پاسخ به پنج سؤال رایج درباره شکست عاطفی
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، دختر جوان با صورتی پر از اشک به داخل اتاق درمانم میآید. هنوز ننشسته که میگوید: «خیلی بد شد. همه مراجعانتان گریههای مرا دیدند اما نمیتوانم خودم را کنترل کنم. صبح تا شب کارم شده گریه کردن...» لیوانی آب و دستمال کاغذی تعارفش میکنم و میگویم: «آماده شنیدن داستان غمانگیزت هستم» و او داستانش را این گونه آغاز میکند: «من بدشانسترین دختری هستم که شما در زندگی دیدهاید. با این که برای پسر مورد علاقهام سنگ تمام گذاشتم و تا میتوانستم به او محبت کردم اما دستمزد این همه محبت و وفاداریام، خیانت و رها شدن بود. به خاطر او از همه فعالیتهای اجتماعی و دوستانم دست کشیدم اما او مرا رها کرد و رفت. او به من گفت که تو خیلی خوبی و من لیاقت تو را ندارم و مرا ترک کرد. بعد از آن، انگار هیچ فردی در این دنیا مرا دوست ندارد. هرچقدر دنبالش رفتم و خواهش کردم بازنگشت. من بدون او نمی توانم زندگی کنم و ... » این گفتگو، داستان تقریباً تکراری مراجعانی است که با رنج شکست عاطفی به ما روانشناسها مراجعه میکنند. وقتی روابطی بدون ضابطه بین دختر و پسری شکل میگیرد، شکست عاطفی از محتملترین آسیبهای آن است. البته شکست عاطفی نوعی سوگ است. یک دلبستگی شدید که با هجران، فقدان یک فرد عزیز و رنج همراه است. در این مقاله به چند سؤال رایج درباره شکست عاطفی پاسخ خواهیم داد.
1-چرا شکست عاطفی دردناک است؟
شکست عاطفی همراه با فقدان یک فرد عزیز است و هر فقدانی برای انسانها دردناک است اما شکست عاطفی نظام باورها و عواطف افراد را برهم میریزد و این مسأله درد این فقدان را عمیقتر میکند. شکست عاطفی با احساس مورد سوءاستفاده قرار گرفتن، طرد شدن، بیارزشی، دوست داشتنی نبودن، حسادت و احساس شرم و ... همراه است. شکست عاطفی عزتنفس افراد را نشانه میگیرد و باعث میشود افراد حس بسیار بدی درباره خودشان داشته باشند بنابراین طبیعی است که دردناک باشد.
2-آیا میتوانم او را برای همیشه فراموش کنم؟
بهتر است افراد به دنبال اهداف واقعبینانهتری باشند. فراموش کردن یک فرد برای همیشه، هدف واقعبینانه و شدنی نیست. وقتی شما روی یک آدم سرمایهگذاری روانی و عاطفی میکنید نمیتوانید او را برای همیشه از ذهنتان پاک کنید. بهتر است به دنبال این هدف باشید که کمکم از میزان وابستگی فکری و عاطفی خود کم کنید، به جایی برسید که فکر کردن به آن رابطه شما را آشفته نکند و سپس برای زندگی بعد از آن رابطه و بدون آن فرد برنامهریزی کنید.
3- چرا بعضیها مکرر شکست عاطفی میخورند؟
عوامل متعددی میتواند موجب شود یک فرد مدام در روابط اشتباهی قرار بگیرد. مهمترین این عوامل مشکلات و اختلالات شخصیتی و طرحوارههای ناسازگار افراد است. برای مثال افراد وابسته، افرادی که مدام ترس از رها شدن دارند، افراد مهرطلب، بیثبات به لحاظ عاطفی و رفتاری، بدبین، بیش از حد فداکار، خودشیفته، با اعتماد به نفس پایین، با معیارهای سختگیرانه و افراد با شخصیت نمایشی، احتمال این که در روابط متعدد دچار شکست عاطفی شوند بیشتر است. در بسیاری از مواقع داستانهای عاشقانه آنها تکراری است و فقط شخصیتهای آن تغییر کردهاند و به نوعی روابط آنها یک الگوی تکراری دارد.
4-رایجترین اشتباهات بعد از شکست عاطفی کداماند؟
الف) پیگیر بودن و گرفتن اطلاعات درباره فرد از دست رفته: این کار باعث میشود شما به موقع نتوانید مراحل سوگ را بگذرانید و به زندگی عادی برگردید. همچنین ممکن است خبرهای ناخوشایندی از آن فرد به شما برسد و موجب تشدید تمام احساسات منفی در شما شود. بنابراین سعی کنید تمام راههای ارتباطی واقعی و مجازیتان را مسدود کنید. اگر دوستان مشترکی دارید اجازه ندهید آنها خبرهای شما را بیاورند و ببرند.
ب) نشخوار فکری و سؤالهای بیپاسخ: بیشتر افراد با شکست عاطفی کولهباری از سؤالات بیپاسخ را هر روز در مغز خود حمل میکنند؛ چرا رفت؟ چرا من؟ من چه مشکلی داشتم؟ چه اشتباهی کردم؟ آیا او هم به من فکر میکند؟ آیا او هم ناراحت است؟ عزیزان پاسخ این سؤالات هیچ کمکی به بهبود حال شما نخواهد کرد. فقط باعث خواهد شد شما ذهن و احساسات خود را همچنان درگیر یک مسأله تمام شده کنید. بنابراین کوله بار فکر و سؤالات را بر زمین بگذارید و فکر خود را روی زندگی جدید متمرکز کنید.
ج) نگرانی از آینده: نگرانیهای فکری که حال شما را بدتر میکند مانند نکند برای همیشه تنها بمانم! یا نکند نتوانم فرد مناسب دیگری پیدا کنم! از اشتباهات روزهای بعد از شکست عاطفی است. شما در یک حالت عاطفی منفی هستید و این احساسات باعث میشود منفیترین و غیرواقعبینانهترین افکار به سراغ شما بیایند. الان وقت فکر کردن به آینده نیست. فعلاً شما باید از این حالت عاطفی منفی خارج شوید.
د) شروع یک رابطه عاطفی جدید برای فراموش کردن رابطه قبلی: این بدترین کاری است که شما میتوانید برای تسکین حال خودتان بکنید و خود را در معرض یک شکست دیگر قرار دهید. توصیه میشود شش ماه به خودتان فرصت ترمیم بدهید و بعد اگر آماده بودید رابطه جدید را شروع کنید.
5- بهترین کارها برای کنار آمدن با شکست عاطفی کداماند؟
الف) تمام شدن رابطه را بپذیرید: امید به بازگشت و سندروم چشم انتظاری باعث میشود نتوانید مراحل سوگواری را به درستی طی کنید. پس بپذیرید که این رابطه به هر دلیلی تمام شده است.
ب) خودتان را تحت فشار نگذارید: به خود فرصت بدهید. شما مجبور نیستید یک شبه همه چیز را فراموش کنید؛ مجبور نیستید ادای آدمهای قوی را دربیاورید. شما یک فرد عزیز را از دست دادهاید، پس طبیعی است که بسیار ناراحت و غمگین باشید؛ درد دل کنید، گریه کنید و هیجانات خود را تخلیه کنید. گذر زمان نیز در این مسیر به شما کمک خواهد کرد.
ج) کدورتها را با خود حمل نکنید: به هر دلیلی شما یک رابطه را تمام کردهاید بنابراین دنبال مقصر نباشید، مدام خاطرات منفی را در ذهنتان مرور نکنید و نه نسبت به خودتان نه طرف مقابل احساس خشم و کدورت نداشته باشید. هرچند اوایل جدایی، این احساسات و افکار طبیعی هستند اما با نشخوار کردن آنها، مرورشان و بدگویی کردن پشت سر فرد از دست رفته حال خودتان را بدتر نکنید.
د) فعالیتهای اجتماعیتان را از سر بگیرید: روابط و فعالیتهای اجتماعیتان را از سر بگیرید. از تنهاییتان استفاده کنید و بیشتر به اهداف شخصیتان بپردازید. فعالیتهایی را که همیشه دوست داشتید و فرصتی برای شان نبوده است انجام دهید. به کلاسهایی که دوست دارید بروید، ورزش کنید و با دوستان و خانوادهتان وقت بیشتری بگذرانید.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/4028
انتهای پیام/