دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آذر 1396 - 12:27
بسیج دانشجویی ۷ دانشگاه تهران خطاب به رئیس کل بانک مرکزی:

ضعف نظارت بانک مرکزی باعث کاهش ارزش پول ملی شده است

بسیج دانشجویی ۷ دانشگاه تهران در نامه‌ای به ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، نسبت به نوسانات دائمی نرخ ارز ابراز نگرانی کردند.
کد خبر : 235901

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، واحد بسیج دانشگاه‌های امام صادق، خواجه نصیر، شاهد، مذاهب اسلامی، شمسی‌پور، صدرا و علم و فرهنگ در نامه‌ای به ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، نسبت به نوسانات دائمی نرخ ارز ابراز نگرانی کردند.


در ابتدای این نامه آمده است: همانطور که استحضار دارید نوسانات دائمی نرخ ارز طی چهار دهه گذشته و بویژه در سال‌های اخیر پس از اعمال تحریم‌های ظالمانه کشورهای غربی و آمریکا، از مواردی شده است که ضمن ایجاد نگرانی برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، فضای مناسبی را برای فعالیت‌های سوداگرانه نیز ایجاد کرده است. نتیجه این رفتارها، تضعیف بیشتر و بیشتر پول ملی و تقویت ارزهای خارجی در کشور است.


دانشجویان با گلایه از موضع انفعالی بانک مرکزی ادامه دادند: نکته قابل تاسف این است که تضعیف پول ملی همواره با موضع انفعالی بانک مرکزی همراه بوده است و صرفا به برخی سیاست‌های بسیار دم دستی مانند تزریق مستقیم دلار اقدام به کنترل موقتی این روند کرده است. این در حالی است که به موجب بند ب. ماده ۱۰ قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۳۵۱، یکی از وظایف اصلی بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی است. وظیفه‌ای که در طی چهار دهه گذشته اصلا به آن عمل نشده و با کمال تأسف بانک مرکزی هیچگاه عملکرد قابل قبولی در این حوزه ارائه نداده است. به طوری که امروزه پول ملی کشور در زمره ضعیف‌ترین ارزهای جهان به شمار می‌رود.


همچنین در این نامه به ضعف نظارت بانک مرکزی اشاره شده است: یکی از دلایل ضعف مفرط بانک مرکزی در جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی در مقابل سایر ارزها، عدم نظارت و اشراف کامل این بانک به عنوان یک سیاست‌گذار و ناظر بر جریان ارزی در کشور است. ضعف نظارت بانک مرکزی باعث شده که اشخاص مختلفی در قالب صرافی‌های سیار، صرافی‌های فعال در فضای مجازی و نیز صرافی تابلودار غیرمجاز در این بازار دخالت کرده و بر روند قیمت ارز تأثیر می‌گذارند.


در ادامه درباه صرافی‌های غیرمجاز آمده است: بر اساس شواهد میدانی بیش از ۲۰۰ صراف غیر مجاز تابلودار تنها در شهر تهران مشغول به فعالیت هستند. عدم سازماندهی، پاسخگویی و مسولیت پذیری این صرافان باعث شده که ضمن اختلال در بازار ارز، حتی ارز مداخله‌ای بانک مرکزی که هدف از توزیع آن، کنترل قیمت ارز در بازار است را به راحتی خریداری کرده و از چرخه تجارت منحرف نمایند. بدلیل غیرقابل رصد بودن این سیستم، سرنوشت این ارز‌ها مشخص نیست. ولی پیش بینی می‌شود که این ارز‌ها در قالب دارایی در خانه‌ها و یا موسسات اقتصادی احتکار شده یا صرف تأمین مالی فعالیت‌های مجرمانه مانند قاچاق و فعالیت‌های تروریستی می‌گردد.


در پایان با اشاره به تزریق ارز به بازار بدون اعمال نظارت گفته شده است: شوربختانه نتیجه سیاست کنترل قیمت ارز با استفاده از تزریق ارز مداخله‌ای، گسترش چندبرابری حجم بازار ارز غیر رسمی و به یغما رفتن منابع ارزی کشور بدون حصول چشم اندازی روشن از نتیجه این سیاست است. تزریق ارز به بازار بدون اعمال نظارت بر جریان ارز و شفاف سازی آن، به مثابه تزریق مداوم مسکن به بیمار رنجوری است که به محض توقف تزریق، از درد به فریاد خواهد افتاد؛ لذا سیاست‌های مقطعی تزریق مستقیم ارز به بازار در بهترین شرایط، اداره گران بازار ارز است که کارا نخواهد بود و باید فکری اساسی در خصوص ساماندهی بازار ارز کشور انجام داد. از طرف دیگر، برخوردهای مشخص تاریخی ایالات متحده و برخی کشورهای غربی با ایران و سایر کشورهای آزادیخواه، به وضوح نشان می‌دهد که آنان کماکان از ملتهب کردن فضای اقتصاد کشور منفعت می‌برند لذا انتظار از دولت امریکا مبنی بر حذف تحریم‌های ایسا و به اجرا نگذاردن تحریم کاتسا، انتظاری توأم با توهم و عدم شناخت است؛ لذا اینجانبان به عنوان گروهی از دانش آموختگان رشته اقتصاد و دلسوزان کشور، بدین وسیله از حضرتعالی تقاضا داریم نسبت به ساماندهی و شفاف سازی جریان ارزی در کشور به ویژه جلوگیری از فعالیت‌های مخرب صرافان غیر مجار اقدامات مقتضی را معمول دارید؛ شاید فردای امروز توأم با حسرت‌های دردناک برای اقتصاد رنجور کشور بوده و فرصتی برای جبران در کار نباشد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب