فرار مغزها نداریم بلکه با بیتدبیری مغزها را فراری میدهند
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، یونس غلامی، فعال سیاسی و فرهنگی در هرمزگان، با اشاره به پدیده فرار مغزها درکشور گفت: «با توجه به مطالعات و تحقیقاتی که بنده انجام دادهام باید به ضرس قاطع بگویم که درکشور، فرار مغزها نداریم بلکه با بیتدبیری مغزهارا فراری میدهند».
نظام آموزشی بیمار
وی گفت: «با توجه به نظام آموزشی بیمار باید بگوییم که از ابتدای پذیرش دانشجو تا زمان فارغالتحصیلیاش با مشکلات ریز و درشت آموزشی روبهرو هستیم. در خصوص ارائه سرفصلها در دانشگاههای کشور 20-30 سال از کل دنیا عقب هستیم و به قول یکی از دوستان، شخصی که در رشته شیمی دکتری داشت برای رشته ریاضیات سرفصل ارائه میدهد و مشکلات این چینی در ساختار نظام آموزشی هویداست و مدرک گرایی که دغدغه امروز جامعه و جوانان شده است، بیکیفیت بودن سطح آموزشی از یک سو و بیکاری دانشجو پس از فارغالتحصیلی و مشکلات دوران تحصیل و سطح نازل آموزشی از طرف دیگر افراد نخبه را ناامید وسرخورده میکند».
غلامی گفت: «رفتار مردم با نخبگان علمی کشور و یک فرد هنرمند یا ورزشکار بسیار متفاوت است و به نوعی میتوان گفت که مردم برای نخبگان علمی فرهنگی ارزشی قائل نیستند و باید گفت زمانی که ارزشها در جامعه از بین بروند همه چیز جای خود را عوض خواهد کرد. افرادی که مغز هم نیستند با توجه به مشکلاتی که پیش رو دارند ترجیح میدهند از کشور بروند».
چرا افراد نخبه و تحصیلکرده از کشور میروند؟
این فعال سیاسی گفت: «پارامترهای زیادی دراین امر دخیل هستند یکی به روز نبودن ذهنیات علمی و آموزشی و دیگری بیتوجهی به علم و پژوهش در نظام آموزشی و بیتوجهی به ماهیت علم بعداز زمانی که دانشجو فارغالتحصیل میشود بیکار ی و بیثباتی اقتصاد و اقتصادی که وابسته به نفت است کمبود امکانات تخصصی و تورم، همه اینها باعث میشود افراد نخبه کشوری را ترجیح بدهند که به صورت متقابل رابطه شهروندی در آنجا ایفا میشود و شهروندان وظایف خودرا در قبال دولت انجام داده است و دولت هم متقابلا خدمات رسانی میکند. اما مشکلی که در کشور عزیز ما است پایین بودن سطح اگاهی عمومی مردم میباشد، آنها احساس میکنند هیچ خواسته و مطالبهای در برابر دولت ندارند و بسیار به رفتارها و ناهنجاریهای اجتماعی بیتفاوت هستند. بنابراین افراد تحصیل کرده با این تفاسیر ترجیح میدهند از کشور خارج شوند و جایی مستقر شده است که امکانات بیشتری به آنها تعلق میگیرد».
تحصیل پولی
غلامی افزود: «در کشورما دانشگاههای دولتی هم از افراد شهریه میگیرند و بیشتر افراد از وسع مالی مناسبی برخوردار نیستند و عدالت اقتصادی وجود ندارد. درسال 89 براساس تحقیقی که مجلس انجام داد 60 هزار نفر در قالب مهاجر از کشور خارج شدند و این یک فاجعه اجتماعی است .به گفته امام راحل(ره) دانشگاه مبدا تمام تحولات کشور است اما میبینیم در جامعه و دانشگاههای ما تحولی رخ نمیدهد و دانشجو بسیار بیتفاوت و بیانگیزه است. تحقق نیافتن شایسته سالاری از طرف دیگر افرادی را در مسند و مدیریت قرار میدهند که فاقد کوچکترین شایستگی هستند و یا مدارکشان جعلی است ضعف مدیریت از دیگر مشکلاتی است که باعث میشود نخبگان کشور را ترک کنند. سیاستها و برنامههای غلط، افزایش فاصله طبقاتی و فاصله گرفتن مدیران از مردم مسلما افراد و دانشجو و نخبگان را ترغیب میکند که از کشور خارج شوند».
این فعال فرهنگی در پایان گفت: «عدم وجود امکانات مناسب برای ادامه تحصیل و عدم ثبت اختراعات و برخوردهای نامناسبی که با انها میشود حتی بنیاد ملی نخبگان تسهیلات مناسبی در اختیار افراد برای ثبت اختراع نمیدهد و نخبگان علمی را سرخورده و ناامید میکند همه نشان میدهد که نخبگان علمی این روزها بیانگیزه و دلسرد شدهاند».
منبع: خبرگزاری علم و فناوری
انتهای پیام/