دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 بهمن 1396 - 12:30
با کمک محقق ایرانی دانشگاه استنفورد انجام شد؛

کشف روش جدیدی برای تولید نور انفجاری فوق کوتاه

علیرضا مرندی یکی از اعضای تیم تحقیقاتی دانشگاه استنفورد است که توانسته روش جدیدی برای تولید نور لیزر فوق کوتاه پیدا کند.
کد خبر : 257939

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از Stanford، برخی از لیزرها به دلیل ماهیت ظریف‌شان به مرحله تولید انبوه نمی‌رسند اما اکتشاف اخیر می‌تواند کاربردهای زیادی، از محیط زیست گرفته تا پزشکی، برای تکنولوژی لیزر فراهم کند.


استفاده از لیزر در زمینه‌های متنوع مانند بریدن، جوش دادن، جراحی و انتقال داده از طریق فیبرهای نوری محدودیت‌هایی دارد چراکه لیزرهای قبلی تنها می‌توانستند نور را در طول موج‌های محدود تولید کنند.


حالا محققان دانشگاه استنفورد منابع نوری مشابهی به نام «نوسانگرهای پارامتری نوری» را ایجاد کرده‌اند که می‌تواند بر مشکلات قبلی غلبه کنند.


تاکنون از این منابع نوری کمتر شناخته شده در آزمایشگاه‌ها استفاده می‌شد چرا که راه‌اندازی آنها باید بی‌نقص انجام شود؛ حتی یک جرقه کوچک هم می‌تواند تنظیمات را به هم بزند. با این حال محققان راه‌حلی پیدا کرده‌اند که از این نقطه ضعف استفاده کنند و منابع پالس لیزری کارآمدتر، ارزان‌تر و کوچک‌تر تولید کنند.


تحقیقات دانشمندان استنفورد راه جدیدی برای تولید پالس‌های فمتوثانیه (پالس‌هایی که با یک میلیون میلیاردم ثانیه اندازه‌گیری می‌شوند) نشان می‌دهد که می‌توان طول موج آن را با استفاده از این منبع نوری به‌ صورت دلخواه تنظیم کرد.


این تکنولوژی می‌تواند منجر به ساخت شناساگرهای بهتر شود که تنها با اسکن کردن هوا یا نفس آلاینده و بیماری را شناسایی کند.


دانشمندان استنفورد از یک منبع نوری استفاده می‌کنند که شامل پالس‌های نوری است که از یک لیزر سنتی تولید می‌شود، از میان یک کریستال مخصوص عبور می‌کند و به طول موجی تبدیل می‌شود که دسترسی به آن با استفاده از لیزرهای سنتی بسیار دشوار است.


سپس یک سری آینه، پالس‌های نوری را در یک حلقه بازخوردی حرکت می‌دهد. وقتی که حلقه بازخوردی با پالس‌های لیزری ورودی هماهنگ شد، پالس‌های تبدیل‌شده جدید با هم ترکیب می‌شوند و یک محصول فوق‌العاده قوی را ایجاد می‌کنند.


علیرضا مرندی در این باره می‌گوید: «نیاز داشتیم بازده تبدیل بالاتر باشد تا ثابت کنیم که این منبع ارزش مطالعاتی دارد. بنابراین از تکنولوژی استفاده کردیم که باعث شد آینه‌ها نور کم‌تری بازتاب کنند، باوجود این که این کار خلاف دستورالعمل‌های استاندارد بود اما بازده تبدیل دو برابر شد».


مترجم: هانا حیدری



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب