خاطرات جاسوس زن سابق سرویس امآی ۵ انگلیس از زبان خودش
به گزارش گروه رسانههای دیگر آنا، به نقل از دیلیمیل، آنچه «جیمز باند» شخصیت داستانی فیلمها و رمانهای جاسوسی تجربه میکند با اتفاقاتی که در دنیای واقعی برای یک جاسوس میافتد کاملاً متفاوت است. «آنی ماچون» ۴۷ ساله که در دهه ۹۰ میلادی، ۶ سال برای سازمان اطلاعات داخلی انگلیس (امآی ۵) کار میکرد شغلش را به گونهای متفاوت از فیلمهای جیمز باند توصیف میکند. قبل از اینکه او به عنوان یک افشاگر معروف شود، مجبور بود شغلش را از افرادی که به او نزدیک بودند پنهان کند.
ماچون پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه کمبریج برای کار در وزارت خارجه درخواست داد. او گفت: «وقتی درخواست کار در وزارت خارجه دادم، خودم را یک دیپلمات تصور میکردم، اما چند ماه بعد یک نامه مرموز از وزارت دفاع دریافت کردم که در آن نوشته شده بود ممکن است شغلهای بهتری در آنجا برای من وجود داشته باشد که به آن علاقه بیشتری داشته باشم. در آن زمان با خودم فکر کردم ممکن است این نامه از طرف امآی ۵ باشد و خیلی ترسیدم».
پس از قبول این پیشنهاد، ماچون یک مصاحبه ۱۰ ماهه مخفیانه را در ساختمانهای مختلفی در لندن گذراند. سوالات زیادی درباره جهتگیری سیاسی او، مذهب، اخلاقیات و تمام جوانب زندگیاش پرسیده شد. او حتی مجبور بود قانون حفظ اسرار رسمی را امضا کند. براساس این قانون اگر ماچون فرآیند کارش را برای هر کسی شرح میداد زندانی میشد.
او چند ماه پس از نخستین مصاحبه ۳ ساعتهاش، برای گذراندن یک روز کامل با نامزدهای دیگر جاسوسی برای سازمان اطلاعات داخلی انگلیس دعوت شد. در آن روز تمرینات فشردهای انجام دادند، نقشهای مختلفی بازی کردند و مصاحبههای بیشتر و آزمونهای کتبی را نیز پشت سر گذاشتند.
یک جاسوس ارشد، یک کارمند دولتی ارشد و یک روانپزشک قبل از آخرین مرحله یک مصاحبه بسیار طولانی، فشرده و سنگین با ماچون داشتند.
او میگوید: «آنها [مصاحبه کنندهها] دوباره با متقاضیان مصاحبه و درباره خانوادههای آنها سوال میکنند. از متقاضیان میخواهند ۴ نفر از دوستانشان در ۴ مرحله مختلف زندگی را نام ببرند سپس از آن ۴ دوست میخواهند ۴ نفر دیگر را نیز معرفی کنند. سپس از تمام این افراد بازجویی میکنند و به این ترتیب سابقه متقاضی اصلی را بررسی میکنند. این فرآیند زمان زیادی طول میکشد».
ماچون پس از طی این مراحل یک نامه دریافت کرد که در آن نوشته شده بود «ما مایل هستیم شما را برای کار برای امآی ۵ در سمتی خاص و با حقوق مشخص استخدام کنیم». این تمام چیزی است که قبل از اینکه وارد امآی۵ شوید، میدانید. امآی ۵ باید تمام جزئیات را درباره گذشته متقاضیان بداند. تمام کارهایی که حتی در زمان نوجوانی انجام دادهاید باید گفته شوند تا زمانی برای باجگیری از شما استفاده نشوند.
مصاحبه خبرنگاران با ماچون پس از اینکه همسرش به نقض قانون اسرار رسمی محکوم شد
ماچون میگوید دستمزد این کار خیلی زیاد نیست و هیچ کس این کار را برای پول انجام نمیدهد. درضمن هیچ جاسوسی مثل جیمز باند همیشه کت و شلوار بر تن ندارد. دو هفته نخست این شغل به اندازه فرآیند مصاحبه مرموز هستند. در این دو هفته ابزارهای جاسوسی و چگونگی کار با آنها به شما یاد داده میشود. همچنین به متقاضیان یاد میدهند چگونه امنیت وسایل و دفترشان را حفظ کنند. پس از گذشت این دو هفته آنها متقاضیان را به بخشهای مختلف منتقل میکنند و از آن زمان است که شما متوجه میشوید دقیقاً باید چه کاری انجام دهید.
نخستین سمت ماچون کار در بخش ضد-انحراف (شاخه اف) بود. کارکنان این بخش مجبور بودند فعالیت گروههای چپگرا یا راستگرا را تحت نظر بگیرند. آنها درباره باورها و فعالیتهای صدها هزار شهروند انگلیسی تحقیق میکردند.
این مجموعهها بیشتر کار دفتری انجام میدهند. آنها از ساعت ۹ تا ۵ عصر کار میکنند. اما اگر عملیات در حال انجام باشد جاسوسان مجبورند بیست و چهار ساعته کار کنند. ماچون در طول یک روز با گروههای مختلف که وظیفه رهگیری ارتباطات را دارند یا بر مردم نظارت میکنند، کار میکرد. به گفته ماچون، او باید اطلاعات و ارتباطات را دریافت میکرد و سپس به طور روزانه یک تصویر کلی از آنها میساخت. او کارش را به درست کردن یک پازل تشبیه میکند.
شرکت آنی ماچون در یک جلسه در دانشگاه آکسفورد برای صحبت درباره ادوارد اسنودن –افشاگر آمریکایی- در فوریه ۲۰۱۴
ماچون میگوید فضای امآی ۵ دوستانه است و تعداد کارکنان زن و مرد مساوی است. از آنجاییکه شغل آنها فوق سری است و اجازه صحبت کردن درباره آن را با دیگران ندارند همکاران ارتباط نزدیکی با هم برقرار میکنند. ماچون در آن زمان با دیوید شایلر –یکی از همکارانش- آشنا شد و آن دو پس از افشاگری درباره فعالیتهای امآی ۵ این سرویس را ترک و به اروپا فرار کردند. شایلر در سال ۲۰۰۰ به انگلیس بازگشت و به دلیل نقض قانون اسرار رسمی به زندان افتاد. ماچون و شایلر تا سال ۲۰۰۶ در کنار یکدیگر بودند، اما در آن سال مجبور شدند به دلیل فشاری که موقعیتشان بر آنها وارد میکرد از یکدیگر جدا شوند. ماچون میگوید کار به عنوان یک جاسوس افراد را منزوی میکند.
آنی ماچون و دیوید شایلر در اوت ۲۰۰۰ در فرانسه
ماچون میگوید: «ما نمیتوانستیم به دیگران بگوییم کجا کار میکنیم و آنها فکر میکردند ما برای وزارت دفاع کار میکنیم. ممکن است بدشانسی بیاوریم و با یکی از کارمندان وزارت دفاع برخورد کنیم و او از ما بپرسد برای کدام بخش کار میکنید! در این موقعیت ما میگوییم برای باکس (box) کار میکنیم. منظور از باکس همان امآی ۵ است. آنها به محض شنیدن این حرف وحشت زده میشوند و تلاش میکنند فاصلهشان را با ما حفظ کنند. به این ترتیب یک خط میان ما و زندگی عادی کشیده میشود».
علاوه بر قدرت تفکر سریع و احتیاط، ویژگیهای دیگری هم هستند که افراد برای کار کردن به عنوان جاسوس باید آنها را داشته باشند. به گفته ماچون «آنها دنبال کسی هستند که مهارتهای ارتباطی نوشتاری و گفتاری قوی داشته باشد و بتواند ماموران را مجاب کند کاری را که میخواهد، انجام دهند. شما باید زمانی که تحت فشار هستید به خوبی قضاوت کنید. باید توانایی انجام کار گروهی را داشته باشید، چون با افراد بسیاری از جمله سیاستمداران و پلیسهای داخلی و بینالمللی سر و کار دارید».
سمت ماچون در زمان کار برای امآی ۵ هر دو سال یکبار عوض میشد. او در شاخه تی (تحقیقات تروریسم ایرلند) و در شاخه جی (تحقیقات درباره تروریسم بینالمللی) نیز کار کرده است.
ماچون میگوید سرعت شما باید بسیار بالا باشد. فرصتی برای گشتن و سیگار کشیدن (مانند داستانها و فیلمهای جاسوسی) وجود ندارد. در نهایت اگر سرتان به کار خودتان باشد میتوانید پس از ترک امآی ۵ به زندگی عادی خود برگردید و در جاهای دیگر کار کنید اما در غیر این صورت، مشخص نیست به چه سرنوشتی دچار میشوید.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتهای پیام/