دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 بهمن 1396 - 11:30

کامپیوترها می‌فهمند به چه آهنگی گوش می‌دهید

کامپیوترها با استفاده از اسکن‌های مغزی می‌توانند مشخص کنند که به چه آهنگی گوش می‌دهید و از چه نوع آهنگی خوشتان می‌آید.
کد خبر : 259967

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ScienceAlert، این کار دقیقا ذهن‌خوانی نیست اما شبیه به آن است. دانشمندان تنها با استفاده از اسکن‌های MRI افراد، می‌توانند آهنگ‌هایی که به آنها گوش می‌دادند را شناسایی کنند. این اسکن‌های مغزی جریان خون و فعالیت مغزی فرد را اندازه‌گیری می‌کند.


این مطالعه می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا درک بهتری از نحوه واکنش مغز به موزیک به دست آورند. همچنین می‌تواند اطلاعات جدیدی درباره فعل و انفعلات مغز به ارمغان آورد تا به افرادی که توانایی برقراری ارتباط به صورت معمول را ندارند، مانند افراد مبتلا به سندروم قفل‌شدگی، کمک کند.


تیم تحقیقاتی در این باره می‌گوید: «با بهره‌گیری از این تکنولوژی می‌توانیم با استفاده از افکارمان آهنگسازی کنیم. باوجود این که زمان زیادی طول می‌کشد تا به این رویکردهای بازسازی پیشرفته دست یابیم اما در حال حاضر روشی ارائه کرده‌ایم قادر به شناسایی قطعات موسیقی است».


این آزمایش مبتنی بر یک مدل رمزگذاری شده است که در آن سیستم کامپیوتری الگوهای فعالیت مغزی ایجاد شده توسط آهنگ‌های خاص را بررسی می‌کند. درواقع این سیستم بررسی می‌کند که چه زمانی و چه قسمت‌هایی از مغز در اسکن‌ها روشن می‌شوند. سپس تنها با استفاده اطلاعات MRI سعی می‌کند تا آهنگ درست را شناسایی کند.


دانشمندان از شش داوطلب استفاده کردند و برای آنها 40 قطعه موسیقی پخش کردند که شامل موسیقی کلاسیک، راک، پاپ و جاز بود. نرم‌افزار متصل به اسکنر MRI آموزش دیده است تا فعالیت مغز در برابر ویژگی‌هایی مانند آهنگ، پویایی، ریتم و لحن را اندازه‌گیری کند.


وقتی که آنالیزها کامل شد، برخی از آهنگ‌ها مجددا پخش شد و سیستم کامپیوتری باید حدس می‌زد که کدام آهنگ انتخاب شده است. وقتی که به کامپیوتر انتخاب سر راستی بین گزینه الف و ب داده می‌شد، در 85 درصد مواقع گزینه درست را انتخاب می‌کرد.


سپس این آزمایش گسترده‌تر شد و کامپیوتر مجبور بود تنها با استفاده از اطلاعاتMRI مغز شنونده، آهنگ درست را از بین 10 گزینه مختلف انتخاب کند. این بار، جواب نرم‌افزار تا 74 درصد مواقع صحیح بود.


از دیگر یافته‌های این مطالعه، شیوه‌ای بود که شنونده برای پردازش موسیقی هیچ نشانه‌ای از ترجیح نیم‌کره‌ای نشان نمی‌داد؛ هیچ تمایلی بین قسمت راست یا چپ مغز دیده نمی‌شد.


در حالی که این اولین باری نیست که دانشمندان سعی کرده‌اند با استفاده از فعالیت مغزی، آهنگ‌های گوش داده شده را مشخص کنند اما در آزمایش اخیر از آهنگ‌های متنوع‌تری استفاده شده است.


به گفته دانشمندان، از این روش می‌توان برای شناسایی آهنگ‌ها و ملودی‌هایی که مردم بیشتر دوست دارند استفاده کرد. همچنین می‌توان مشخص کرد که چرا برخی از افراد عاشق یک آهنگ می‌شوند در حالی که بقیه افراد هیچ عکس‌العملی به آن نشان نمی‌دهند.


مترجم: هانا حیدری



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب