تشکلهای دانشجویی اصلاحطلب در فهرست انتظار / احمدینژادیها همچنان در دانشگاهها ناظرند
به گزارش خبرگزاری آنا، نه میخواهند تشکلی را که هویتش از گذشته منتقد بوده، به روال چند سال گذشته به طیف دیگر واگذار کنند، نه میخواهند آن را به هر قیمتی به چنگ بیاورند و برای دولت اعتدالی که وزارت علومش زیر ذرهبین منتقدان است دردسر درست کنند. برای همین است که دانشجویان اصلاحطلب این روزها دست به عصا گام برمیدارند. تنها چند درخواست مجوز آنها جواب گرفته و هنوز بقیه نتوانستهاند انجمن تشکیل بدهند یا انجمن پلمپ شده سابق را احیا کنند.
ماجرا اما فقط رسیدگی به درخواست مجوز نیست. دانشجویان میگویند گروههایی در دانشگاه تلاش میکنند انجمنهای منتقد را به نفع خود مصادره کنند تا جایی برای فعالیت اصلاحطلبان و منتقدان نباشد. برای همین همزمان با اسمی که منتقدان به دنبالش بودند دفتر تاسیس میکنند یا درخواست تشکیل همان انجمن را میدهند و وارد دوئل میشوند! پسوندهای مختلف انجمنها هم ماجرایی شده و هر کس تلاش میکند تشکلی مثل انجمن اسلامی دانشجویان را بدون پسوند تاسیس کند تا مدعی هویت اصلی آن باشد. انگار دانشگاه در آستانه شروع سال تحصیلی جدید هنوز نتوانسته فعالیتهای دانشجویی را سر و سامان بدهد.
مجوزهای از راه رسیده
با وجود امید دانشجویان به تغییر در فضای دانشگاهها با آمدن دولت جدید، در یک سال گذشته تعداد کمی از تشکلها توانستند مجوز جدید دریافت کنند. یونس نادری دبیر هیات موسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اصفهان که از انجمنهای تازه مجوز گرفته در دولت اعتدال است به آنا میگوید: «در ۴ سال دولت قبل در حق دانشجویان اجحاف و بیعدالتی زیاد شد. عدم صدور مجوز برای تشکلهای منتقد یکی از این بیعدالتیها بود. من سال ۹۱ در مقطع کارشناسی ارشد وارد دانشگاه اصفهان شدم و همان سال درخواست تاسیس انجمن اسلامی دانشجویان را دادیم، اما متاسفانه روندی ایجاد کردند که به زبان خودمانی فقط گولمان میزدند و ما را دنبال بروکراسی اداری میدواندند، در حالی که فکر میکردیم میخواهند همکاری کنند و به نتیجه برسیم اما متوجه شدیم این طور نیست. در تمام این مدت حتی یک جلسه هیات نظارت هم برای درخواست ما تشکیل نشد. این روند غیرقانونی بود چون طبق آییننامه باید ظرف ۲ هفته به درخواست ما رسیدگی میشد. بالاخره با تغییر دولت، سرپرست جدید دانشگاه از ما خواست صبر کنیم و با تغییر معاونت فرهنگی و نماینده وزیر، خرداد امسال مجوز فعالیت گرفتیم.»
او تغییر روند مدیریت دانشگاه در دوره اعتدال را بسیار مثبت میداند و میگوید: «سرپرست دانشگاه ما متاسفانه در شورای عالی انقلاب فرهنگی تایید نشد، اما روند مدیریتی دانشگاه اصفهان روند خوبی شده بود. برخلاف آنچه در مجلس گفته شد فضای دانشگاه تغییر کرده است و همه میتوانند حرف بزنند. آقای فرجیدانا خیلی در این مدت خدمت کرد و دنبال میز ریاستش نبود.»
این دانشجو میگوید در دانشگاه اصفهان در سالهای گذشته تکصدایی بوده و بعضی از تشکلهای همسو با دولت حتی برای تشکیل انجمنهای منتقد سنگاندازی کردند: «در این دانشگاه تشکلهایی خاص ۱۰ تریبون داشتند اما یکصدا از آنها در میآمد. بعضی از همین تشکلها یکی از موانع مجوز گرفتن ما بودند و جلسههای محرمانهای علیه ما میگذاشتند. شهید مطهری میگفت در دانشگاه باید به همه طیفها اجازه بدهیم صحبت کنند و حتی به استاد مارکسیست هم اجازه بدهیم درس بدهد. دیگر ما که جزو همین مردم بودیم. مگر ما بیرون از این نظام بودیم؟ مگر لامذهب بودیم؟ اما در سالهای گذشته با توهم توطئه به فعالیت دانشجویی نگاه میشد.»
نادری معتقد است دانشجویان منتقد فعال در دانشگاهها مقبولیت بیشتری میان دانشجویان دارند اما برخورد با فعالیتهای آنها مانع از همگام شدن بقیه دانشجویان با آنها شده است. او ادعا میکند اگر تمام تشکلهای اصولگرا برنامهای مشترک ترتیب بدهند دانشجویان کمتری نسبت به برنامههای انجمن اسلامی دانشجویان در آن شرکت خواهند کرد.
او نقدی هم به جریان دانشجویی وارد میداند و میگوید: «مشکلی که در جریان منتقد وجود دارد نبود یکپارچگی برای تشکیل یک اتحادیه است. یک طیف از انجمنهای اسلامی که از دفتر تحکیم وحدت فعلی راستگرا جدا شدند و طیف دیگر از انجمنهای پیرو خط امام که تازه شکل گرفتهاند یا در شرف تاسیس هستند باید به توافقی برسند و هر چه سریعتر برای تشکیل اتحادیه اجماع کنند.»
انجمنهای مستقلی که نامستقل شدند
بعضی از انجمنهای اسلامی دانشجویان که از زیر مجموعههای انجمن اسلامی مستقل (طیف راستگرایی که از انجمن اسلامی انشعاب کرد) بودند، در دولت گذشته توانستند پسوند مستقل را حذف کنند و با نام انجمن اسلامی دانشجویان فعالیت کنند.
امیرحسین اکبرپور دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز و عضو فعلی ادوار این تشکل میگوید: انجمن اسلامی در دانشگاه شیراز زیر مجموعه انجمن اسلامی مستقل بود. در دولت احمدینژاد پسوند مستقل را با همکاری ریاست سابق دانشگاه حذف کردند و با نام انجمن اسلامی دانشجویان فعالیت کردند که سوء استفاده از نام انجمن بود. حالا با عوض شدن دولت، هیات موسس تازهای به دنبال گرفتن مجوز انجمن اسلامی پیرو خط امام (اصلاحطلب) هستند که هنوز موفق نشدهاند.
به گفته این دانشجو انجمنهای اسلامی دانشجویان در سالهای گذشته برای برگزاری برنامههایشان با مشکلات زیادی رو به رو بودند که این روزها کمتر شده است: «مشکلات ما اغلب مربوط به مجوزها بود. به طور مثال تا قبل از تحویل دولت، نشست انجمنهای رسمی سراسر کشور به هیچ وجه مجوز نمیگرفت. ولی خرداد امسال در دولت جدید مجوزی داده شد و انجمنهای اصلاحطلب هم توانستند نشستی برگزار کنند.»
با این حال در بسیاری از دانشگاهها هنوز اعضای هیات موسس انجمنها موفق به دریافت مجوز نشدهاند. اکبرپور معتقد است وزارت علوم دولت جدید عملکردی را که مورد انتظار بوده به نمایش نگذاشته و حمایتی از فعالان دانشجویی نکرده است. او به مشکل دیگری هم اشاره میکند و میگوید: «نماینده وزیر در هیات نظارت دانشگاهها در اکثر دانشگاهها تغییر نکرده و همان نماینده وزیر زمان احمدینژاد است. بعضی از روسای دانشگاهها هم با اینکه تغییر کردهاند اما رویکری محافظهکارانه دارند و در شهرستانها هم گروههایی هستند که دانشگاه را تحت فشار قرار میدهند تا به دانشجویان منتقد میدان ندهند.» او از عملکرد وزیر بهداشت هم در قبال تشکلهای دانشگاههای علوم پزشکی انتقاد میکند و میگوید با گذشت بیش از یک سال از آمدن وزیر بهداشت هنوز هیچ جلسهای با انجمنها ترتیب داده نشده است.
پسوند جدید نمیخواهیم
حذف پسوند «مستقل» از بعضی انجمنهای اصولگرا باعث شد هویت انجمنهای اسلامی در دانشگاههای مختلف مشخص نباشد و به اعضای شورای مرکزی بستگی داشته باشد. انجمنهای تازه تاسیس برای رفع این مشکل پسوند «پیرو خط امام» را به نشانه اصلاحطلب بودن انجمن انتخاب کردهاند، اما در بعضی دانشگاهها دانشجویان تمایل به انتخاب پسوند ندارند و میخواهند با عنوان «انجمن اسلامی دانشجویان» فعالیت کنند.
محمدعلی احمدی عضو هیات موسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شاهرود که همچنان در انتظار مجوز است به آنا میگوید: «انجمن ما در سال ۸۶ بر اثر اعتراضاتی که به قطع گاز شاهرود داشتیم و با برخوردهای شدید با دانشجویان همراه شد لغو مجوز شد. وقتی دولت جدید آمد تصمیم داشتیم دوباره انجمن را برپا کنیم. با تغییر رییس دانشگاه اواخر فروردین درخواست مجوز دادیم. اما همزمان با ما عده دیگری هم درخواست دادند که بعضی از آنها فارغالتحصیل و بعضی مشروطی بودند و مشکلاتی داشتند. حالا جلسه هیات نظارت در دانشگاه تشکیل نمیشود به این بهانه که بین این دو هیات اختلاف است و ما به هیچ کدام مجوز نمیدهیم. در حالی که گروه دیگر از طرف دفتر تحکیم وحدت تشکیل شده و حمایت میشوند. ما میتوانستیم با پسوند خط امام درخواست بدهیم اما این باعث میشود آنها به اسم انجمن اسلامی دانشجویان مجوز بگیرند، در حالی که هویتشان این نیست و این هویت برای ما مهم است.»
دعوا سر پسوند داشتن و نداشتن در این دانشگاه به تشکیل نشدن هیچ کدام از این دو انجمن منجر شده است. اما احمدی میگوید: «فکر میکنم دولت در شرایطی خاص و تحت فشار قرار دارد. ما باید تا حدی با شرایط کنار بیاییم و بگذاریم دولت به مرور کارش را انجام بدهد. ما تکنیکهای دیگری هم برای ایجاد تشکل داریم. مثلا در بعضی از دانشگاهها به اسم تشکل فرهنگ و سیاست دارند مجوز میگیرند و فعالیت میکنند. اما ما فعلا صبر میکنیم.»
او میگوید بعضی از انجمنهای تازه تاسیس به سمت دفتر تحکیم وحدت رفتند که این روزها نزدیک به جبهه پایداری است. به نظر او، این دانشجویان اعتقادی به انجمن اسلامی ندارند و تنها برای جلوگیری از دست پیدا کردن دانشجویان اصلاحطلب به این تشکلها وارد آنها شدهاند و با این اسم فعالیت میکنند. در حالی که تشکلهایی مثل انجمن اسلامی مستقل، جامعه اسلامی، بسیج و چندین تشکل دیگر با همان گرایش مشغول فعالیت هستند.
انجمنهای علمی هم سیاسی شدند
بعضی دیگر از تشکلهای دانشجویی غیرسیاسی هم به گفته دانشجویان درگیر بازیهای سیاسی شدهاند. حتی انجمنهای علمی که قرار است مستقیما به مسائل علمی وارد شوند وارد سیاست و حواشی آن نیز شده اند.
معین کریمی دبیر هیات موسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه استهبان که هنوز در گیر و دار دریافت مجوز است میگوید: «در این دانشگاه انجمنهای علمی هم تماما در قبضه گروههای اصولگرا هستند. اصلا به بچهها و گروههای دیگر اجازه ورود به انجمنها داده نمیشود. مثلا در انتخابات قبلی ما بعضی از دوستان کاندید انجمن علمی شدند، اما به خاطر گرایش سیاسیشان رد شدند و با شرایطی که گذاشته شد مجبور شدند انصراف بدهند. در انجمن علمی رشته ما، دبیر کانون بسیج دبیر انجمن علمی هم شد و بعد مشخص شد که خلاف مقررات بوده است. این انجمنها هم کاملا درگیر گزینشهای سیاسی شدهاند. ترم گذشته انجمن علمی عمران دانشگاه ما حتی یک جلسه هم برگزار نکرد و اعضایش صرفا آمده بودند که گروههای مقابل آن را دست نگیرند.»
این دانشجو که در مقطع قبلی تحصیلش دبیر انجمن اسلامی در دانشگاه تاکستان بوده حالا به دنبال تاسیس انجمن اسلامی دانشگاه استهبان است، اما میگوید مجوزی در کار نیست: «تقریبا یک سال از درخواست ما گذشته اما هنوز مجوز در گیر و دار بروکراسی اداری است. یکی از مسائل فضای دانشگاه در حال حاضر وجود نهادهای موازی است که شفافیت و صداقت فعالیتهای دانشجویی را خدشهدار میکند. به طوری که مجوز تشکل ما ابتدا اخذ شد، ولی با فشار بعضی نهادهای خارج از دانشگاه به حالت تعلیق در آمد و حالا یک سال است منتظریم. در این شرایط حتی جریانات میانهرو هم که در دایره گفتمان دولت فعلی میچرخند نمیتوانند فعال باشند و بدبینی نسبت به آنها وجود دارد.»
انتهای پیام/