ایتالیا باز هم در آشفتگی سیاسی/ جنبش افراطی 5 ستاره بزرگترین حزب در پارلمان آینده
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ نتایج انتخابات حاکی از این است که ائتلاف احزاب راستگرای ایتالیا از جنبش پنج ستاره کرسیهای بیشتری خواهد داشت اما به نظر نمیرسد این ائتلاف اکثریت لازم برای تشکیل دولت آینده را در اختیار داشته باشد.
نتایج اولیه انتخابات پارلمانی ایتالیا نشانگر پیروزی احزاب و جریانهای سیاسی ضد ساختار در این کشور است. گفته میشود این نخستین بار در تاریخ اتحادیه اروپا است که ضدسیستمها، پوپولیستها و راست افراطی تا این حد به قدرت سیاسی نزدیک میشوند. جنبش پنج ستاره بین ۲۹.۵ تا ۳۲.۵ درصد آراء را به دست آورده است. در مقابل ائتلاف احزاب راستگرا بین 33 تا 37 درصد آراء را کسب کردهاند. این پیشبینیها که بر اساس شمارش آراء انجام شده است، نشان میدهد که «جنبش ۵ ستاره»، ۱۰۲ الی ۱۲۲ کرسی را از آن خود خواهد کرد که این تعداد با ۱۵۸ کرسی برای در اختیار داشتن اکثریت پارلمان و تشکیل کابینه دولت فاصله زیادی دارد.
البته به نظر میرسد جنبش پنج ستاره بزرگترین حزب در پارلمان آینده ایتالیا باشد اما ائتلاف احزاب راستگرای ایتالیا، کرسیهای بیشتری از این حزب خواهد داشت و در نهایت اما هیچ جناح و حزبی به تنهایی قادر به تشکیل دولت نخواهد بود.
جالب اینجاست که جنبش پنج ستاره، حزبی است که در سال ۲۰۰۹ و عملاً برای اعتراض به فساد طبقه حاکم در ایتالیا و به استهزاء گرفتن شرایط این کشور تشکیل شد. شاید در آن زمان کمتر کسی فکر میکرد که کمتر از یک دهه بعد این جریان، بزرگترین تشکیلات سیاسی ایتالیا در پارلمان باشد.
جنبش پنج ستاره که بارها امکان ائتلاف با احزاب حاضر در هیات حاکمه را رد کرده بود، طبیعتا از نتایج کسب شده به خود میبالد. الساندرو دی باتیستا، سرلیست این حزب میگوید: «از این به بعد همه باید با ما مذاکره کنند.»
همچنین لوئیجی دی مایو، نامزد اصلی جنبش پنج ستاره، قبل از انتخابات پیشیبینی کرده بود که انتخابات، به هرج و مرج سیاسی در ایتالیا دامن خواهد زد. اکنون پیشبینی این سیاستمدار جوان درست از آب درآمده است و تشکیل دولت در ایتالیا بسیار فرآیند سخت و پیچیدهای شده است.
با این حال، احتمال تشکیل دولت از سوی ائتلاف راست میانه به رهبری سیلویو برلوسکونی و احزاب راست تندروتر مثل «لیگ» (لیگ شمال سابق) و «برادران ایتالیا» در حال حاضر محتملترین سناریو به نظر میرسد. پس از شمارش آرای دو سوم حوزههای انتخاباتی، این احزاب توانستهاند ۳۷درصد آراء را از آن خود کنند. به این ترتیب و با توجه به پیشینه سیاسی ایتالیا، به قدرت رسیدن دوباره سیلویو برلوسکونی ۸۱ ساله، رهبر حزب «به پیش ایتالیا» اصلا دور از ذهن به نظر نمیرسد.
کرسیهایی که ائتلاف راست میانه در ایتالیا به دست آورده، اگر چه موفقیتی مهم محسوب میشود، اما به آن اندازهای نیست که این ائتلاف بتواند به راحتی تشکیل دولت دهد. برلوسکونی نیز که ائتلاف راست میانه را هدایت میکند، با توجه به محکومیتش در رابطه با پروندهی کلاهبرداری مالیاتی اجازه ندارد تا سال آیندهی میلادی هیچ پستی دولتی را به خود اختصاص دهد. این سیاستمدار ۸۱ ساله در دهههای گذشته در چهار دوره نخستوزیر ایتالیا بوده است.
البته میزان دقیق آرایی که یکایک احزاب تشکیلدهنده این ائتلاف راست میانه کسب کردهاند، هنوز مشخص نیست. این میزان از آن جایی مهم است که در کم و کیف حضور سیاستمداران و نامزدان این احزاب در دولت آتی نقشی تعیینکننده خواهد داشت.
در درون این ائتلاف احتمالی، حزب لیگ به رهبری ماتئو سالوینی پیشتاز است. حزبی مخالف اروپا که معادل ایتالیایی جبهه ملی فرانسه و یوکیپ بریتانیا به شمار میرود. پس از اعلام نخستین گمانهزنیها درباره نتایج انتخابات در شامگاه یکشنبه، مارین لوپن، رهبر جبهه ملی فرانسه با شعف فراوان در توئیتر نشوت: «اتحادیه اروپا شب بدی را در پیش رو دارد.»
ماتئو سالوینی قول داده بود که در صورت کسب اکثریت آرا، مهاجران غیرقانونی را از ایتالیا اخراج کند. شعارهای این حزب در کارزار انتخاباتی شباهتی عجیب با وعدههای دونالد ترامپ داشت. شعارهایی نظیر «اول ایتالیاییها» و «به اشغال پایان دهید». وعدههای اصلی این حزب به شهروندان ناراضی بود. کشوری که به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه، مقصد اولیه اصلی بسیاری از پناهجویان آفریقایی است.
ایتالیا در سالهای اخیر به مقصد بسیاری از آوارگان آفریقایی بدل شده است. کشوری که اکنون پذیرای بیش از ششصد هزار مهاجر غیرقانونی است، بیش از همیشه به راست چرخیده است.
چپهای میانه به رهبری ماتئو رنتزی، نخست وزیر سابق و رهبر حزب دموکرات، بازندگان واقعی انتخابات بودند. در امتداد بحران سوسیال دموکراسی اروپایی و پس از شکست گسترده سوسیالیستهای فرانسه در انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی سال ۲۰۱۷، این بار معتدلهای جناح چپ ایتالیا، از قدرت رانده شده اند. حزبی که تنها ۲۰ درصد آراء را کسب کرده است.
آن طور که به نظر میرسد، تشکیل دولت جدید، این بار هم احتمالاً با مذاکرات احزاب و پا درمیانی رئیس جمهوری به پیش خواهد رفت. سرجیو ماترلا، رئیس جمهوری ایتالیا در اواخر ماه مارس و اوایل ماه آوریل و پس از ملاقات با رهبران احزاب حاضر در پارلمان، رئیس دولت جدید را معرفی خواهد کرد.
ایتالیا همواره در سالیان اخیر در بیثباتی مداوم سیاسی اجتماعی و ناتوانی در حکمرانی قرار داشته است.
انتهای پیام/