دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 بهمن 1396 - 17:06
آنا گزارش می‌دهد؛

صدای بیش از 70 درصد مردم/ می‌نویسیم اقتصادی هر چه رئیس جمهور بگوید «می‌خوانیم»

گزارش‌های مردمی حاکی از این است که بیشتر مردم مشکل اصلی خود را اقتصاد می‌دانند؛ اما رئیس جمهور همچنان بر کلام خود پافشاری می‌کند.
کد خبر : 258541

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور عصر امروز (سه شنبه 17 بهمن) در نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه شما گفتید تا دیر نشده باید صدای مردم را شنید آیا شما صدای مردم را دراعتراض ها شنیدید و چه تصمیمی گرفتید و بنا دارید تیم اقتصادی دولت را ترمیم کنید؟ گفت: نباید خواست مردم را به اقتصاد محدود کنید! مردم در زمینه سیاسی، روابط خارجی و اجتماعی خواسته دارند و ما باید گوش شنوا داشته باشیم و بدانیم که مردم جه می‌خواهند، دولت باهمه توان به خواسته های مردم توجه می‌کند.


رئیس جمهور تصریح کرد: دولت از قبل گوش شنوا داشته و به اعتراض‌ها توجه می‌کند و دولت های گذشته بودند که این اعتراض‌ها را نمی‌پذیرفتند و باید صدای مردم را شنید و این روز مبارکی است که صدای مردم را بشنویم.


رئیس دولت در حالی قصد دارد مشکلات مردم را از مسائل اقتصادی منحرف کند که خبرگزاری آنا در یک نظر سنجی درباره مطالبات آنها از دولت سوال کرده که بیش از 70 درصد مردم بزرگترین مشکل خود را اقتصاد و معیشت عنوان کردند. آنچه در ادامه میبیند گزارش میدانی از نظرات و حرف‌های مردمی است که هر کدام به فراخور وضعیت و شرایط خود، از مشکلات و دغدغه های خودشان گفته‌اند:


حسینی، 50ساله، عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی: رضایت مندی از شرایط جامعه نسبی است و بستگی به شرایط خود افراد هم دارد، مثلا من از نظر اقتصادی در تنگنا نیستم ، از این نظر شخصا احساس نارضایتی اقتصادی نمیکنم، اما به طور کلی دو حوزه اشتغال و فرهنگ بیشتر آسیب ها را به جامعه میرساند، جامعه ما در نتیجه ناهنجاری های فرهنگی باعث شده سطح انتظارات تغییر کند و همین به مسائل اقتصادی فشار وارد می‌کند، خیلی از مشکلات اقتصادی ناشی از بی نظمی فرهنگی است که زیر مجموعه آن خوی اشرافیت و بالا بودن سطح توقعات در سطح جامعه است، اگر فرهنگ درست شود خود به خود معضل اشتغال هم درست می‌شود.


وقتی مردم بی انضباطی مالی را در کشور و بین مدیران کشوری می‌بینند، فکر می‌کنند صحبت های مسئولین در حد رفع تکلیف و خودنمایی است


وقتی مردم بی انضباطی مالی را در کشور و بین مدیران کشوری می‌بینند، فکر می‌کنند صحبت های مسئولین در حد رفع تکلیف و خودنمایی است، وقتی مسئولی می‌گوید باید این مشکل حل شود به گونه ای نباشد که وظیفه حل مشکل بر گردن مردم باشد، وقتی میگوید باید، یعنی خودش باید راه حل و راه و روش داشته باشد، این پارادوکس را مردم بین حرف و عمل مسئولین می‌بینند و همین باعث می‌شود به شرایط کنونی جامعه و طبع شرایط خودشان معترض شوند.



مسئولان وظایف خود را به گردن مردم نیاندازند


بتول، 58 ساله، دیپلمه ، کارمند وزارت بهداشت: من از شرایط موجود کشور راضی نیستم ، رفاه نیست ، حقوق کمه، با سه تا فرزند و رفت و آمد هم خرج کافی نیست، و الان مهمترین دغدغه و مشکل ما اقتصادی است، درآمدها پایین و گرانی است، دولت باید به این وضعیت رسیدگی کند، و اگر جلوی خیلی از وام‌ها و دزدی ها گرفته شود خیلی از مسائل حل میشود.


آقاخانی ، 52 ساله، نامه رسان: به طور کلی از دولت رضایت دارم، اما باید جلوی خیلی اتفاقات را بگیرند، دزدی از کوچیک و بزرگ زیاد است، و صدای مردم برای همین موضوعات در آمده است.


رضا ، 58 ساله، استاد دانشگاه: اقتصاد ما کاستی و بحران دارد، مدیران ما بی دلیل مانند خاوری از سرمایه جامعه استفاده می‌کند و مدیران حال حاضر ما برنامه ای برای اقصاد جامعه ندارند.


شرایط بد اقتصادی و محصور بودن اقتصاد در دست چند نفر باعث شده در کشور تولید به حداقل برسد


احمد، 29 ساله، دانشجوی دکتری: نبود اشتغال و عدم گردش سرمایه در جامعه نمود زیادی دارد، جوان ایرانی طالب کار و آموزش است اما متأسفانه بستر خوب و مناسبی برای اشتغال وجود ندارد، رانت و پارتی‌بازی در کشور ضررهای زیادی را وارد کرده ، شرایط بد اقتصادی و محصور بودن اقتصاد در دست چند نفر باعث شده در کشور تولید به حداقل برسد.


رضا 28 ساله بازاری: شرایط اقتصادی ما رضایت بخش نیست، همه چیز در حال تغییر است، قیمت ها بالا و پایین زیادی دارد، هیچ چیزی سر جای خودش نیست، کسی که مسئول است باید فکری کند .


جوان ایرانی طالب کار و آموزش است اما متأسفانه بستر مناسب نیست


جعفر 40 ساله، بازاری: متأسفانه دخل و خرج ما با هم تناسب ندارد، رکود بازار برای همه دردسر ساز شده، فساد های اقتصادی موثر است، همه‌ی پول های داخل بانک ها و مؤسسه ها دست چند نفر خاص است که فقط به فکر منافع خودشان هستند.


رکود بازار برای همه دردسر ساز شده، فساد های اقتصادی موثر است، همه‌ی پول های داخل بانک ها و مؤسسه ها دست چند نفر خاص است


خسرو 64 ساله ، استاد بازنشسته دانشگاه: مسئولین باید عدالت را در همه زمینه ها به خصوص اقتصادی بین مردم به درستی تقسیم کنند، سرمایه ها درست تقسیم شود ، و برنامه ای مدون برای تأمین معیشت مردم داشته باشد.


سید مجتبی 24 ساله دانشجوی کارشناسی ارشد شهرسازی: مدیران جامعه به فکر حل مشکلات جامعه نیستند و برنامه های خود را فقط بر اساس چهارچوب از سالها قبل تعیین شده انجام میدهند. خلاقیتی برای متمرکز شدن بر روی مشکلات وجود ندارد، حوزه اقتصاد پر ضعف ترین حوزه است و مدیران نمی‌توانند مشکلات این حوزه را رصد کنند و برای آن برنامه داشته باشند.


جامعه ما اسلامی است اما قوانین اسلامی در آن اجرا نمی‌شود


علی 35 ساله، دیپلمه، پیک موتوری: کار ما مشکل دارد، در کشور برنامه ای برای تأمین شغل مناسب وجود دارد، منابع در کشور زیاد است ولی برنامه برای اقتصاد نیست ، و همه مشکلات ما از طرف آقایانی است که در رأس کار هستند.


مریم 24 ساله ،‌دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر: شرایط ما رضایت بخش نیست، جامعه ما اسلامی است اما قوانین اسلامی در آن اجرا نمی‌شود، در جامعه از طرف برخی مدیران دزدی می‌شود اما رسیدگی نمی‌شود، متأسفانه این وسط قشر متوسط جامعه بیشتر منضرر می‌شوند، حوزه اقتصاد متأسفانه پر از مشکل است.


حسینی، 60ساله، کارگر: من اصلا از شرایط الان جامعه راضی نیستم، از نظر اقتصادی تحت فشار هستیم، الان نزدیک 3 ساله با این سن و سال بیکارم ، قیمت ها هم ماشاالله هر روز بالاتر می‌رود و جیب مردم تنگ تر، سران کشور باید این مشکل رو حل کنند، آن هایی که کاندید شدند و انتخاب شدند باید مشکلات را حل کنند، قبل از انتخابات همه شعار دادند که مشکلات اقتصادی مردم را حل می‌کنیم اما بعدأ فراموش کردند.


قبل از انتخابات همه شعار دادند که مشکلات اقتصادی مردم را حل می‌کنیم اما بعدأ فراموش کردند


صادق عبادی، 65 ساله ، دیپلمه، بازاری: از شرایط اجتماعی کشور ناراضی هستم و از شرایط اقتصادی کلا ناراضی هستم، بیشترین آسیب که وجود دارد معضل بیکاری و نبود درآمد است، اگثر مردم از وضعیت اقتصادی ناراضی هستن، اگر پول های کلانی که جابجا می شود جلویش گرفته شود و از سهم و جیب مردم دزدی نشود هم مشکل اقتصادی بهتر میشود و هم مشکل بیکاری تا حدودی حل می‌شود.



به خاطر نبودن کار و درآمد ناچارا دست فروشی میکنم


اصغر، 65 ساله، دست فروش: معضل اقتصادی کلا برای ما مشکل درست کرده و همه اینها تقصیر بی کفایتی دولت است، وقتی از درون دولت میلیاردها پول میبرند و میخورند اما ما برای خرید یک جهیزیه ساده باید دردسر بانک و ضامن و سود بالا داشته باشیم، اینها هیچ رضایتی برای مردم نمیگذارد، مگر می‌شود دولت دزدی مسئولین را نفهمد و جلوی آن را نگیرد؟ الان به خاطر نبودن درآمد ناچارأ دست فروشی میکنم .


کاظم، 50 ساله، دیپلمه، شغل آزاد: اصلا از شرایط موجود کشور و زندگی اصلا رضایت ندارم، کار و کاسبی خراب است، خرج و دخل با هم برابر نیست، وقتی شغل مناسب نباشد و درآمد کافی نباشد علاوه بر آسیب های اقتصادی خانواده ، آسیب های روانی هم پیدا می شود، کار کردن باید آرامش داشته باشد اما در حال حاضر این آرامش وجود ندارد. مردم ما همه الان مشکل اقتصادی دارند و از آن ناراضی هستند. حالا مشکلات سیاسی و دروغگویی مسئولین بماند. دلیل اصلی این اتفاقات و نارضایتی ها هم عدم مدیریت درست مسئولین است.


جواد 36 ساله، لیسانس، ویزیتور یک شرکت خصوصی: مشکل کشور ما کم نیست، از موضوع آب و هوا و سیاست گرفته تا مسائل اقتصادی ، متأسفانه به شرایط بد اقتصادی عادت کردیم ، تورم و بیکاری از پیامدهای شرایط بد اقتصادی است و نبودن سرمایه گذاری و دلیل اصلی آن به افراد رده بالای نظام بر می‌گردد.


عدم مدیریت مسئولین دلیل اصلی این نابسامانی اقتصادی است


علیرضا، 60 ساله، تولید پوشاک: من از نظر اقتصادی 50 درصد رضایتمندی دارم، اقتصاد کشور خراب است و کسی پیدا نمی‌شود که تقریبأ صد درد صد از وضعیت اقتصادی خود رضایت داشته باشد، کسب و کار مردم پیش نمی‌رود، دلیل آن را قطعا آنهایی که در رآس کار هستند باید بدانند و برای ان راه حل پیدا کنند.


هادی، 44 ساله، لیسانس اقتصاد، شغل آزاد : متآسفانه شرایط اصلا مناسب نیست ، وضعیت جامعه کاملا مشخص است خود مسئولین و سیاسیون هم به نامناسب بودن شرایط اذعان دارند، رضایت مندی از نمره 100 ، 20 است، واقعا از لحاظ اقتصاد و معیشت در حد و سطح پایین است،‌ نبود داد و ستد و نبود تجارت ، همه اینها بازتابش در جامعه نمود پیدا کرده، همین ساختمان پلاسکو که نابود شد خیلی ها را بیکار و ورشکسته کرد، کار زیادی هم برای این افراد از طرف دولت انجام نشد ، عدم مدیریت مسئولین دلیل اصلی این نابسامانی اقتصادی است، و آن شخصی که باید جای خودش باشد نیست. مانند وزیر کار .


عبدالرحمن،59 ساله، کارگر: ما راضی هستیم، مجبوریم بسازیم، هست یا نیست، کم است یا زیاد، بالاخره باید بسازیم.


علی، 33 ساله ، دیپلمه، مغازه دار: من فقط از نظر اقتصادی ناراضی هستم و مشکل دارم، این موضوع در همه ابعاد زندگی ما تأثیر گذاشته و زندگی را مشکل کرده، برای همه مردم کشور سخت است.


کاسبی ما خوابیده، گرانی است، مردم خرید نمی‌کنند و ما هم کاسبی نداریم، دلیل این مشکلات مگر یکی دوتاست؟ رسیدگی نمی‌کنند


فرهاد، 32 ساله، دکه روزنامه فروشی: کاسبی ما خوابیده، گرانی است، مردم خرید نمی‌کنند و ما هم کاسبی نداریم، دلیل این مشکلات مگر یکی دوتاست؟ رسیدگی نمی‌کنند.



کسی که تحصیلات داشته باشد و بیکار باشد می‌تواند راضی باشد؟


فرید، 30 ساله ، ناظر ساختمان: من به شخصه از این شرایط راضی نیستم ، کسی که تحصیلات داشته باشد و بیکار باشد می‌تواند راضی باشد؟ این بی عدالتی ها درست نیست و با این شرایط جوان ها مشکل دارند و اذیت میشوند، در همه حوزه ها مشکل وجود دارد و نارضایتی هست، چه هنری، چه اجتماعی ،چه سیاست ... اما مهمتر از آن حوزه اقتصاد است که نارضایتی دارد.


محمد، 20 ساله، دانشجوی سینما، بیکار: ما جوان ها کلا از این شرایط راضی نیستیم، به عنوان مثال من که در رشته سینما تحصیل کردم در حوزه تحصیلی و کاری خودم رضایت ندارم، چون شغل مناسب ندارد، فضای آن کم رونق است و پر از رانت، حوزه اقتصادی و سیاسی برای بیشتر مردم نارضایتی داشته، وضع معیشتی مردم کاملا نشان میدهد که مردم چقدر از نظر اقتصادی در فشار و سختی هستند.


عظیمی، 32 ساله، حسابدار: وضعیت نابسامان جامعه چه از نظر اجتماعی و چه از نظر فرهنگی و اقتصادی و نا امنی شغلی، می‌بینیم که مردم رضایت ندارند، حوزه اقتصادی و حوزه فرهنگ بیشتر آسیب را در جامعه دیده و مردم با مشکل رو برو هستند، باید بستر سازی فرهنگی انجام شود تا بتوان سطح مطالبات را یکسان کرد تا بتوان به ریشه های مشکلات اقتصادی رسید، برای حل این موضوع از دست من و شما کاری بر نمیاید و باید از رده های بالا، لایه لایه این مشکلات مدیریتی در کشور حل شود و کاری صورت گیرد.


ولی، 67 ساله، بیکار: من راضی نیستم، میبیند که من فرش زیر پای خودم رو آوردم که بفروشم، من کلا از نظر اقتصادی مشکل دارم، پول ندارم که بخواهم خرج کنم، بیمه هم ندارم، حرف هم نمیتوانیم بزنیم.


میبیند که من فرش زیر پای خودم رو آوردم که بفروشم، من کلا از نظر اقتصادی مشکل دارم، پول ندارم که بخواهم خرج کنم، بیمه هم ندارم، حرف هم نمیتوانیم بزنیم


هاله، 26 ساله، دانشجوی هنر: من اصلا راضی نیستم، چون دخل و خرج هیچکسی با هم تناسب ندارد، به جز مسائل اقتصادی که همه مردم با آن مشکل دارند، از نظر فرهنگی هم راضی نیستم.


هیچ چیز سر جای خودش نیست


مصطفی، 31 ساله، شاغل در حوزه خدمات: من از شرایط خودم راضی هستم، اما در کل خیلی از افراد جامعه یا قشر متوسط راضی نیستند، به قول معروف دخل و خرج با هم یکی نیست.


زهرا، 28 ساله ، دانشجوی دکتری: من به عنوان یک جوان از شرایط کل کشور رضایت ندارم، هیچ چیز سر جای خودش نیست، مردم برای کارهای معمولی اداری خودشان مشکل دارند چه برسد به مسائل بزرگتر و مهمتر، از نظر من مردم کشور بیشتر از نظر اقتصادی مشکل دارند و داد خیلی ها بلند شده است.


داوود ،60 ساله، لیسانس علوم سیاسی، مغازه دار: طبیعتا وقتی ما در کسب و کار خودمان با مشکل مواجهیم مشخص است که راضی نیستیم ، حوزه اقتصاد با مشکل روبروست، مردم اعتراض میکنند و به خیابان می ایند ، در همین شلوغی ها هم باز ما ضرر کردیم و اسیب دیدیم، هرچند اعراض مردم به حق است و مشکلات مردم باید دیده شود و برای آن راه حل پیدا کنند، اصل مشکل، حوزه اقتصادی نیست، حوزه سیاسی مشکل دارد که بعد از آن مشکل اقتصادی پیدا میشود، مردم را باید بفهمند.


علی، 21 ساله، مغازه دار: نه اصلا راضی نیستم، هیچ چیزی خوب نیست ، اقتصاد ضعیف است، شرایط این حوزه خوب نیست، ما انتظار زیادی داریم ولی هیچ چیزی اتفاق نمی‌افتد، من الان میخواهم ازدواج کنم، خانه ندارم، شغل به سختی پیدا میشود ولی حقوق ان خیلی پایین است، دخل و خرج با هم تناسب ندارد، همه جامعه این مشکلات را لمس میکنند و مختص یک قشر خاص نیست.



وقتی اقتصاد کشور معیوب باشد حوزه های دیگر هم آسیب پذیر می‌شوند


مهدی، 33 ساله، تکنسین: قطعا راضی نیستیم،‌ اوضاع نا مساعد است و کیفیت زندگی در جامعه ما به هر لحاظ پایین است، گرانی زیاد است ، و همین در مسائل فرهنگی تأثیر گذار است، آمار ازدواج پایین و آمار طلاق بالاست، فاصله طبقاتی خانواده ها زیاد است.


مریم، 23 ساله، دانشجو: حوزه ای که الان بیشترین نارضایتی را به دنبال دارد و مردم ناراحتند از نظر من حوزه اقتصادی است، تا حدودی همه حوزه های مدیریت کشور به یکدیگر وابستگی دارند ، و همه بر هم تأثیر منفی و مثبت دارند، وقتی اقتصاد کشور معیوب باشد خیلی از حوزه های دیگر هم آسیب پذیر میشوند.


جواد، 54 ساله، راننده تاکسی: همه از نظر اقتصادی کم و بیش ناراضی هستند، این اتفاقات اخیر هم در کار ما مشکل درست کرده ، درامد ما ضعیف شده، مثلا من روزی 70 هزار تومن درآمد دارم و به همان اندازه روز ی 50 تومن خرج دارم، معاملات خارجی انجام نمیشود.


شهرام، 28 ساله، ویزیتور: هیچکسی از شرایط اقتصادی راضی نیست ، من هم مثل همه، درآمد خوبه ولی خرج ها بالاس ، قیمت ها بالاست، من روزی 100 درآمد دارم و نزدیک روزی 80 هزار تومن خرج داریم، اجاره خانه و... مشکل اینجاست که نظارت وجود ندارد، کنترل بر قیمت ها وجود ندارد، مدیریت درست نیست.


35. عباس، 80 ساله، کفاش: من راضی هستم از شرایطم، البته گرانی هست ، قیمت ها هم بالاست، مشکلات در آمد هم هست، ولی ناچاریم ، باید زندگی کنیم، اعتراض هم بکنیم کسی کاری نمیکند، مجبوریم راضی باشیم. به سرمایه دار وام میدهند ولی به ما 2 میلیون وام نمیدهند.


همه جوان ها کلا امیدی برای آینده ندارند


36. محمد، 52 ساله، کارمند: همه این رضایت و نارضایتی ها بستگی به شرایط هر خانواده و سطح توقعات آنها دارد، یکی تعداد نفرات خانواده‌اش زیاد است و مخارجش کافی نیست ناراضی میشود ، دیگری خرجش کافی است و راضی است، اما در حالت کلی بیشترین افراد جامعه ناراضی هستند و بیشترین دلیل آن را رسیدگی نکردن به وضعیت مالی بانک ها و وام های کلانی که بدون وثیقه داده میشود میدانند، گرانی کالاها هم خودش یکی از عوامل اعتراض هاست، قطعا باید برای این مشکلات فکری شود.


حوزه اقتصاد با مشکل روبروست، مردم اعتراض میکنند و به خیابان می ایند ، در همین شلوغی ها هم باز ما ضرر کردیم و اسیب دیدیم


فاطمه، 39 ساله، خانه دار: من راضی نیستم،‌همه چیز گران است، قدرت خرید کم است، شهریه بچه ها بالاست، به طور کلی زندگی خیلی سخت شده ، مشکل اصلی هم به مدیریت کشور برمیگردد.


حسام، 22 ساله، دانشجو: همه جوان ها کلا امیدی برای اینده ندارند، من هم همینطور، چه برسد به رضایت داشتن یا ناراضی بودن، من بعد از درسم، قطعا بیکارم، درامد که نباشد حتما ازدواج هم نیست ، گرانی ها هم خودش یک معضل جداست، نمیدانم دقیقا چه کسی باید رسیدگی کند، اما مسئول این اتفاقات مردم نیستند.


حسین، 59 ساله، بازنسته: من درآمد بازنشستگی ام خوب است ، مشکل خیلی زیادی ندارم، اما به هر حال همه مردم که درامد کافی ندارند، همه ناراضی هستند ما هم داخل همه مردم ، فرقی نمیکند، دوتا فرزند من با سن های بالای 30 سال تازه کار پیدا کرده اند اما خوب شرایط اقتصادی انها خیلی روبراه نیست، مسئولین باید برای مشکلات اقتصادی مردم یک فکر درست و حسابی بکنند .


محمدرضا، 35 ساله، کتابفروش: والا اگر منظور از اوضاع این گرانی هاست که بله ما همه ناراضی هستیم، این وضع بد اقتصادی برای این چند سال اخیر هم نیست ، همیشه همین بوده، هرکسی بر سر کار امده خودش و اطرافیانش مهم بوده اند، درامد های زیاد و وام های زیاد داشته اند و فقط دودش به چشم مردم رفته، بالاخره همه ما مجبوریم زندگی کنیم.


مشکل اقتصادی متأسفانه وضعیت روانی همه مردم را بهم ریخته


فاطمه السادات، 34 ساله، کارمند: ما همه در شرایطی هستیم که خودمان باید یاد بگیریم مدیریت کنیم، فضایی برای برنامه ریزی آینده و حتی سقف درآمدی ما وجود ندارد، از نظر من بزرگترین مشکل امروز کشور مشکل اقتصادی است و بعد مشکل فرهنگی، گاهی این نبودن برنامه ریزی درست برای یکی از این دو مسئله باعث می‌شود آن یکی هم آسیب ببیند .


فرزاد، 27 ساله، دانشجو دکتری: وضعیت دانشگاه ها و فضای اجتماعی دانشجویی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد ، وضعیت بد اقتصادی هم بر این افت فرهنگی تأثیر گذار است، مشکل اقتصادی متأسفانه وضعیت روانی همه مردم را بهم ریخته ، باید یک فکر اساسی برای این نابسامانی کرد.


معصومه، 46 ساله، نویسنده، یکی از بزرگترین نارضایتی مردم به بخش اقتصاد برمیگردد، قدرت پایین خرید برای قشر متوسط و حتی قشر پایین جامعه واقعأ یک معضل بزرگ است، شغل مناسب وجود ندارد ، و این تنزل در سطح اقتصادی خانواده ها خودش گاهی زمینه ساز ایجاد بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی می‌شود، و بعد حل کردن همان نواقص اجتماعی خودش یک بار اقتصادی مضاعف برای خانواده ها و حتی بدنه اجتماع و دولت است.


علی. 53 ساله، مکانیک: درآمد نیست، مردم توان خرج کردن ندارند، یعنی درآمدی نیست که مردم بخواهند خرج کنند، ما از صبح تا شب در مغازه هستیم شاید یک یا دوتا مشتری باشد، اقتصاد جامعه مریض است.



مشکل اقتصادی متأسفانه وضعیت روانی همه مردم را بهم ریخته ، باید یک فکر اساسی برای این نابسامانی کرد


طاهره. 58 ساله، کارمند: اگر بخواهیم منصفانه نگاه کنیم شرایط موجود جامعه بعد از انقلاب خیلی بهتر از قبل است، امنیت وجود دارد، در کنارش مشکل اقتصادی هم هست ، و فشار زیادی هم به روی مردم هست، ان شالله که این مشکلات هم حل میشود .


بیشترین نارضایتی مردم از روبراه نبودن وضعیت اقتصادی و خالی بودن جیب هایشان است


عرفان، 23 ساله، مهندس شهرسازی: شرایط اقتصادی خیلی مطلوب نیست، تقاضا برای تولید و ایجاد صنعت پایین است، همه این ها ناشی از سو مدیریت و نبود برنامه ریزی مناسب برای حل مشکلات مردم و آسان شدن راه برای تامین معیشت مردم است.


زهرا، 35 ساله، مدرس دانشگاه: در جامعه ضد و نقیض زیاد است ، چه در حوزه فرهنگ ، چه سیاست، چه اقتصاد. اگر معضلات یکی یکی و به درستی حل شود ، میتوان امیدوار بود که مشکلات مردم هم به تدریج رفع می‌شود . اما در حال حاضر بیشترین نارضایتی مردم از روبراه نبودن وضعیت اقتصادی و خالی بودن جیب هایشان است . مسئولان مربوطه قطعا باید برای این معضل راهکار داشته باشند .


امیر، 52 ساله، مهندس مکانیک:‌ خوشبختانه ما مشکل اقتصادی نداریم، و بیشترین نارضایتی من و خانواده برای نبودن فرهنگ مناسب شهر نشینی و مسائل مربوط به آن است، اما قطعا ناراحتی و مشکلات همه مردم را باید لمس کرد و نگران بود، مردم ما از اقتصاد جامعه ناراضی هستند.


حسین، 63 ساله، معاملات مسکن: ای بابا پول نیست ، کار نیست، خرید و فروش خانه راکد است، مردم برای تأمین اجاره بهای خود مشکل دارند، اصلا وضعیت راضی کننده نیست، اگر مسئولین فکری نکنند کم کم باید مثل مردم کشورهای فقیر زندگی کنیم.


مصطفی،36 ساله، فعال فرهنگی: قطعا و یقینأ جامعه ما با همه مدل مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند، فرهنگ در همه زمینه ها ضعیف است، برنامه ای برای جوانان و مشغول کردن آنها در همه سطوح کشور ضعیف است، شرایط اقتصادی قشر متوسط جامعه ضعیف است. کلا وضعیت مطلوبی را در جامعه مخصوصأ تهران شاهد نیستیم. بایدبرای حل این معظلات از نخبگان استفاده شود و برای آنها برنامه تدوین شود.


سحر و معصومه هردو 21 ساله‌اند و دانشجو. سحر معتقد است بیشترین مشکل مردم در حوزه فرهنگی و اعتقادی است. از مدرسه تا دانشگاه وضعیت فرهنگی و اعتقادی مردم مناسب نیست و به عنوان مثال این موضوع را در پوشش آنان به خوبی می‌توان دید.


اما معصومه که به سختی تن به یک مصاحبه مختصر می‌دهد، می‌گوید: مهم‌ترین مشکلی که گریبانگیر مردم است، مسائل اقتصادی است که البته از مسائل سیاسی نشات گرفته است.


عباس، 64 سال سن دارد و کارمند بازنشسته ذوب آهن اصفهان است. او می‌گوید: ما در کشور به هیچ وجه مشکل فرهنگی نداریم و اکثریت جامعه فهمیده هستند. اصلی‌ترین مشکل مردم اقتصادی است و اگر این مسائل حل شود، مردم هیچ مشکلی ندارند. من قول مردانه می‌دهم که اگر مشکلات اقتصادی مردم حل شود، مردم هیچ مشکلی با دولت و مسئولان نداشته باشند. ایران به لحاظ منابع و معادن غنی است و دلیلی ندارد مردم ما با وجود ثروت‌های ملی این حجم از گرفتاری را تجربه کنند.


ابراهیم 50 ساله است و دارای شغل آزاد. او اعتقاد دارد: امروز مشکل اقتصادی اصلی‌ترین مشکل مردم است.


منافع عده‌ای زیاده‌خواه اجازه نمی‌دهد اقتصاد ایران رشد کند. از مشکلات اقتصادی است که مشکلات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایجاد می شود


او با اشاره به تولید سوخت فسیلی در کشور می‌گوید: انواع سوخت فسیلی آلاینده است و در برخی کشورهای غربی دیگر تولید نمی شود اما متاسفانه به خاطر منافع عده‌ای، ما بازهم در کار ساخت نیروگاه فسیلی هستیم. ایران کشوری است که از نظر نیروی باد غنی است. ما می توانیم به سمت تولید انرژی بادی یا سایر انرژی های تجدیدپذیر برویم اما اینکه این‌همه سال به درستی اقدام به این کار نکرده‌ایم، معنایی جز منفعت‌طلبی مسئولان ندارد.


مریم 57 ساله و خانه‌دار به همراه سحر 35 ساله که کارشناسی حسابداری خوانده است، هردو بر این باورند که مهم‌ترین مشکل مردم سیاست‌زدگی است. آن‌ها معتقدند: «در زندگی ما سیاست نقش مهمی ایفا می کند. اخبار تلویزیون از صبح تا شب به مسائل سیاسی اختصاص پیدا کرده و ما مردم به‌نوعی سیاست‌زده شده‌ایم.»


مهدی، نیما و امیرحسین 17 ساله هستند و سال آخر دبیرستان. هر سه نفر مشکل مردم ایران را در حوزه فرهنگی می بینند. آنان اعتقاد دارند اگر فرهنگ مردم اصلاح شود، اقتصاد نیز اصلاح می شود. اگر اقتصاد اصلاح شود، مردم از حالت عصبانیت خارج می‌شوند و اخلاق آن‌ها بهتر می‌شود و اگر اخلاق مردم نیکو شود ایران گلستان می‌شود.


پیام، 30 ساله، دارای تحصیلات فوق دیپلم و پارچه فروش است. پیام می گوید: مشکل مردم بیشتر فرهنگی است و آنچه از فرهنگ آنان در جامعه می بینیم خوشایند نیست.


نجمه، 50 ساله، دیپلمه و خانه دار است. او اعتقاد دارد مردم در همه حوزه ها مشکل دارند اما مشکلات اقتصادی بیشتر موجب آزار آن‌هاست. دوست او که فوق دیپلم حسابداری و 52 ساله است و اسم خود را به ما نمی گوید، بر این باور است که مشکلات مردم بیشتر سیاسی است اما در این رابطه توضیحی نمی دهد.



بیکاری مردم را بیچاره کرده است


عباس، 30 ساله و فوق لیسانس معماری است و وقتی شغل او را می پرسیم پاسخ می دهد که بیکار است. او می گوید مشکل مردم بیشتر اقتصادی است و بیکاری مردم را بیچاره کرده است. سر درد و دلش که باز می شود، می گوید: من مدرک پایه سه نظام مهندسی دارم اما بیکار هستم. ما تلاش کردیم مغازه‌ای را راه‌اندازی کنیم اما آن هم با وجود بازار کساد، فایده‌ای نکرد. ایران دارای منابع طبیعی فوق‌العاده غنی است اما از آن به جز شعار چیزی به مردم نمی رسد. تا هفت ـ هشت سال پیش بازار ایران اینقدر خراب نبود. صنعت ساخت و ساز ما در حال حاضر از بین رفته است. حجم انبوه واردات غوغا می کند اما این در حالی است که جمعیت جوان ایران آنقدر تواناست که اگر به روی آنان چشم بسته نشود، دنیا باید بیاید و از ما محصولات دریافت کند.


دنیا از ما منابع طبیعی را دریافت می‌کند و نیازهای روزمره ما را تولید کرده و به ما با قیمتی بیشتر می‌فروشد


عباس ادامه می دهد: نمونه آن صنعت سنگ است. ما منابع عظیم و متنوعی از سنگ های درجه یک داریم اما به کشور چین صادر می شود و نرسیده به چین پالایش شده و با کمی تغییر به ایران فروخته می شود. درنتیجه امثال من که در صنعت سنگ‌کاری کار می کنند بیکار می شوند. امروز در شهرک شمس آباد که با حدود 5 هزار شرکت و چند هزار نیروی کاری بزرگ‌ترین شهرک خاورمیانه است، سنگ های خارجی وارد می شود. نه من، نه پدر من و نه تجار دیگر قدرت صادرات و خام‌فروشی سنگ را ندارند. پس چه کسانی این کار را می‌کنند؟


جوانان دلشان می‌خواهد ازدواج کنند اما زمانی که برای این موضوع اقدام می کنند، با توقعات دختران و خانواده آن‌ها مواجه می شوند که البته آن‌ها هم حق دارند. به هر حال زن در کشور ما موجود ضعیفی است و می خواهد برای خود چارچوبی امن تعریف کند تا بعدها دچار مشکل نشود. این حرف‌ها را که می زنیم می گویند کار سیاسی کردید و حرف ضد انقلاب زدید.


حشمت الله، 58 ساله و دارای تحصیلات ابتدایی می گوید: مشکلات اقتصادی از همه مشکلات بیشتر است. اغلب جوانان بیکارند. من هم که یک بازنشسته هستم و یک میلیون و 200 هزار تومان حقوق دریافت می کنم.


باور کنید دیگر مغزم کار نمی کند. در طول هفته اخیر کارم به جایی رسیده که به خودم می‌پرم!!! بعد می‌گویند مردم ایران پس از یک کشور افریقایی پرخاشگرترین مردم هستند


مریم، 37 ساله، دارای تحصیلات کاردانی و کارمند است. او تاکید دارد که مردم ایران در همه حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دچار مشکل هستند.


مجید 72 ساله است و می گوید آنچه بیشتر از همه چیز مردم را درگیر خود کرده، مشکلات اقتصادی است.


حسین، 63 ساله، دیپلمه و کارمند بازنشسته است. او هم بدون اینکه توضیح بیشتری بدهد، می گوید: تصور می کنم بیشترین مشکلات مردم از مسائل فرهنگی نشات می گیرد.


منیژه، 57 ساله، لیسانس مدیریت و خانه‌دار به همراه شهاب، 23 ساله، لیسانس حسابداری و حسابدار یک شرکت خصوصی مادر و پسری هستند که باهم در حال عبور از پیاده‌رو هستند. باور این مادر و پسر این است که مشکل مردم ما فرهنگی است و اگر مردم مطالعه و اطلاعات بیشتری داشته باشند، می توانند تصمیمات بهتری اتخاذ کنند و بینش قوی‌تری نسبت به امور داشته باشند؛ در این صورت زندگی آنان بهتر می شود.


اسماعیل، 65 ساله و کفاش است و می گوید تحصیلاتی ندارد. به گفته اسماعیل مشکلات مردم بیشتر به خاطر بی‌پولی است.


مرد میانسال دیگری که علاقه‌ای به مصاحبه و اظهار نظر نشان نمی دهد، تنها به گفتن همین جمله بسنده می کند که اقتصاد بزرگ‌ترین ناراحتی مردم است.


سحر، 26 ساله، دانشجوی رشته حقوق در مقطع تحصیلات تکمیلی است و به همراه مادرش که زهرا نام دارد و 48 ساله، دارای تحصیلات ابتدایی و خانه‌دار است، اعتقاد دارد بیشتر مشکلات مردم اقتصادی است.


علی، 40 ساله و دیپلم ردی و دارای شغل است. او اعتقاد دارد مهم‌ترین مشکل مردم در حوزه اقتصاد است و می گوید:


هرکس پولی در بانک دارد و تامین است، حال خوبی دارد؛ درمقابل هرکس از لحاظ مالی تامین نیست ناخوش است


و از شرایط رضایت ندارد. من که دارای یک مغازه هستم، تنگ غروب که کرکره را پایین می کشم حداقل 40ـ30 هزار تومان در جیب دارم اما کسی که همین پول را هم ندارد، چگونه می تواند سر کند و راضی باشد؟ وضعیت شهرستان‌ها حتی از تهران هم بدتر است. البته ما هم از نظر مالی ضعیف هستیم اما آب باریکه‌ای هست.


او درحالی که همسایه دستفروش خود را نشان می دهد، بیان می کند: این حاج آقا از صبح تا الان که ساعت 4 عصر است، هنوز دشت نکرده است!


مظفر که تا ششم ابتدایی قدیم درس خوانده و 56 ساله است، می گوید: مسلما مشکل مردم بیشتر اقتصادی است. ما دارای ماشین‌آلات میل لنگ تراشی هستیم و بازارمان صفر است.



ما روی گنج خوابیده‌ایم اما معلوم نیست کجا خرج می‌شود


حسینعلی، 60 ساله تا ششم نظام قدیم خوانده است و با وجود کهولت سن و جثه ضعیف، تعداد زیادی کیف صنایع دستی به خود آویزان کرده است. او می گوید: عمده مشکل ایران در حال حاضر اقتصادی است و مردم ما درحال بدبختی کشیدن هستند. مسئولین بی خیالند و به فکر مردم نیستند. ما روی گنج خوابیده‌ایم اما معلوم نیست بودجه کشور کجا خرج می شود که مردم اینطور تحت فشار هستند.


من با 60 سال سن دستفروشی می‌کنم و تازه شهرداری هرروز مرا اذیت می‌کند. سه فرزند بیکار هم در خانه دارم؛ دو دختر و یک پسر. فرزندانم با تحصیلات بالا دنبال کار می گردند اما پیدا نمی کنند. حتی برای کارگری هم کار پیدا نمی شود؛ چراکه ساختمان‌سازی خوابیده است. من پیش از این مغازه‌دار بودم اما ورشکست شدم و حالا دست‌فروشی می کنم. مسئولین ما کاری برای مردم نمی کنند.


علی تا سوم راهنمایی درس خوانده و دارای شغل آزاد است. او هم معتقد است مشکلات مردم بیشتر مالی و اقتصادی است.


دو مرد دیگر هم همچون چند نفر قبلی بدون ارائه اطلاعات شخصی و هیچ توضیحی تنها به گفتن این مطلب اکتفا می کند که مشکلات مردم بیشتر اقتصادی است.


زهرا، 46 ساله، خانه‌دار و دارای مدرک فوق دیپلم نیز بر این باور است که مشکلات مردم بیشتر اقتصادی است.


غلام، 39 ساله، دارای تحصیلات سیکل و سراج است. او هم معتقد است بیشترین مشکل مردم مسائل اقتصادی است.


نقی، 48 ساله، نانوا است و تا مقطع سیکل درس خوانده است. بیشتر مشکل مردم اقتصادی است. مردم با بیکاری، گرانی، تورم و سایر مشکلات مالی دست و پنجه نرم می کنند.


شهریار و باران مرد و زنی میانسال هستند و هردو معتقدند مشکل مردم قبل از هر مشکلی اقتصادی است. آن‌ها می گویند: زمانی که مشکلات اقتصادی زیاد می شود، مشکلات دیگر در حوزه های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی رخ نشان می دهد. از قدیم گفته‌اند، مردی که جیبش پر باشد، سرش بلند است. ما قبلا در سال 4 کفش می خریدیم و اکنون سالی یک کفش می خریم. بنابراین مشکل مورد اعتراض مردم اقتصادی است و سیاسی نیست.


رفیع، 31 ساله، کارگر است و درس نخوانده است. او هم معتقد است عمده مشکلات مردم اقتصادی است.


احمد، 40 ساله و دیپلمه، امین 26 ساله و دیپلمه، محمدرضا، 33 ساله و سیکل و داوود 53 ساله که 9 کلاس درس خوانده است، در پیاده‌رو کنار هم ایستاده‌اند و هر چهار نفر دارای شغل آزاد هستند. آن‌ها متحدالقول می گویند مسلم است که مهم‌ترین مشکلات مردم اقتصادی است.


شهرام، 51 ساله است و سیکل خوانده است.می‌گوید کفاش است و از آنجا که در شهرستان کاری نیست، از دو هفته پیش به تهران آمده اما هنوز کاری پیدا نکرده است


او هم می گوید بیشتر مشکلات مردم اقتصادی است و بیکاری مردم را آزار می دهد.


سه آقا به همراه دو خانم از پیاده‌رو تردد می کنند و در حالی که یکی از آن‌ها می گوید مشکل مردم اقتصادی و اجتماعی است و چهار نفر دیگر بیان می کنند اول مشکل مردم اقتصادی است، از ارائه اطلاعات شخصی و گرفتن عکس فرار می کنند و می روند.



مسئولین مردم را در فقر نگه داشته‌اند


امیر، 55 ساله، دیپلمه است و دارای مغازه لوازم التحریر است. او هم می گوید مشکل مردم بیشتر اقتصادی است و کار برای همه مردم نیست.


سید محمد، 70 ساله، دیپلمه نظام قدیم است و در حوزه چاپ و نشر فعال است. می گوید قاری و معلم قرآن است. او اعتقاد دارد مشکل مردم فرهنگی است. روایتی از پیغمبر نقل می کند و می گوید: اگر تمام زشتی های دنیا را در اتاقی بگذارند و در آن را قفل کنند، کلید آن در دروغ است. جامعه هرگاه تهی از دروغ شد، سعادتمند خواهد شد. ما خدا را در نظر نمی گیریم و هر مشکلی که داریم از اینجاست.


مرد دیگری بدون اظهار اطلاعات شخصی و در حال فرار کردن از ما می گوید بیشتر مشکل مردم اقتصادی است و گرانی از نمونه‌های آن است.


مردی حدودا 60 ساله که دارای شغل آزاد است، اطلاعات شخصی خود را نمی گوید اما با اشاره به اینکه مهم‌ترین مشکل مردم اقتصادی است، می گوید:


مسئولین با وجود ذخایر غنی ایران مردم را در فقر نگه داشته‌اند. مسئولین امکانات را در اختیار عده‌ای قلیل قرار داده‌اند


من 36 سال است دارای شغل آزاد هستم. تا چند سال پیش این خیابان‌ها و کاسبی این مغازه‌ها اینطور نبود. این خیابان‌ها شلوغ بود. آیا لیاقت مردم ما شرایط کنونی است؟ بسیاری از جوانان ما در فکر رفتن از کشور هستند. مدام خبر اختلاس می شنویم. مسئولان باید بدانند این کشور را جوانان نگه می دارند. اگر امکانات خوب باشد و زاد و ولد باشد، سرباز و کارگر و مهندس درست می شود. برخی از نقاط کشور مثل بخش‌هایی از ورامین در فقری عجیب دست و پا می زنند.


سمانه، 26 ساله، لیسانسه کارمند پلیس+ 10 است. او معتقد است: بیشتر مشکلات مردم در حوزه اقتصادی و فرهنگی است اما مسائل اقتصادی پررنگ‌تر است. درآمد مردم پایین است اما هزینه ها زیاد است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب