دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 ارديبهشت 1397 - 01:18
کارشناس عرب‌زبان منطقه در گفت‌وگو با آنا؛

«خلیج فارس» تنها عنوانی است که سازمان ملل متحد آن را به‌ رسمیت می‌شناسد

یک کارشناس عرب‌زبان منطقه گفت: طرح موضوع خلیج فارس، در درجه دوم موضوعات اختلافی منطقه قرار دارد و باید تاکید ما بر روی نقاط مشترک باشد.
کد خبر : 276508

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: در آستانه روز ملی خلیج فارس قرار داریم در حالی که چند سالی است اعراب حاشیه جنوبی خلیج فارس اصرار دارند نامی مجعول را بر این پهنه گسترده دریایی به کار ببرند. علاوه بر این، خلیج فارس از بعد ژئوپلیتیک دارای اهمیت است و به تعبیری، کسی که بر این خلیج مسلط شود در واقع بر منطقه و اقیانوس هند مسلط می‌شود.


اعراب حاشیه جنوبی خلیج فارس که به نوعی دنباله‌رو تفکر استعماری غرب و انگلیس هستند، بلندگوی صهیونیست‌ها و آمریکا در منطقه شده‌اند و باوجود اسناد متقن و نقشه‌های قدیمی از جغرافیای منطقه از دوران باستان تاکنون، هر از چند گاهی از تریبون‌های خود نامی مجعول را بر خلیج نیلگون فارس می‌گذارند.


عبدالرضا عسیری، استاد دانشگاه کویت در این‌باره به خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا می‌گوید:‌ «در نقشه‌های منتشر شده از سازمان ملل متحد به وضوح عبارت خلیج فارس مشخص و مشهود است و باید گفت خلیج فارس تنها عنوانی است که سازمان ملل متحد آن را به‌ رسمیت می‌شناسد. همچنین خلیج فارس است که از لحاظ تاریخی کاربرد دارد و عنوان خلیج ع.ر.ب.ی نخستین‌بار از زبان جمال عبدالناصر، رئیس‌جمهور مصر مطرح شد که در دهه 50 میلادی قصد داشت تغییرات گسترده‌ای در افکار عمومی و رسانه‌های عربی انجام دهد و از خلاء آگاهی میان این رسانه‌ها در راستای هدف خود که همان تغییر هویت خلیج فارس بود سوءاستفاده کند.»


عسیری درباره ریشه اختلافات میان ایران و کشورهای عربی بر سر نام خلیج فارس گفت: «روابط میان کشورها در حوزه خلیج فارس تاکنون به این اندازه حساس و در عین حال بد نبوده است. اگر به بُعد تاریخی نگاهی بیاندازیم، از ده‌ها و صدها سال گذشته خلیج مکزیک، خلیج مکزیک بوده و در منطقه خودمان، دریای عمان نیز همین گونه است. در تاریخ از سده‌های گذشته نام این خلیج، خلیج فارس بوده و نباید تحریفی در این موضوع انجام شود.»


این کارشناس عرب‌زبان ریشه این اختلافات را در وجود سوء تفاهم مشترک خواند و تصریح کرد: «باید هر دو طرف مسئولیت این سوءتفاهم دو سویه را بپذیرند. دو طرف نگرش بدی نسبت به هم دارند که حتی بر روی اندیشمندان سیاسی کشورهایشان تاثیر گذاشته‌ است. علاوه بر این، اختلافات باعث شده است تا ایران و اعراب از موضوعات اصل منطقه خارج و این موضوعات به دست فراموشی سپرده شوند.»


وی افزود: «باید از مطرح کردن چنین موضوعات اختلافی که بر مجموعه موضوعات محل اختلاف میان ایران و اعراب می‌افزاید خودداری کرد. به اعتقاد من، طرح موضوع خلیج فارس، در درجه دوم موضوعات اختلافی منطقه قرار دارد و باید تاکید ما بر روی نقاط مشترک باشد.»


عسیری گفت: «موضوع نام‌گذاری خلیج حاشیه جنوبی ایران بیشتر از هر چیزی بُعد سیاسی دارد و اعراب معتقدند باید این کشورها که دارای ساحل در خلیج فارس هستند از حق نام‌گذاری به‌عنوان خلیج ع.ر.ب.ی برخوردار باشند و البته این حق برای ایران نیز وجود دارد که همچون دیگر کشورهای ساحلی این خلیج را خلیج فارس بخواند.»


استاد دانشگاه کویت با بیان اینکه روابط سیاسی میان ایران و اعراب به حد زیادی تیره و اسفناک شده است، گفت: «نباید فراموش کنیم که ما مسلمانیم و یک فرهنگ و یک دین داریم و اینگونه اختلافات جزئی نباید ما را از مسیر حل مشکلات منحرف کند. ایران یک کشور بزرگ و ابرقدرت منطقه‌ای است و طبق منافع ملی کار می‌کند. طبعا هر کشور کوچک و بزرگی موضوعات مختلف را طبق منافع ملی خودش ارزیابی می‌کند. ما در خلیج فارس و جهان عرب باید بگوییم ایران کنونی، ایران 37 سال پیش نیست و واحدی حقیقی و ایدئولوژیک به شمار می‌رود.»


گفت‌وگو از: مجتبی اسماعیلی


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب