دانشگاه نسبت به حل مسائل جامعه وظیفه بیشتری به عهده دارد
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، آیتالله محمد تقی مصباح یزدی در هجدهمین اجلاس سراسری سازمان بسیج اساتید کشور که صبح امروز در دانشگاه تهران برگزار شد با بیان اینکه بسیج به عنوان پدیدهای نوظهور بعد از انقلاب اسلامی ایجاد شد، عنوان کرد: تشکیل سازمان بسیج در دوران دفاع مقدس برای ایستادگی در برابر متجاوزین مطرح شد. در آن زمان نهادهای رسمی نظامی آمادگی کامل برای مواجهه با متجاوزان نداشتند به همین دلیل امام فرمودند همه مردم باید جهاد کنند و لفظ بسیج را هم ایشان مطرح کردند.
وی افزود: بسیج دو بار معنایی دارد یکی فراگیر بودن آن و دیگری سرعت و جدیت در کار. بسیج به تدریج گسترش و در واقع دو نوع کثرت پیدا کرد یکی وظیفه در انجام امور نظامی و دیگری توجه به نیازهای اجتماعی.
این استاد حوزه با بیان اینکه بسیج حرکت و پدیده اجتماعی است که در طی چند دهه دچار تحولاتی شده، خاطرنشان کرد: ممکن است آفاتهایی باعث کندی حرکت بسیج شود و این سازمان نتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد.
مصباح یزدی عنوان کرد: انقلاب ما برخلاف انقلابهای دیگر پسوندی دارد که آن را از سایر انقلابها متمایز میکند و آن پسوند اسلامی بودن این انقلاب است.
وی با بیان اینکه اگر بعد اسلامی از انقلاب حذف شود ماهیت آن دچار تغییر خواهد شد، اظهار کرد: صرفنظر از اینکه فعالیتهای فرهنگی و علمی بخشی از فعالیتهای اجتماعی است که دشمن به آنها نظر دارد اسلامی بودن انقلاب نیز نکتهای است که همواره دشمنان به آن توجه کرده و به دشمنی با آن میپردازند.
این استاد حوزه علمیه تصریح کرد: زمانی که عنوان جمهوری اسلامی برای رفراندوم مطرح شد بسیاری از سیاستمداران معتقد بودند باید جمهوری دموکراتیک را به رأی مردم بگذاریم اما امام راحل اصرار داشتند "جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد" این اصرار به دلیل اهداف بلندی بود که ایشان از انقلاب انتظار داشتند.
مصباح یزدی با بیان اینکه هر انسانی فطرتاً نیل به پیشرفت و رشد دارد، عنوان کرد: رشد حقیقی چیست؟ امام خمینی میفرمایند هدف از حرکتهای اسلامی، گسترش عدالت در جامعه است حتی نقل است امام عصر (عج) که ظهور میکند دنیا پر از عدل و داد میشود. یعنی بالاترین ارزش اجتماعی عدالت است اما امام حتی عدالت را نیز وسیله میداند و از نظر ایشان هدف معرفتالله بود.
وی معرفت و اراده را دو رکن اساسی برای رشد اجتماعی دانست و عنوان کرد: شناخت و دانستن به تنهایی مشکلی را حل نمیکند بلکه اراده نیز لازم است اگر خواستن و دانستن به یکدیگر ضمیمه شود رشد اجتماعی شکل خواهد گرفت.
این استاد حوزه با تأکیدبر اینکه معرفت و اراده به وسیله دانشگاه ایجاد میشود، عنوان کرد: واژه آموزش و پرورشی که از آن استفاده میکنیم معمولاً در قرآن با عنوان تعلیم و تزکیه یاد میشود.
مصباح یزدی اضافه کرد: معلم باید معرفت متقن داشتن داشته باشد و همچنین اراده قوی ایجاد کند. در جامعهای که بخواهد حرکت و پویایی داشته باشد نیاز است استادان آن جامعه به طور اولی واجد این دو صفت باشند.
وی گفت: هیچ نهادی اولیتر از دانشگاه و هیچ افرادی شایستهتر از استادان نیستند که بتوانند تربیت و تزکیه جامعه را عهدهدار باشند.
این استاد حوزه با بیان اینکه اساتید غیر از اینکه عوامل مثبت را در جامعه ایجاد میکنند، باید برای دور کردن عوامل منفی تلاش نمایند، گفت: برای اینکه استادان بتوانند این نقش را به خوبی ایفا کنند لازم است ابتدا از عوامل مثبت و منفی شناخت کاملی داشته باشند.
مصباح یزدی با طرح این پرسش که آیا وظیفهای که در پی 40 سال به استادان واگذار شده به درستی انجام شده است، عنوان کرد: ایران در جهت عوامل مثبت پیشرفتهای چشمگیری داشته است جوانانی در دانشگاهها تربیت شدند که مایه مباهات کشور هستند.
وی ادامه داد: اما در کنار اینها گاهی عوامل منفی نیز پیدا میشود و نگرانی این است که عوامل مثبت رو به ضعف و عوامل منفی رو به شدت برود.
این استاد حوزه با بیان اینکه وقتی باور از بین برود آسیبهای بعدی قابل جبران نخواهد بود، خاطرنشان کرد: گاهی در جامعه بیاعتنایی، شک و تردید و انکار مشاهده میشود و اینها آفتهایی است که در جهت معرفت وجود دارد درحالیکه معرفت شرایط مناسبی، برای رشد لازم دارد.
مصباح یزدی با تأکیدبر اینکه اراده با تمرین تقویت میشود، گفت: تمرین نسبت به استعدادها و اقشار متفاوت است به همین دلیل باید برای تزکیه شرایط متناسب با استعدادها فراهم شود. اکثریت مردم با استعدادهای مختلف آمادگی رشد و تزکیه دارند.
وی افزود: جامعه از افراد مختلف تشکیل شده و استعدادهای مختلفی نیز وجود دارند. لازم است شرایط برای رشد و حرکت به سمت کمال حقیقی مهیا شود که این امر وظیفه دانشگاه است.
این استاد حوزه با بیان اینکه در هر جامعهای دانشگاه تکلیف سنگینتری نسبت به مردم آن جامعه دارد، اظهار کرد: وقتی خداوند نعمتی را به انسان اعطا میکند تکلیف و مسئولیت برعهده آن انسان سنگینتر خواهد شد شما استادان نیز به فراخور نعمتی که به شما داده شده مسئولیتتان در قبال جامعه و نسل جوان بیشتر است.
مصباح یزدی عنوان کرد: در تاریخ کمتر جامعه و کشوری بوده است که این همه ابزار دشمنی علیه آن جمع شده باشد شاید به زحمت در دنیا دو یا سه کشور را پیدا کنیم که با ما دوست باشند. کشورهای دیگر یا نسبت به ایران بیتفاوتاند یا با ایران دشمنی میکنند.
وی ادامه داد: انواع دشمنیها در صحنههای مختلف اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی انجام میشود به دلیل اینکه کشوری قصد دارد ترقی انسانی کند و میخواهد غیر از رشد مادی انسان باشد و برای سعادت ابدی چارهای بیندیشد.
این استاد حوزه در پایان گفت: در چنین شرایطی وظیفه استادان سنگینتر میشود هرجا انحرافی دیده شود باید نگران باشیم نکند مسئولیت خود را به درستی انجام ندادهایم. باید از خودمان شروع کنیم و اگر در باورها و عقایدمان مشکلی وجود دارد آن را اصلاح کنیم.
انتهای پیام/4007/
انتهای پیام/