دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 خرداد 1397 - 15:33
آنا از فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه آزاد گزارش می‌دهد:

معرفت‌افزایی؛ رویکرد اصلی فعالیت‌های فرهنگی یکسال اخیر دانشگاه آزاد اسلامی

یک سال از روی کار آمدن معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی گذشته است و در این مدت برنامه‌های متفاوتی مانند اردوهای معرفتی برای دانشجویان، گردهمایی‌های اندیشه‌ای با حضور استادان و معاونان فرهنگی و برنامه‌های علمی فرهنگی دیگر با هدف معرفت‌افزایی و تعمیق باورهای انقلابی صورت گرفته است.
کد خبر : 277012

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- فرهنگ واژه‌ای است که به دلیل انتزاعی بودن آن از تعاریف و پیچیدگی‌های متفاوتی برخوردار است و فرهنگ‌سازی امری است که در طول سالیان با برنامه‌ریزی‌های دقیق از سوی افراد و دستگاه‌ها امکان‌پذیر می‌شود.یکی از نهادهایی که بیشترین تاثیر را در فرهنگسازی و تبلیغات فرهنگی در دنیای امروز دارد دانشگاه است. دانشگاه امروزه در جوامع مختلف به دلیل تربیت افراد فرهیخته‌ای که ارتباط مستقیم با جامعه و اقشار مختلف دارند نقش بسزایی در امر فرهنگ دارند. در ایران به دلیل شرایط ویژه تهاجم فرهنگی، دانشگاه‌ها نقش ویژه ای دارند و در صورت کج‌روی در فرهنگسازی تاثیرات منفی بر سطح عمومی فرهنگ خواهند داشت.


دانشگاه آزاد اسلامی با بیشترین تعداد دانشجو، فارغ‌التحصیل و استاد، نقش محوری در کانون فرهنگ‌سازی کشور دارد ولی متاسفانه در برخی سال‌های گذشته به گفته کارشناسان، این دانشگاه مروج فرهنگ غربی بوده است و در طی توسعه کمّی خود، توجهی به فرهنگ اسلامی و هویت ملی نشده است.


اما با روی کار آمدن مدیریت جدید، راس مدیریت فرهنگی این دانشگاه دچار تغییر و تحول شد. امروز حدود یک سال از انتصاب معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی گذشته است و برنامه‌های مختلفی در این یکسال طرح‌ریزی و اجرا شده است اما هنوز فرهنگ تا قرار گرفتن در جایگاه اصلی خود در دانشگاه فاصله بسیاری دارد.


در یکسال اخیر برنامه‌های معرفتی و اندیشه‌ای محوریت فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی برای دانشجویان، اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه تشکیل می داد.


اردوهایی مانند شمیم بصیرت، شمیم معرفت، حیات طیبه که بیشتر اردوهای آموزشی و معرفتی بودند و در دوره‌های چند روزه به فراگیری سلسله معارف انقلاب، اسلام و تشیع پرداخته می‌شد. راهپیمایی اربعین بین نجف و کربلا با حضور هزاران نفر از دانشجویان، راهپیمایی بین نیشابور و مشهد مقدس در ایام شهادت امام رضا(ع) ، دو نشست سراسری با گروه‌های معارف اسلامی، نشست بسیج دانشجویی، نشست معاونین فرهنگی و دانشجویی سراسر کشور، نشست استادان راوی در اردوی راویان نور، از جمله برنامه‌های سراسری و بزرگ دانشگاه ازاد اسلامی در یک سال گذشته بود.


به گفته مسئولین فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی رویکرد اساسی در تمام کارهایی که در این مدت انجام شده است این بوده که برنامه‌ها با معرفت و اندیشه همراه باشد و صرفا یک کار مراسمی، روبنایی و گذرا نباشد؛ کاری عمیق که هم در ظاهر یک نمونه از کار فرهنگی موفق، و هم به لحاظ محتوا بتواند بر دانشجو موثر باشد و به اقدامات فرهنگی در جهات مثبت کمک کند.


اردوی حیات طیبه به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه​


اردوی حیات طیبه که با حضور جمع زیادی از دانشجویان دانشگاه آزاد و با حضور مسئولین دانشگاه برگزار شد. نخستین اردوی آموزشی، تشکیلاتی تشکل‌های اسلامی سیاسی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان «حیات طیبه» به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه برگزار شد.


در طول یک هفته برگزاری این اردو، کارگاه‌های آموزشی متعددی با حضور استادان رتبه اول کشوری با موضوع شناخت جریان‌های سیاسی، آشنایی با مقررات و حقوق دانشجویی، بیانیه‌نویسی، اخلاق تشکیلاتی و... برگزار شد.



شمیم بصیرت در واحد نجف آباد


یکی دیگر از اردوهای دانشجویی با هدف معرفت‌افزایی و تحلیل مسائل فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و... کشور اردوی شمیم بصیرت بود.


دومین دوره آموزشی مهارتی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تحت عنوان «شمیم بصیرت» و نخستین ضیافت فرهنگی دانشجویان و فعالان عرصه فرهنگ دانشگاه آزاد اسلامی به همت معاونت فرهنگی این دانشگاه از یازدهم شهریور به مدت یک هفته و به میزبانی واحد نجف آباد برگزار شد.


در این دوره شخصیت‌های برجسته علمی و فرهنگی کشور از جمله حجت الاسلام والمسلمین قرائتی، حجت الاسلام خسروپناه، مهندس ضرغامی و دکتر محمد باقر خرمشاد حضور داشتند و جلسات و کارگاه های مختلف و جذاب فرهنگی و برنامه‌های ورزشی و تفریحی برای شرکت‌کنندگان در نظر گرفته شده بود.


تبیین سیاست های فرهنگی اجتماعی معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، پرورش نخبگان فرهنگی، تحکیم پایه های فرهنگی و اعتقادی و مشارکت و هم افزایی دانشجویان، هماهنگی در اجرای برنامه های فرهنگی و دانشجویی و فعال کردن جریان‌های دانشجویی در زمینه‌های مختلف فرهنگی از اهداف اصلی این ضیافت بزرگ فرهنگی دانشجویی بود.



شمیم معرفت در دانشگاه‌های آزاد 20 استان


دوره «شمیم معرفت» با هدف دانش‌‌افزایی و معرفت‌افزایی دانشجویان، به مدت 4 روز در بیست استان کشور برگزار شد و سرفصل‌هایی شامل معرفت و بینش انقلابی، طرح کلی مبانی اندیشه اسلامی، نظام فکری انقلاب اسلامی، منظومه فکری امام خمینی و مقام معظم رهبری و غرب شناسی، در 20 استان محل برگزاری دوره‌ها، تدریس شد.


یک روز از 4 روز دوره طرح «شمیم معرفت» به صورت اردوی کاروان روایی-هویتی بود، کاروان‌ها، در محله‌هایی حضور پیدا کردند که مرتبط با یکی از مناسبت‌ها و مسائل تاریخی یا معرفتی انقلاب اسلامی بود و مباحث در همان مکان ارائه می‌شد.


در طرح شمیم معرفت علاوه بر برنامه‌های سالنی و همایشی، گعده‌های دانشجویی، حلقه‌های معرفتی و نشست‌های اندیشه‌ورزی نیز انجام شد.



نخستین گردهمایی مدیران و استادان گروه معارف


اولین گردهمایی بزرگ مدیران و استادان گروه‌های معارف دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور روز چهارشنبه 22 شهریور به همت معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد و میزبانی واحد علوم و تحقیقات تهران با حضور 600 نفر از استادان و مدیران گروه معارف دانشگاه ازاد اسلامی برگزار شد.


در این گردهمایی علمی بیان راهبرد‌های جدید در عرصه فرهنگی و دینی، کارگاه‌ها و کمیسیون‌های تخصصی در پنج گرایش قرآن و متون اسلامی، ریشه‌های انقلاب اسلامی، اخلاق اسلامی، مبانی نظری اسلام و تاریخ و تمدن اسلامی مطرح و همچنین وضعیت واحدها در حوزه معارف دینی بررسی شد.


همچنین در آخرین روز از گردهمایی مدیران و اعضای هیات علمی گروه‌های معارف دانشگاه آزاد سراسر کشور، از مدیران و استادان برتر معارف اسلامی تجلیل به عمل آمد.



همایش فرهنگی راویان دفاع مقدس در دانشگاه آزاد


همایش فرهنگی استادان راوی دفاع مقدس 27 و 28 آذر در واحد علوم و تحقیقات با حضور تعداد زیادی از مسئولین کشوری و لشکری و همچنین مسئولین دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.


بیش از ۳۰۰ نفر از روایان و استادان در همایش فرهنگی راویان دفاع مقدس در دانشگاه آزاد به میزبانی واحد علوم و تحقیقات حضور داشتند و علاوه بر جمعی از یادگاران دوران مقاومت و ایثار ملت بزرگ ایران مقابل استکبار جهانی دکتر علی اکبر ولایتی رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه در مورد مسائل بین المللی دفاع مقدس سخنرانی خواهند نمود.


واحد علوم و تحقیقات میزبان نشست‌های تخصصی با محوریت علت و عوامل وقوع جنگ تحمیلی، فرهنگ عاشورایی و دفاع مقدس، بررسی جبهه بین‌المللی هم پیمان با صدام و مقابل جموری اسلامی، خلاقیت و عقلانیت در سرداران دفاع مقدس، نقش و تاثیر گروه‌های ضد انقلاب در کشتار و بمباران مردم در شهرها و سایر موارد مرتبط با موضوع ارزش‌های دفاع مقدس بود.


نخستین گردهمایی معاونان فرهنگی دانشگاه آزاد


اولین گردهمایی معاونان فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در دوره جدید با موضوع رونمایی از سند چشم‌انداز راهبردی دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه فرهنگی و هم افزایی با حضور و سخنرانی شخصیت‌های عالی دانشگاه آزاد اسلامی از جمله دکتر علی‌اکبر ولایتی و دکتر فرهاد رهبر، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی9 اسفند در سالن کتابخانه دکتر حبیبی واحد علوم و تحقیقات برگزار شد.


برگزاری چهار کمیسیون تخصصی شامل «کمیسیون فرهنگی و اجتماعی» با مسئولیت رضا نصیری مدیرکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی با اولویت بررسی مسائل مرتبط با کانون‌ها، نشریات و هیات‌های دانشجویی و شبکه‌سازی برای نقش‌آفرینی بیشتر دانشجویان انقلابی در دانشگاه، «کمیسیون دانشجویی» با مسئولیت دکتر علیرضا صامت مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با دستور کار بررسی موضوعات مربوط به نقل و انتقالات دانشجویی، تخفیف شهریه، آسیب‌های اجتماعی، خوابگاه‌های دانشجویی، سلف سرویس دانشجویان و...، «کمیسیون تشکل‌ها» با مسئولیت دکتر محمد قربانی گلشن آبادی مدیرکل تشکل‌های اسلامی سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی با موضوع بررسی مسائل مرتبط با تشکل‌های اسلامی سیاسی و «کمیسیون ورزش و تربیت بدنی» با مسئولیت دکتر محمدرحیم بیرقی مشاور و رئیس حوزه معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی با هدف بررسی مسائل مربوط با این حوزه از برنامه‌های در نظر گرفته شده برای معاونان فرهنگی و دانشجویی بود.


تبیین و بررسی جزئیات سند چشم‌انداز راهبری دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه فرهنگی و نقشه راه و خطوط کلی تحول فرهنگی در دوره مدیریت جدید با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر ابراهیم کلانتری معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی و مدیران کل این معاونت و بیان نظرات معاونان فرهنگی دانشجویی واحدها و صاحب نظران و قرائت بیانه کمیسیون‌ها توسط معاونان فرهنگی و دانشجویی منتخب از دیگر برنامه‌های گردهمایی معاونان فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در روز دوم بود.



نخستین نشست شورای راهبری فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی


نخستین نشست شورای راهبری فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی با حضور اساتید و صاحب‌نظران حوزه فرهنگ، 18 دی‌ماه در تالار حافظ واحد علوم و تحقیقات این دانشگاه برگزار شد.


محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد استان تهران، حجت‌الاسلام و المسلمین ابراهیم کلانتری معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، حجت‌الاسلام و المسلمین میرمجید سید قریشی معاون آموزشی و پژوهشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، حجت‌الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، سید محمد حسینی دبیرکل کانون دانشگاهیان ایران و وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، رحیم بیرقی مشاور ورئیس حوزه معاونت دانشجویی و فرهنگی، محمدرضا مجیدی رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی، محمدرضا مرندی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، فهیمه فرهمندپور عضو هیات علمی دانشگاه تهران، نیره قوی مدیرگروه مطالعات سیاسی و انقلاب اسلامی پژوهشگاه فرهنگ ومعارف اسلامی، محمد قربانی گلشن‌‌آبادی مدیر کل اداره تشکل‌های دانشگاه آزاد اسلامی، و رضا نصیری مدیر فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد به عنوان اعضای شورای راهبری فرهنگی دانشگاه آزاد در این نشست حضور داشتند.


جشنواره شیخ طبرسی


جشنواره طبرسی که یکی از برنامه‌های مختص دانشگاه ازاد اسلامی است با هدف تجلیل از رویدادهای قرآنی سال در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می‌شود.


دومین دوره جشنواره ملی قرآنی شیخ طبرسی 16 اسفند 96 با حضور رئیس هیات موسس و امنای دانشگاه آزاد اسلامی و جمعی از مسئولان دانشگاه در واحد علوم و تحقیقات این دانشگاه برگزار شد.


در این مراسم از برگزیدگان دومین دوره جشنواره ملی قرآنی شیخ طبرسی در بخش کتاب، مقاله، پایان‌نامه و طرح پژوهشی تجلیل شد و برگزیدگان جوایز خود را از دست دکتر علی اکبر ولایتی دریافت کردند.


در مجموع 203 کتاب، 271 مقاله، 25 پایان‌نامه و 19 طرح پژوهشی به این دوره از جشواره ملی قرآنی شیخ طبرسی ارائه شده بود که پس از سه مرحله داوری؛ 6 کتاب، 3 مقاله، 3 پایان‌نامه و یک طرح پژوهشی انتخاب شد و در مراسم اختتامیه این دوره از برگزیدگان تجلیل شد.


در این دوره از جشنواره، جایزه ویژه علامه طباطبائی که اختصاص به برترین رویداد قرآنی دارد به آیت‌الله جوادی آملی به‌واسطه دو اثر برجسته ایشان یعنی تفسیر تسنیم و تفسیر موضوعی قرآن کریم، اهدا شد.



جشنواره نشریات دانشجویی


اختتامیه دومین جشنواره سراسری نشریات دانشگاه آزاد با حضور معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه برگزار شد. داوری آثار دومین جشنواره سراسری نشریات دانشجویی 24 تا 26 آبان به مدت سه روز در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس توسط یازده داور در قالب یک کمیته تخصصی انجام شد. ارزشیابی و داوری از مجموع 2435 عنوان، شامل 194 مقالات ویژه، 1714 آثار برتر و527 عنوان نشریات دانشجویی در محل دبیرخانه جشنواره در بخش‌های طنز، فنی و مهندسی، سیاسی، اقتصادی، صنفی، علوم انسانی، علوم پایه، کاریکاتور، هنری، ادبی و فرهنگی انجام شد.


به گفته رئیس دانشگاه‌های آزاد غرب استان تهران سال 96 تعداد 3397 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است که نسبت به سال گذشته بیانگر رشد 39 درصدی شرکت کنندگان در این جشنواره بود.


افتتاحیه سومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی


مراسم افتتاحیه سومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی با حضور شخصیت‌های علمی و فرهنگی در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.


در این مراسم استادانی چون دکتر علی اکبر ولایتی، محمد مهدی طهرانچی، ابوطالبی، حجت‌الاسلام و المسلمین سقای بی‌ریا، حجت‌الاسلام و المسلمین رضا غلامی به سخنرانی درباره موضوعات مختلفی حول محور تمدن نوین اسلامی،‌چرایی؛ چیستی؛ بایدها و نبایدها پرداختند.


برگزاری کرسی‌های نظریه‌پردازی


برای 12 منطقه دانشگاه آزاد، برنامه همایش به صورت ماهیانه، توسط معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی تدارک دیده شده است که تا کنون در سال 96 و 97، سه کرسی‌ نظریه پردازی در واحدهای اراک، اهواز و زاهدان برگزار کرده است.


در این کرسی‌ها که با همت پژوهشکده علوم اجتماعی و انقلاب اسلامی دانشگاه آزاد برگزار شده است، چیستی، چرایی،‌ چگونگی امتیازات کرسی‌ها به بحث گذاشته می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب