افزایش ظرفیت دانشگاه آزاد شرایط ادامه تحصیل عده زیادی از زنان را فراهم میکند
شهرزاد همتی: شهین دخت مولاوردی معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده است. او با وجود تمام انتقادها به معاونت امور زنان، توانسته این معاونت را به جای یک پست تشریفاتی به محلی برای حل معضلات زنان تبدیل کند.
مولاوردی که دانش آموخته رشته حقوق است، در سالهای اخیر نشان داده توجه ویژهای به تحصیلات تکمیلی دارد. او با حضور در دانشگاههای کشور همواره به اهمیت تحصیلات تکمیلی تاکید کرده است و هیچگاه با وجود انتقاد تند و تیز برخی رسانهها دست از دفاع از تحصیلات زنان بر نداشته است.
گفتوگوی خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا با شهین دخت مولاوردی را درباره تحصیلات زنان و جوانان در ایران را در ادامه میخوانید.
خانم مولاوردی افزایش ظرفیت تحصیلات تکمیلی در دانشگاه آزاد چه تاثیری در وضعیت اجتماعی و تحصیلی زنان ایرانی داشته است؟
در شرایطی که زنان تحصیلکرده فراوانی در کشور ما دوشادوش مردان کار میکنند، زنان بسیاری هستند که میخواهند ادامه تحصیل بدهند، اما به دلیل ظرفیت محدود دانشگاههای کشور همه آنها نمیتوانند این فرصت را پیدا کنند. کشور ما نیازمند زنان مدیر است و پیدا کردن این خصوصیت نیازمند تحصیلات درست است. به نظر میرسد با افزایش ظرفیت تحصیلات تکمیلی در دانشگاه آزاد عده زیادی از زنان کشورمان که فرصت ادامه تحصیل را از دست دادهاند، میتوانند شرایط ادامه تحصیل را پیدا کنند. اما این مساله به شرطی مثبت است که از افراد کارآزموده و واجد شرایط در مقاطع بالای تحصیلی استفاده شود.
وضعیت تحصیلی زنان ایرانی را در سالهای اخیر چگونه میبینید؟
طبق بررسی تحلیلی وضعیت جوانان که با همکاری صندوق جمعیتی سازمان ملل و یکی از دانشگاهها در سال 92 انجام شده است، 23 میلیون نفر از جمعیت کشور را جوانان تشکیل میدهند که قطعاً نیمی از آنها را دختران تشکیل میدهد. از نظر کیفی جوانان پیشرفت داشتند مانند سواد، تکنولوژی ارتباطات که باعث تحول و عامل تغییرات اجتماعی میشود. زنان هم البته از این قاعده مستثنی نبوده و در تحصیلات جهشهای بسیار خوبی داشتهاند. در ایران با توسعه آموزش عالی در سالهای پیش و پس از انقلاب و گسترش دانشگاهها و فضاهای آموزشی و به موازات آن ارتقای فرهنگ عمومی جامعه و توجه بیشتر به حقوق زنان و دختران، امکان بیشتری برای حضور دختران در دانشگاهها پدید آمده است.
آیا کاهش ازدواج را با افزایش میزان تحصیلات زنان مرتبط میدانید؟
به لحاظ وضعیت ازدواج و طلاق شاهد هستیم نسبت تجرد در جوانان در حال گسترش است و البته این مساله تحصیلات شاید خیلی بیتاثیر نباشد. بالاخره کسی که درس خوانده و برای دریافتشان و جایگاه اجتماعی تلاش کرده، ممکن است برای ازدواج خود شرایط ویژهای داشته باشد.
وضعیت کار زنان تحصیلکرده در شرایط کنونی چگونه است؟
ما با پدیده بیکاری به خصوص در سالهای اخیر مواجه هستیم و میزان بیکاری در جوانان دارای تحصیلات دانشگاهی بالا است و از نظر فرهنگی و باسوادی نیز باسوادی پسران در سالهای 35 تا 90 از 28 درصد به 96 درصد و در دختران از 10 درصد به 97 درصد افزایش پیدا کرده، اما میزان ترک تحصیل در پسران از دختران بیشتر است و دختران به کسب سرمایه انسانی توجه بیشتری دارند.
آیا برنامه مدونی برای اشتغال جوانان تحصیلکرده در کشور وجود دارد؟
متاسفانه برنامه جامعی را مشاهده نمیکنیم و برنامه مهارتهای شغلی و زندگی و سبک زندگی سالم دیده نمیشود و باید در سیاستگذاریهای کلان از آرمانگرایی فاصله گرفته و واقعیگرا باشیم و فاصله بین برنامهریزی و اجرا برداشته شود.
انتهای پیام/ر
انتهای پیام/