دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 مهر 1397 - 10:24

کارشناسان مطبوعات درباره مصوبه CFT چه گفتند

اهمیت پذیرش لوایح چهارگانه و آغاز عملیات رسمی آن به اندازه‌ای بود که رسانه‌های داخلی دریک بازتاب گسترده‌ به تحلیل تصمیم دیروز مجلس در تصویب این لوایح پرداختند.
کد خبر : 316356
153888558097420800.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، مجلس شورای اسلامی روز گذشته با تصمیم‌گیری درباره لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم بار دیگر خود را در معرض آزمون تاریخی قرارداد.

بعد از ساختارشکنی آمریکایی‌ها در برجام، اروپا فاز جدیدی برای ارتباط با ایران پیشنهاد داد. پذیرش خواسته اروپا برای الحاق ایران به لوایح چهارگانه «اف‌ای‌تی‌اف» مدتی جریان‌های فکری و جناح‌های مختلف کشور را درگیر خود کرده بود. تصمیم روز گذشته مجلس شورای اسلامی، اما تصمیم نهایی نبود. چراکه اهمیت پذیرش «اف‌ای‌تی‌اف» کماکان مخالفان و موافقان را وا‌داشته تا پیرامون این تصمیم بزرگ صحبت کنند. بازتاب تصمیم تاریخی پارلمان ایران درباره «FATF» در مطبوعات کشور به‌خوبی گویای جایگاه سیاسی این انتخاب است.

روزنامه آرمان

«استقبال جهانی از رأی مجلس» تیتر یک روزنامه اصلاح‌طلب آرمان شد، این روزنامه در گزارش خود اذعان می‌کند با پیوستن به FATF فصل تازه‌ای از مناسبات اقتصادی بین‌المللی ایران با بانک‌های جهانی آغاز خواهد شد. نویسنده مطلب از قول ظریف نوشت که با پذیرش لوایح چهارگانه دچار خودتحریمی نمی‌‌شویم. این روزنامه تقریباً صفحه سیاسی خود را به تحلیل‌های گوناگون در موافقت با CFT اختصاص داده است.

روزنامه آفتاب یزد

روزنامه آفتاب یزد هم با تیتر «پیروزی منطق بر بلوا» نگاه خود به تصویب CFT را به نمایش عموم درآورده است. 

روزنامه کیهان

روزنامه کیهان در گزارش مفصل و تحلیلی درباره مصوبه روز گذشته مجلس، این‌ تصمیم را رأی در تاریکی دانست و تیتر زد که «موافقان CFT چرا از افشای نام خود می‌ترسند؟!» این روزنامه در تحلیل خود به تشریح ماجرا از زمان پذیرش مخفیانه لوایح چهارگانه با امضای علی طیب‌نیا پرداخت و نوشت: وزیر سابق اقتصاد، بدون اطلاع مجلس و دیگر ارکان نظام از طرف دولت تدبیر و امید مجموعه 41 توصیه «گروه ویژه اقدام مالی» را امضا کرد.  عمل به توصیه‌های FATF هم محرمانه و مخفیانه شروع شد. مواردی از قبیل ارائه اطلاعات صرافی‌ها در همین راستا انجام شد. به‌جز چهار مورد به همه توصیه‌های تحمیلی این نهاد عمل شد. آن چهار مورد به مجلس آمد و درنهایت سه تای آن‌ها به تصویب رسید و مورد چهارم محل بحث شد، یعنی همین لایحه CFT یا به عبارتی لایحه «مقابله با منابع مالی تروریسم». چرا؟ کیهان در ادامه به پاسخ این چرایی می‌پردازد و اضافه می‌کند که غرب نمی‌پذیرد ایران در داخل کشور خود درزمینهٔ مبارزه با پول‌شویی و تروریسم قانون وضع کند و کار ازنظر آن‌ها وقتی کامل می‌شود که حلقه آخر یعنی پیوستن ایران به این نهاد اجرا شود. وقتی پیوستیم آن‌وقت باید الزامات، تعاریف و مصادیق تروریسم را از دیدگاه این نهاد بپذیریم. الزامات هم حکم می‌کند که برای اثبات ادعای کشورمان مبنی بر حرکت در راستای خواسته‌های این نهاد، اطلاعات مالی و تراکنش‌های بانکی به‌اضافه اطلاعات گمرکی تقدیم دشمنان این کشور شود.

روزنامه ابتکار

ابتکار هم نیم‌صفحه اولش را به تصویری از فضای روز گذشته مجلس اختصاص داده و با تیتر «بی‌اثری پیامک، تهدید،‌ تجمع شعار و شعارنوشته بر تصمیم بهارستان» در بخشی از سرمقاله خود به قلم جهانبخش محبی‌نیا آورده است: شاکله جمهوری اسلامی بر مبنای قرارداد است که اصول بنیانی، صورت‌بندی و ماهیت آن در قانون اساسی متجلی است و هرگونه تخطی از آن تا زمانی که مورد اصلاح مردم واقع نشده گناه، تخلف و سرقت به‌حساب می‌آید. عده‌ای با توسل به مغلطه و نگاه سوفسطایی متون آسمانی را در مباینت بااراده عمومی می‌دانند و انذار حضرت حق در خصوص اکثریت را مبنای حذف خلق از دایره تصمیم می‌پندارند!

روزنامه اطلاعات

روزنامه اطلاعات اما چندان خود را درگیر نگاه سیاسی به موضوع «CFT» نکرده و در تیتر یک خود فقط از مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم خبر داده است.

روزنامه جوان

روزنامه‌های جریان راست اما به‌گونه‌ای دیگر به مصوبه روز گذشته مجلس درباره CFT واردشده‌اند. روزنامه جوان با نگاه انتقادی به سخنان ظریف که در مجلس گفته بود، نمی‌توانیم تضمین دهیم با عضویت در CFT مشکلات کشور حل خواهد شد، این‌گونه نوشت که «FATF را مجلس تصویب کرد،‌ دولت تضمین نداد»

روزنامه اعتماد

روزنامه اعتماد چندان اهمیتی به موضوع نداده و آن‌چنان‌که دیگر هم‌صنفان اصلاح‌طلبش یقه چاک داده‌اند به ماجرا نگاه نداشته‌ و CFT را در گوشه راست نیم‌صفحه اولش جای‌داده و با عنوان «شفاف همچون تصويب CFT» بیشتر از اینکه به موضوع لوایح چهارگانه بپردازد، روی عملکرد امیدی‌ها در مجلس مانور داده و در گزارشی نوشته است، مذاكرات حدوداً 5 ساعته نمايندگان در دو جلسه غيرعلنی و علنی از حدود ساعت 6 صبح تا حوالی ساعت 11، تبديل شد به «زورآزمایی تدبير و تهييج»؛ تدبيری كه به‌روشنی در عملكرد اصلاح‌طلبان مجلس در فراكسيون اميد به ریاست محمدرضا عارف و همراهی ميانه‌روهای فراكسيون مستقلين ولایی نمود داشت و فراتر از آن، در نحوه ورود تخصصی كميسيون امنيت ملی و سياست خارجی كه حالا در سومين سال مجلس زير نظر حشمت‌الله فلاحت‌پیشه بيش از هر زمان در سال‌های اخير تأثیرگذار شده، ديده می‌شد. گرچه نمی‌توان ناگفته گذاشت كه اوج اين تدبير و تدبر در رويكرد و عملكرد علی لاريجاني رئیس مجلس بروز و ظهور كرد.

روزنامه جمهوری اسلامی

روزنامه جمهوری اسلامی هم با تیتر «مجلس با الحاق ایران در کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی ترویسم موافقت کرد، این موافقت را عامل ناکامی آمریکا، صهیونیست و عربستان سعودی عنوان کرد.

روزنامه شرق

روزنامه شرق هم با نگاهی به تصمیم شورای نگهبان درزمینهٔ CFT این‌گونه نوشت که «FATF روی میز شورای نگهبان».

به هر جهت مسئولیت خطیر مجلس شورای اسلامی در تصویب لوایح چهارگانه به پایان رسید و نظر نهایی مجلس بر این شد که بهانه «FATF» هم از سر راه اروپایی‌ها برداشته شود، اما بااینکه دولت و وزارت امور خارجه هیچ تضمینی دراین‌باره نداده‌اند، باید نشست و دید که نام مجلس دهم با این تصمیم در کجای تاریخ ثبت خواهد شد.

انتهای پیام/4034/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب