نروژ مرکز فعالیتهای ضد ایرانی منافقین در شمال اروپا است/ حضور پررنگ ایرانیها در مراسمهای خاص مذهبی
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی نهادهای دولتی نروژ، تعداد مسلمانان و مسیحیان کاتولیک رومی در سالهای اخیر در این کشور دهها هزار نفر افزایش یافته است. یکی از دلایل رشد جمعیت مسلمانان در نروژ میتواند حضور مهاجران و پناهندگان از کشورهای آسیایی، آفریقایی و غرب آسیا باشد.
باوجود این، فعالیت مسلمانان در اروپا و حوزه اسکاندیناوی همواره با اعتراضات و تقابل گروههای افراطی مواجه بوده و آنها تلاش کردهاند چهرهای دگرگون از اسلام و ادیان آسمانی ارائه دهند.
عبدالرضا فرجیراد، سفیر سابق ایران در نروژ و مجارستان در گفتوگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، درباره وضعیت مسلمانان در حوزه اسکاندیناوی بهویژه نروژ میگوید: فضای نسبتا بازی برای گروههای مذهبی مختلف در نروژ وجود دارد. تقریبا همان سیاستهایی که در سوئد و فنلاند یا دانمارک به کار میرود، البته در دانمارک جناح راست افراطی فعالیت بیشتری دارد.
وی افزود: مسلمانان و بهویژه شیعیان از این قاعده مستثنی نیستند و درواقع تفکرات مختلف سنی و شیعی در آنجا مراکزی دارند و در آن مکانها مشغول به فعالیت هستند. در میان مراکز شیعی ما جناحهای مختلفی داریم، جناح طرفدار انقلاب با ریشه پاکستانی که به نظام جمهوری اسلامی و تفکرات مربوطه نزدیک است. موسسهای به نام مسجد امام علی (ع) وجود دارد که تقریبا این مسجد فراز و نشیبهای زیادی داشته و سوالاتی برای افرادی که به آنجا رفتهاند از حیث نوع فعالیتها و همچنین خط مشی فکری مطرح شده است.
فرجیراد تصریح کرد: در کنار اینها، جناحهای شیعه افغان بهتازگی مراکزی ایجاد کردهاند، هرچند که گروههای شیعی افغان بیشتر در گروههای پاکستانی ادغام میشوند ولی یکی از مراکز مهمی که در نروژ، همانند دیگر مکانهای اروپا وجود دارد، گروههای مربوط به آیتالله سید صادق شیرازی است که در یک دهه اخیر بسیار فعال شده است و افرادی که در آنجا فعالیت میکنند به معنای این نیست که مخالف نظام جمهوری اسلامی هستند، بلکه خیلی از آنها نمیدانند که فعالیتهای آیتالله شیرازی فعالیتهای حساب شدهای است و آنها از این روند اطلاع ندارند. بیشتر افراد شرکتکننده از کشورهای عربی بهویژه عراق هستند، خیلیها در آن مراکز شرکت میکنند ولی گرایش مثبت هم به جمهوری اسلامی دارند. مراکزی هم اهلسنت در آنجا دارند که یا به برخی کشورها وابستهاند یا مستقل عمل میکنند.
سفیر سابق ایران در نروژ و مجارستان گفت: این نکته فراموش نشود که موسسات فرهنگی شیعه، سنی یا غیراسلامی که در نروژ فعالیت دارند، وقتی ثبت میشوند، میتوانند سالیانه و بر مبنای هر نفرعضویت از دولت نروژ کمکهایی دریافت کنند. یکی از مشکلاتی که در سالهای اخیر ایجاد شد، این است که گزارشهای منفی بهویژه از سوی منافقین و افراد خاص به دولت نروژ درباره برخی از فعالیتهای شیعیان به ویژه شیعه پاکستانی نزدیک انقلاب و مسجد امام علی (ع) داده میشود که ما شاهدیم به صورت انفرادی و خاص، نماینده یا مقام مسئولی مصاحبههایی در روزنامههای جهتدار انجام میدهند و از آن رو که ادامه ندارد، نشان میدهد که اینگونه اقدامات هدفدار بوده و با هدف ضربه زدن به چهره مسلمانان و جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
وی تاکید کرد: منافقین در نروژ فعال هستند ولی نه به گستردگی پاریس. پاریس مهمترین مرکز تجمع منافقین در اروپا است ولی شاید بتوان گفت بیشترین فعالیت منافقین در شمال اروپا، نروژ است.
فرجیراد در پاسخ به این سوال که آیا فعالیت ایرانیان در نروژ با تهدیداتی از سوی کشور میزبان مواجه میشود، گفت: در نروژ فعالیتهای مذهبی و بخشی از فعالیتهای فرهنگی برای سایر ادیان آزاد است. دولت وقتی موسسات ثبت میشود، بر اساس هر عضو سالیانه حقوقی پرداخت میکند و برخی از این مراکز سعی میکنند ثبتنام کننده بیشتری داشته باشند تا بتوانند پول بیشتری از دولت دریافت کنند و این وظیفه قانونی دولت میزبان است که باید این مبالغ را پرداخت کنند. ما شاهد نبودیم و خیلی نشنیدیم که فعالیتهای ضداسلامی از سوی دولت یا از جناحهای راستگرا انجام شود، ولی در موارد خاصی همانند آن فردی که در کنار ساحل تعداد 90 نفر را به رگبار بست که بسیاری از آنها از اهالی نروژ و دانشآموز بودند، اینها در واقع تحت تاثیر افکار افراطی "بهار عربی" و گروههای سلفی قرار گرفتند که در اروپا و در نروژ فعالیت دارند.
وی افزود: وقتی جنگ بوسنی و مهاجرتها شروع شد، حدود 15 هزار نفر از مردم این کشور به نروژ مهاجرت کردند و برای خود مسجد اسلامی تاسیس کردند و فعالیتهای خوبی انجام میدهند که دولت هم از آنها حمایت میکند، لذا هر گروهی که به آنجا مهاجرت کرده برای خود یک مرکز ایجاد کرده است.
فرجیراد تصریح کرد: ایرانیهای نروژ جمعیتی در حدود 20 هزار نفر را به خود اختصاص دادهاند که فعالیتهایشان به نسبت دیگر گروهها کمتر است. البته در میان ایرانیها در مناسبتهای خاص همچون عاشورا و شبهای قدر مراسمهای باشکوهی وجود دارد، ولی این تجمعات در روزهای دیگر کمتر است.
انتهای پیام/