دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 دی 1397 - 06:40
پایش‌نگار/3

انرژی و مواد؛ مأموریت توسعه‌گرای دانشگاه آزاد اسلامی تهران‌جنوب

تأثیر افزایش تولید انرژی‌های تجدیدپذیر بر تولید ناخالص داخلی و انتشار گاز دی‌اکسیدکربن در توسعه پایدار و شاخص‌های اقتصادی، بر لزوم مطالعات انرژی می‌افزاید.
کد خبر : 325794

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مجید فرج‌فائد- بعد از تشکیل کمیته برنامه‌های علمی واحدهای دانشگاهی و احصای نظام موضوعات در سطح هر واحد دانشگاهی، ۹ برنامه علمی در سطح کشور کار خود را در واحدهای مختلف شروع کرده است.


لزوم تبیین سازوکارهای اجرایی و زمینه‌سازی آشنایی هرچه بهتر دانشجویان و محققان در سطح دانشگاه آزاد اسلامی از بایدهای عملکردی برنامه پایش به‌شمار می‌رود.


پایش‌نگار با یک نگاه دقیق و جامع به‌دنبال معرفی ظرفیت‌های برنامه پایش در واحدهای دانشگاهی و ایجاد یک فضای تعاملی بین استادان و دانشجویان است.


دیدگاه انرژی؛ لزوم توسعه پایدار


پرداختن به چالش توسعه پایدار، مستلزم به‌کارگیری الگوی نوینی است که نخبگان دانشگاهی را در کانون فرآیند توسعه قرار دهد و به تبع آن نیازهای زندگی روزمره مردم باید بر اساس توسعه مبتنی بر ملاحظات اکولوژیک برآورده شود .


 با توجه به‌ مفهوم توسعه پایدار به عنوان فرآیندی که نیازهای مختلف نسل حاضر را برآورد می‌کند، بدون آن‌که در تأمین نیازهای نسل آینده خللی وارد آید، استفاده از منابع محدود و پایان‌پذیر از حساسیت خاصی برخوردار است؛ در صورتی که الگوی رفتاری جامعه امروز بالاخص در ایران با مفاهیم توسعه پایدار فاصله معناداری دارد.


 در این میان انرژی به‌عنوان محرک و گرداننده دنیای امروز و تأمین آن از حساس‌ترین نکات مقوله مذکور است.کما این‌که مباحث انرژی را بحرانی‌ترین موارد مطرح در نظام توسعه پایدار دانسته‌اند. ایران بیشترین قسمت انرژی مورد نیاز از منابع تجدیدناپذیر تهیه می شود، نیاز به برنامه‌ریزی بلند مدت و مدیریت تأمین و مصرف انرژی به شدت احساس می شود.


در این میان افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای و لزوم اتخاد سیاست‌های مناسب جهت کاهش آن و همچنین ضرورت دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر در کشورهای در حال توسعه، توجه اکثر کشورها را به‌سمت انرژی‌های تجدیدپذیر سوق داده است.


با لحاظ تأثیر افزایش تولید انرژی‌های تجدیدپذیر بر تولید ناخالص داخلی (GDP) و انتشار گاز دی‌اکسیدکربن در توسعه پایدار و شاخص‌های اقتصادی، لزوم مطالعات انرژی را بیش از پیش نمایان می‌کند.


امروزه با توجه به نوسانات و مشی سیاسی غرض‌ورزانه مجامع بین‌المللی در حوزه اقتصاد نفت و انرژی، می‌طلبد دانشگاه‌های مأموریت‌گرا با مطالعات گسترده، تولید انرژی را به‌سمت انرژی‌های تجدیدپذیر و تولید پراکنده سوق دهد.


از طرفی روند روبه‌رشد انرژی در کشور، طی سالیان اخیر و لزوم اصلاح الگوی مصرف انرژی، مشکلات حوزه انرژی را تا دایره مصرف کنندگان گسترانده است.


مواد و انرژی؛ مأموریت راهبردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌جنوب


دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌جنوب به‌عنوان قطب انرژی و مواد و به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی به‌شمار می‌آید که تحت برنامه پایش، نظام موضوعات حوزه انرژی و مواد را در کمیته برنامه علمی واحدهای استان تهران احصا کرده است.


در نظام موضوعات انرژی و مواد واحد تهران‌جنوب برای نخستین بار در کشور سعی شده است که ارتباط بین رشته‌های گوناگون، به‌خصوص رشته‌های علوم انسانی درکنار رشته‌های فنی مهندسی با این مباحث برقرار گردد تا به تحول در کل چالش‌ها بیانجامد.


اصلی‌ترین چالش‌های نظام موضوعات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌جنوب «تلفات انرژی و وجود مشکلات اساسی در اکتشاف، استحصال و تبدیل مواد معدنی از دیدگاه‌های فنی و اقتصادی است.


برای حوزه انرژی، موضوعات در پنج منظومه شامل، انرژی‌های تجدید‌پذیر، برق، انرژی‌های حاصل از نفت و گاز، انرژی هسته‌‌ای و سوخت‌های جامد و در حوزه مواد موضوعات در سه منظومه شامل، معدن و صنایع معدنی، شیمی نانو و پلیمر و مواد حاصل از نفت و گاز دسته‌بندی شده است.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌ جنوب در حالی مأموریت حل چالش‌های انرژی و مواد را برعهده گرفته است که به‌عنوان یکی از مطرح‌ترین مراکز عالی فنی مهندسی تهران، با بهره‌گیری از استادان برجسته کشوری دارای یک مجله علمی ـ پژوهشی در حوزه انرژی و محیط‌زیست با نمایه ISI در پایگاه علمی SPRINGER است که این موضوع نشان‌دهنده ظرفیت‌های علمی بالفعل واحد تهران‌جنوب را نشان می‌دهد.


برگزاری اولین جشنواره مواد و انرژی توسط دانشگاه آزاد تهران جنوب نشان از اهتمام جدی این واحد دانشگاهی از اجرای هرچه بهتر برنامه پایش است اما اثربخشی این همایش زمانی به‌واقع خواهد پیوست که طرح‌ها و اثرهای برگزیده وارد دستور کار دفتر ارتباط با صنعت شده و در ذیل برنامه پایش قرار بگیرد.


با اندکی بررسی در موضوعات احصا شده واحد تهران‌ جنوب لزوم پرداخت بیشتر به موضوعات ممیزی و مدیریت انرژی در ویرایش آتی نظام موضوعات به چشم می‌خورد، چراکه گام اول در بهینه‌سازی انرژی در صنایع و ساختمان، پرداخت به ممیزی و مدیریت انرژی است.


رامین خواجوی در گفتگو با خبرنگار آنا با اشاره به نحوه تدوین نظام موضوعات واحد تهران‌جنوب گفت: اساس نظام موضوعات حوزه انرژی بر پایه پنج شاخه و نظام موضوعات حوزه مواد بر پایه سه شاخه بوده است که حوزه انرژی تعداد 12 نسخه و حوزه مواد 11 نسخه مورد بازبینی و تصحیح قرار گرفته شده است.


معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب افزود: تعداد موضوعات احصا شده در محور انرژی در 7 رشته شامل 348 مورد و در محور مواد در 14 رشته 361 مورد بوده است.


با توجه به ظرفیت‌های بالفعل و اقدامات انجام شده در واحد تهران‌جنوب به‌نظر می‌رسد با فعال کردن دفتر ارتباط با صنعت این دانشگاه و برگزاری رویدادهای کسب و کار در ذیل برنامه پایش می‌توان آینده درخشانی در مرجعیت علمی و حرفه ای این دانشگاه متصور شد.


انتهای پیام/۴۱۱۶/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب