دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

اعتراف به ناتوانی در حذف ایران از بازار نفت

اخیراً کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در هند هشدار داد اگر دهلی‌نو نفت کشور‌های عربستان، امریکا و روسیه را جایگزین نفت‌خام ایران کند، تهران امتیازات ویژه‌ای که به هند ارائه می‌کند را لغو خواهد کرد.
کد خبر : 294519

به گزارش گروه رسانه‌‌های دیگر خبرگزاری آنا، دونالد ترامپ در حالی در چند جبهه در اقتصاد جهان برای خود هماورد‌طلبی می‌کند که به اعتقاد کارشناسان داخلی کشورش این اقدامات در نهایت گل به خودی است. اعتراف به ناتوانی حذف ایران از بازار جهانی نفت و تبعات جنگ تجاری با چین نشانه‌هایی از حرکت آمریکا به سوی تضعیف قدرت اقتصادی او در حوزه تجارت جهانی است.


دونالد ترامپ در حالی می‌کوشد که با ایجاد تنگنا برای اقتصاد ایران، جمهوری اسلامی را با چالش روبه‌رو کند که اخبار مختلف از سراسر جهان نشان می‌دهد که سیاست‌های ضد‌ایرانی وی با اقبال روبه‌رو نشده و به نظر می‌رسد که حداقل نشانه‌هایی از نا‌فرمانی کشور‌ها از کدخدای خیالی خود خوانده در جهان در حال شکل‌گیری است.


یکی از سیاست‌های شکست خورده ترامپ علیه ایران، موضوع به صفر رساندن صادرات نفت ایران بود. روندی که با مخالفت گسترده جهانی روبه‌رو شد و دولت آمریکا مجبور به عقب‌نشینی از این ادعا شد. بر این اساس درحالی‌که واشنگتن پیشتر اعلام کرده بود به هیچ مشتری نفت ایران معافیت از تحریم نمی‌دهد و آن‌ها باید خریدشان از ایران را به صفر برسانند، وزیر خارجه آمریکا گفت: واشنگتن این درخواست‌ها را بررسی خواهد کرد.


به گزارش رویترز مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت: آمریکا درخواست‌های برخی از کشور‌ها برای معافیت از تحریم‌های ایران را که از ماه نوامبر اجرایی می‌شود تا مانع از صادرات نفت این کشور شود، بررسی خواهد کرد.


بر اساس متن مصاحبه وی با اسکای‌نیوز در ابوظبی که توسط وزارت خارجه آمریکا منتشر شد، پامپئو اظهار کرد: چند کشور هستند که به آمریکا می‌آیند و درخواست معافیت می‌کنند. وی نام این کشور‌ها را اعلام نکرد.
درست پس از اعلام این خبر از سوی آمریکا بود که قیمت نفت در بازار‌های جهانی کاهش پیدا کرد.


بر اساس این گزارش، قیمت هر بشکه نفت برنت روز گذشته با یک دلار و ۱۰ سنت، معادل ۴/۱ درصد کاهش به ۷۷ دلار و ۷۶ سنت رسید. قیمت نفت خاک آمریکا نیز امروز ۶۸ سنت، معادل ۹/۰ درصد افت داشت و به ۷۳ دلار و ۴۳ سنت رسید.


اعتراف به ناتوانی در حذف ایران از بازار نفت


یکی دیگر از برنامه‌ریزی‌های ضد‌ایرانی آمریکا، موضوع کاهش دادن قیمت نفت در بازار‌های جهانی برای کاستن از درآمد‌های ارزی ایران بود. ترامپ در این خصوص با لحن طلبکارانه‌ای به اوپک دستور می‌داد که با افزایش تولید، قیمت نفت را کاهش دهد، اما ایستادگی ایران در برابر این خواسته، باعث شد که اوپک زیر‌بار این حرف ترامپ نرود. در تازه‌ترین تحول شبکه انگلیسی بلومبرگ در گزارشی بر نقش ایران در خصوص قیمت تأکید کرده و نوشته است که به‌رغم فشار ترامپ بر اوپک در مورد قیمت‌ها، قیمت نفت پایین نخواهد آمد؛ تنها راه کاهش قیمت‌ها تغییر سیاست ترامپ در قبال ایران است.


بلومبرگ سپس نوشته است: تنها راه کاهش قیمت‌ها تغییر سیاست او در قبال ایران است. متأسفانه احتمال وقوع چنین چیزی بسیار کم است و بنابراین قیمت‌های نفت به افزایش خود ادامه خواهند داد؛ چراکه تاجران نفت متوجه شده‌اند که حاشیه ظرفیت ذخیره تولید نفت جهان برای جبران کردن اختلال در عرضه، به صورت چشمگیری کاهش یافته است. این رسانه سپس تأکید کرد که وقتی تحریم‌ها علیه ایران در ماه نوامبر اجرایی شوند، تولیدکنندگان توانایی و ظرفیت کافی برای جبران نفت از دست رفته را ندارند. اگر ترامپ در متوقف کردن کل صادرات نفت ایران موفق شود، آن‌ها باید روزانه ۷/۲ میلیون بشکه نفت ایران را جایگزین کنند. این حفره بزرگی است که به سادگی پر نمی‌شود.


ایران کشور بدون ابزاری نیست!


در این بین، ایران جبهه تقابل با آمریکا در حوزه تحریم‌ها را در کشور‌های دیگر نیز دنبال می‌کند. به‌گونه‌ای‌که اخیراً کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در هند هشدار داد اگر دهلی‌نو نفت کشور‌های عربستان، آمریکا و روسیه را جایگزین نفت‌خام ایران کند، تهران امتیازات ویژه‌ای که به هند ارائه می‌کند را لغو خواهد کرد.


آمریکا مدت‌هاست که هند را تحت فشار قرار داده تا به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان نفت ایران، میزان واردات خود را از ایران کاهش دهد. همین موضوع باعث شده که ایران، هند را تهدید کند که امتیازات ویژه این کشور در ایران را لغو خواهد کرد. اشاره کاردار ایران به طرح توسعه بندر چابهار توسط هند است که موقعیتی استراتژیک به این کشور داده و ایران تهدید کرده که در صورت همراهی هند با آمریکا، احتمالاً توسعه این بندر را از هند خواهد گرفت.


گل به خودی ترامپ


اما اتخاذ این سیاست‌ها توسط دونالد ترامپ که باعث بروز جنگ تجاری میان آمریکا و برخی کشور‌ها از جمله ایران شده، صدای اقتصاددانان آمریکایی را نیز بلند کرده و آنان در انتقاد از این سیاستگذاری ترامپ، آن را «گل به خودی ترامپ» توصیف کرده‌اند.


بر این اساس، درک تامپسون، تحلیلگر اقتصادی، بازار کار و رسانه در نشریه «آتلانتیک» در یادداشتی با عنوان «چرا جنگ تجاری دونالد ترامپ محکوم به شکست است» می‌نویسد: «با وجود تضمین‌هایی که رئیس‌جمهور آمریکا مطرح کرده، جنگ‌های تجاری ذاتاً بد هستند و پیروزی در آن‌ها غیرممکن است. در نبرد اقتصادی که ترامپ علیه چین آغاز کرده، رویکردش اگرچه قوی، اما هدفش بی‌بصیرت و کورکورانه است و در نهایت به‌گونه‌ای خواهد بود که عواقبش آسیب‌هایی را برای خود آمریکا به دنبال خواهد داشت.»


پس از ماه‌ها هشدار، تهدید و مذاکرات شکست‌خورده با چین مقامات آمریکایی جمع‌آوری تعرفه‌هایی به ارزش ۳۴ میلیارد دلار روی کالا‌های چینی را آغاز کرده‌اند. پکن در واکنش به این اقدام آمریکا گفته است که این اقدام را با وضع مالیات روی گوشت، سویا و خودرو‌های آمریکایی تلافی خواهد کرد. ترامپ نیز در پاسخ به این واکنش چین متعهد شده که این اقدام چین را با وضع تعرفه‌هایی به ارزش بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار روی کالا‌های چینی جبران کند.


سرگردانی بازار سهام از بالا گرفتن مجدد آتش جنگ تجاری


اما این جنگ تجاری میان آمریکا و چین باعث بروز تنش در بازار‌های سهام شده است. بر این اساس همزمان با وضع تعرفه بر ۲۰۰ میلیارد دلار از واردات چین از سوی آمریکا، سهام چین سقوط کرد و بازار‌های آسیایی به‌هم ریخت؛ شاخص‌های وال‌استریت هم در ساعات فعالیت بازار‌های آسیایی یک درصد سقوط کردند.


به گفته یکی از مقامات، واشنگتن این تعرفه‌ها را پس از این وضع کرد که تلاش‌ها برای رسیدن به توافق و راه‌حل تجاری با چین به شکست انجامیده است. گسترده‌ترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه‌ام‌اس‌سی‌آی در خارج از ژاپن ۱/۱ درصد سقوط کرد. این شاخص در دو جلسه قبلی سود خوبی به دست آورده بود. حال آن چیز که در این میان بیش از همه رخ می‌نماید ایجاد یک جبهه جهانی علیه آمریکا در حوزه اقتصاد است که توانسته کشور‌ها را در حوزه اقتصاد رو‌در روی آمریکا قرار دهد. شاید این مهم‌ترین اتفاقی است که می‌تواند برگ برنده ایران در برابر فشار‌های اقتصادی آمریکا پس از خروج از برجام باشد و عملاً با یک بازی هوشمندانه در این جبهه جهانی، به رگ‌های اقتصادی خود خون تازه‌ای تزریق کند.


منبع: روزنامه جوان


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته