حمله به کاخ ریاستجمهوری پاسخ عملی طالبان به درخواست آتشبس سه ماهه بود
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ صبح امروز در حالی که اشرف غنی در حال ایراد سخنرانی به مناسبت عید قربان بود عناصر طالبان به اطراف کاخ ریاستجمهوری حمله کردند. این حمله در حالی انجام شد که رئیسجمهور افغانستان پیشتر از برقراری آتشبس سهماهۀ مشروطی با گروه طالبان خبر داده بود.
اشرف غنی در مراسم گرامیداشت استقلال افغانستان در کابل این آتشبس را به طور یکجانبه اعلام کرد و مقامهای طالبان چندی بعد بدون تأیید آن تنها به موضوع آزادی اسیران در دست خود پرداختند.
رئیسجمهور افغانستان گفت: «آتشبس از روز دوشنبه آغاز و تا 21 نوامبر (30 آبان) که میلاد پیامبر اکرم (ص) است ادامه خواهد یافت. این آتشبس مشروط به اقدام مشابه از سوی طالبان است و میتواند تا زمانی که این گروه بخواهد ادامه یابد.»
وی تأکید کرده بود تصمیم برای اعلام آتشبس را بنا به درخواست شورای عالی صلح، شورای سراسری علمای افغانستان و پس از مشورت با اقشار مختلف مردم اتخاذ کرده است.
دولت افغانستان و طالبان دو ماه پیش در جریان سه روز عید فطر نیز آتشبس دوجانبه اعلام کرده بودند که موفقیت این آتشبس از سوی هردو طرف امیدواریها را برای برقراری آتشبس درازمدت افزایش داد. با وجود این صبح امروز حمله طالبان همه امیدها را در ظاهر بر باد داده است.
پیرمحمد ملازهی در گفتگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا درباره حمله طالبان و اهداف پشت پرده آن گفت: «اشرف غنی پیشتر یک آتشبس سهماهه مشروط اعلام کرد اما طالبان از خود واکنش مثبتی نشان ندادند. درواقع حمله به اطراف کاخ ریاستجمهوری این معنا را در خود داشت. رهبران طالبان در عمل درخواست اشرف غنی را رد کردهاند و میخواهند بگویند ما همچنان روی مواضع خود هستیم.»
وی با بیان اینکه طالبان با این اقدام خود قطعاً آتشبس را رد کرده است افزود: «طالبان در پس این حمله خود آن هم در روز عید قربان این پیام را داد که آنها تا آنجایی که میتوانند به حملات خود ادامه خواهند داد و همچنان درصدد این هستند که امارت اسلامی خود را در افغانستان برپا کنند. بنابراین در این روزها که عید قربان است و انتظار میرفت طالبان با توجه به ادعای اسلامگرایی به آن احترام بگذارند ولی از هر دو زاویه چه دینی و چه صلحطلبی به هر دو رویکرد پشت پا زدند و بر مبنای برداشت خود حرکت کردند. آنها معتقدند باید جهاد کرد و تا پیروزی هیچ نوع سازشی پذیرفته نیست.»
ملازهی با تأکید بر این نکته که چنین تفکری باعث شده است تا آنها دست به چنین حملهای بزنند گفت: «روند صلح خیلی به طالبان ارتباط ندارد و بیشتر به اوضاع منطقه و بینالملل به ویژه ارتش پاکستان بستگی دارد. اگر ارتش پاکستان به این نتیجه دست یابند که طالبان باید در پای میز مذاکره حاضر شوند این اتفاق میافتد و در کل قدرت مانور طالبان آنقدر نیست که در مقابل ارتش پاکستان بایستند. در هر حال این موضوع به این بستگی دارد که آیا ارتش پاکستان میتواند به اهداف راهبردی خود در افغانستان برسد یا خیر. تا زمانی که آنها به اهداف خود نرسند خیلی سخت بتوان پذیرفت که با افغانستان به نوعی مصالحه برسند. بنابراین این حادثه نمیتواند تأثیر چندانی بر روند صلح داشته باشد.»
این کارشناس امور افغانستان تصریح کرد: «بخشی از طالبان وابسته به جریانهای افراطی پاکستان هستند و در کل این جنبش چند دسته و گروه است و مانند زمان ملاعمر نیست که یکپارچه باشند. در حال حاضر بخشی از طالبان بسیار افراطی فکر میکنند، برخی ملایمترند و معتقدند میتوان وارد روند مذاکره شد و برخی نیز هستند که مذاکره را کفر میدانند. وقتی با این نگاه جناح رادیکال برخورد میکند به طور کلی آنها نمیتوانند هیچ راهکار صلحجویانهای را بپذیرند.»
انتهای پیام/4077/4033/پ
انتهای پیام/