دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 مهر 1397 - 06:30
آنا گزارش می‌دهد؛

فرصتی که به تهدید تبدیل شد/ تبعات افزایش قیمت ارز بر فرصت مطالعاتی دانشجویان

نرخ صعودی ارز، باعث شده بسیاری از دانشجویان به‌جای آنکه از دستیابی به فرصت مطالعاتی خوشحال شوند، عطایش را به لقایش ببخشند.
کد خبر : 314519
139605181020005411601804.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- مریم اویسی، کوچک و بزرگ ندارد، این روزها همه بعد از سلام و احوالپرسی، از هم حال دلار را می‌پرسند. دلاری که افسارگسیخته در کوچه‌های شهر جولان می‌دهد و با هر گذری، از گوشت و مرغ گرفته تا لبنیات و صیفی‌جات را با موج گرانی‌اش همراه می‌کند.



تأمین ارز یکی از دغدغه‌های دانشجویان محسوب می‌شود که برای حل این مشکل بارها از مسئولان دانشگاه‌ها و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درخواست همکاری داشتند.



اما افزایش قیمت ارز فقط روی مسائل معیشتی جامعه تأثیر نگذاشته و دانشگاه‌ها را که مهد علم و پیشرفت فناوری در کشور هستند؛ نیز با مشکلات زیادی درگیر کرده است.


تأمین ارز یکی از دغدغه‌های دانشجویان محسوب می‌شود که برای حل این مشکل بارها از مسئولان دانشگاه‌ها و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درخواست همکاری داشتند.


یکی از امکاناتی که دانشگاه در اختیار دانشجویان مستعد و درس‌خوان قرارمی‌دهد، ایجاد شرایط برای تحصیل کوتاه‌مدت در دانشگاه‌های خارج از کشور است که به‌اصطلاح آن را فرصت مطالعاتی می‌گویند.


فرصت مطالعاتی نه تنها برای دانشجویان بلکه برای اساتید نیز  می‌تواند مجالی برای ظهور و بروز استعدادهایشان باشد و علاوه بر این، با نحوه تدریس و عملکرد اساتید و دانشجویان در کشورهای پیشرفته در حوزه علم و فناوری آشنا می‌شوند و با ایجاد پروژه‌های مشترک، می‌توانند به اعتلای علمی کشور نیز کمک کنند.


برای آگاهی از تأثیرات قیمت بالای ارز  بر روی پذیرش و استقبال دانشجویان سراغ رؤسای دانشگاه‌ها رفتیم.


رئیس دانشگاه علامه طباطبایی:اعتبار موردنیاز برای ارتباطات بین‌المللی از واردات ۴۰ خودرو  بیشتر نیست


حسین سلیمی در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، گفت: بودجه دانشگاه‌ها محدود است و اگر درگذشته برای فرصت مطالعاتی با ۷۰میلیون تومان ارز موردنیاز تأمین می‌شد اما امروز این مبلغ به ۲۰۰ تا۳۰۰ میلیون رسیده است.



اگر سهمیه‌ای به دولت تخصیص داده شود می‌توان توسط این سهمیه گشایشی در ارتباط‌های بین‌المللی ایجاد کرد. کل سهمیه‌ای که وزارت علوم از دولت برای انجام تعاملات بین‌المللی تقاضا کرده به‌اندازه واردات ۳۰ یا ۴۰ خودرو بیشتر نیست.



وی افزود: این خارج از توانایی بودجه ماست که این مبالغ بالا را تأمین کنیم و یا هزینه برای شرکت در کنفرانس علمی، در پروژه‌های علمی مشترک و کارگاه‌های بین‌المللی آن‌قدر بالاست که شاید مجبور شویم تعداد آن را به یک‌پنجم یا یک‌ششم گذشته برسانیم.


 رئیس دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: اگر سهمیه‌ای به دولت تخصیص داده شود می‌توان توسط این سهمیه گشایشی در ارتباط‌های بین‌المللی ایجاد کرد. کل سهمیه‌ای که وزارت علوم از دولت برای انجام تعاملات بین‌المللی تقاضا کرده به‌اندازه واردات ۳۰ یا ۴۰ خودرو بیشتر نیست.


رئیس دانشگاه صنعتی شریف: راهکار حمایت از دانشجویان برای اعزام به فرصت مطالعاتی


محمود فتوحی در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره وضعیت تعاملات بین‌المللی دانشگاه صنعتی شریف گفت: متأسفانه در اعزام دانشجو برای شرکت در کنفرانس‌های بین‌المللی و تبادل استاد و دانشجو و فرصت‌های مطالعاتی دانشجویان و اساتید مشکلاتی به وجود آمده و تعاملات بین‌المللی متأثر از همین تغییرات قیمت ارز است.



تلاش می‌کنیم که باوجود مشکلات ارزی، فشار کمتری به دانشجویان وارد شود و بیشتر هزینه‌های فرصت مطالعاتی بر عهده دانشگاه مقصد باشد.



رئیس دانشگاه صنعتی شریف در ادامه گفت: امیدواریم کشور بتواند زودتر از این شرایط خارج‌شده و حرکت خوبی که در راستای تعاملات بین‌المللی صورت گرفته، متوقف نشود.


وی اظهار کرد: تعاملات بین‌المللی در این دانشگاه همچنان انجام می‌شود و دانشجویان دکتری نیز برای فرصت مطالعاتی اعزام می‌شوند و تلاش می‌کنیم که باوجود مشکلات ارزی، فشار کمتری به دانشجویان وارد شود و بیشتر هزینه‌های فرصت مطالعاتی بر عهده دانشگاه مقصد باشد.


فتوحی در پایان خاطرنشان کرد: با این کار توانستیم از دانشجویان حمایت بیشتری کنیم تا از انجام فرصت مطالعاتی بازنمانند.


سایر دانشگاه‌های برتر کشور نیز در شرایطی همچون دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه صنعتی شریف به سر می‌برند و رؤسای این دانشگاه‌هانیز از افزایش ناگهانی ارز نگران‌اند و آن را عاملی برای کاهش تمایل دانشجویان و اساتید برای استفاده از فرصت مطالعاتی می‌دانند  اما معاون وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری در امور بین‌الملل نظر متفاوتی دارد.


معاون وزیر علوم در امور بین‌الملل: شاهد صعود فرصت‌های مطالعاتی هستیم


حسین سالار آملی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره کاهش فرصت‌های مطالعاتی استادان گفت: فرصت‌های مطالعاتی استادان در اختیار دانشگاه‌ها است و ما در وزارت علوم دراین‌باره تصمیم گیر نیستیم، بلکه بسترساز هستیم.


وی افزود: تعداد فرصت‌های مطالعاتی ایده آل نیست ولی در سه سال اخیر شاهد صعود تعداد فرصت‌های مطالعاتی بوده‌ایم.


معاون وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری در امور بین‌الملل اظهار کرد:ازآنجایی‌که اعطای بورس خارجی متوقف‌شده است، قرار بود که فرصت‌های مطالعاتی استادان و دانشجویان دوره دکتری افزایش یابد. دانشگاه‌ها باید در این زمینه تحرک بیشتری داشته باشند و هیأت امنای دانشگاه‌ها نیز با فرصت‌های مطالعاتی بیشتری موافقت کنند.



با توجه به نرخ صعودی ارز، بسیاری از دانشجویان به‌جای آنکه از دستیابی به فرصت مطالعاتی خوشحال شوند، عطایش را به لقایش بخشیده و با یک حساب‌کتاب ساده، ضرر مالی آن را بیشتر از منفعتش بدانند.



اما برخلاف آنچه سالار آملی اعلام کرد،  درد دل دانشجویان از انصراف و کاهش تمایل به استفاده از فرصت مطالعاتی حکایت دارد.


فرصتی که به خاطر مسائل اقتصادی سوخت


با توجه به نرخ صعودی ارز، بسیاری از دانشجویان به‌جای آنکه از دستیابی به فرصت مطالعاتی خوشحال شوند، عطایش را به لقایش بخشیده و با یک حساب‌کتاب ساده، ضرر مالی آن را بیشتر از منفعتش بدانند.


وزیر علوم، تحقیقات و فناوری وعده‌هایی برای تخصیص ارز دولتی و کمک به دانشجویان و اساتید داده است که امیدواریم این وعده‌ها در حجم حباب بزرگ سکه و ارز گم نشود.


باید منتظر واکنش مناسبی از دولت بود تا هم به فریاد وضعیت معیشتی مردم برسد و هم از پیشرفت علمی و اهمیت ویژه دانشگاه غافل نشود.


انتهای پیام/4085 


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته