رایزنیهای پشتپرده آمریکا و عربستان برای توافق نهایی صلح فلسطین
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، رویترز در گزارشی بهنقل از چهار مسئول فلسطینی که خواستند نامشان فاش نشود، نوشت: «محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان و محمد عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین درباره جزئیات توافق بزرگی که قرار است دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا و جارد کوشنر مشاور ارشد ترامپ در نیمه نخست سال 2018 از آن پرده بردارند، رایزنی میکنند.»
رویترز میافزاید: «باوجود اینکه عربستان به صراحت اقدام ترامپ را در به رسمیت شناختن بیتالمقدس بهعنوان پایتخت رژیم صهیونیستی محکوم کرده ولی مسئولان فلسطینی میگویند که ریاض از هفتهها پیش در جریان توطئه آمریکا قرار داشته است.»
طبق این گزارش، ترامپ چهارشنبه گذشته اقدامی را انجام داد که سالها جزو سیاستهای آمریکا نبود و دستور داد تا باوجود همه هشدارهای داده شده، فرایند انتقال سفارتخانه آمریکا از تلآویو به قدس انجام شود.
دیوان پادشاهی عربستان در بیانیهای این اقدام ترامپ را غیر قابل پذیرش و غیرمسئولانه خواند و خواستار افزایش تلاشها برای پرداختن به روند صلح میان اسرائیل و فلسطینیان شد. باوجود این، مسئولان عربی در مصاحبههایشان میگویند بهنظر میرسد که ریاض در چارچوب راهبرد آمریکا برای ایجاد «نقشه صلح اسرائیل-فلسطین» جای دارد، نقشهای مراحل اولیه طرحریزی خود را میگذارند.
یکی از چهار مسئول فلسطینی به رویترز میگوید، محمد بنسلمان در دیداری که در ماه نوامبر (آبان) با محمود عباس داشت از او خواست تا از تلاشهای انجام شده از سوی دولت آمریکا برای صلح حمایت کند. مسئول دیگری گفت بنسلمان از عباس خواست تا صبور باشد تا در آینده اخبار جدیدی بشنود.
روابط میان آمریکا و عربستان در دوره ترامپ شاهد بهبودی زیادی بوده است و این به توافق میان رهبران دو کشور بر سر لزوم مقابله با ایران بازمیگردد، کشوری که نفوذ خود را در منطقه گسترش داده است.
توافق نهایی صلح فلسطین
رویترز مینویسد: «مسئولان فلسطینی و نیز بسیاری از مسئولان عرب معتقدند که با اعلام قدس بهعنوان پایتخت اسرائیل، در عمل راه برای فلسطینیان برای انتخاب این شهر بهعنوان پایتخت دولت آیندهشان بسته شده است. همچنین ترامپ قصد دارد به اسرائیل در زمینه تردد فلسطینیان در داخل مناطق مختلف کرانه باختری حق خودمختاری اعطا کند.»
مسئولان فلسطینی نگران پیشنهاداتی هستند که از بنسلمان به عباس داده شده و معتقدند کوشنر در پس طراحی این سناریو قرار دارد. بهگفته یکی از چهار مسئول فلسطینی، برخی بندهای منتقل شده به عباس قابل قبول است، ازجمله تشکیل «رژیم فلسطین» در غزه و سه منطقه اداری در کرانه باختری در منطقه A، منطقه B و 10 درصد از منطقه C که شهرکهای یهودینشین در آن ساخته شده است.
از سوی دیگر یکی از مسئولان کاخ سفید این موضوع را که کوشنر این جزئیات را به بنسلمان منتقل کرده باشد، رد کرد. همچنین یک منبع سعودی گفت معتقد است تفاهمات درباره صلح اسرائیل-فلسطین در هفتههای آتی انجام میشود.
قدس برای بسیاری از «اعراب اسرائیلدوست» اهمیتی ندارد
رویترز در این گزارش مینویسد: «همه پایتختهای عربی متفقالقول معتقدند که تصمیم ترامپ درباره قدس بهشدت به سود رژیم صهیونیستی است که تنها با مصر و اردن توافق صلح امضاء کرده بود.»
اردن بهعنوان همپیمان آمریکا که نقش مهمی در عملیات صلح با اسرائیل در سال 1994 ایفا کرده بود اصرار دارد که بدون قدس، امکان دستیابی به صلح میان اسرائیل و فلسطین وجود دارد.
عریب رنتاوی، از تحلیلگران سیاسی اردن که هفته گذشته با عبدالله دوم، پادشاه اردن دیدار کرده بود، میگوید: «امان نگران این است که ورقها به سود عربستان برگردد.»
شادی حمید، پژوهشگر مرکز تحقیقات بروکینگز واشنگتن گفت: «بعید است که بسیاری از کشورهای عربی به اقدام ترامپ اعتراض کنند، چرا که خود بیشترین توافقات را با اسرائیل دارند، از جمله اینکه با این رژیم درباره مقابله با ایران توافقاتی کردهاند.»
انتهای پیام/