دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد:

اقدامات عربستان به نفع حزب‌الله و ایران تمام شد

هیچ‌گاه اتفاق نمی‌افتد یک نخست‌وزیر یا رئیس‌جمهوری از کشورش با عجله به کشور دیگر برود و در آنجا بعد از چند ساعت نوار ویدئویی بفرستد که من استعفا دادم و تقصیر را گردن افراد دیگر بیندازد.
کد خبر : 231213

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، علی خرم، نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد درخصوص پشت‌پرده استعفای حریری گفت: «آن چیزی که در ارتباط با سعد حریری اتفاق افتاده است مستقل از اینکه پشت‌پرده چه باشد، یک موضوع طبیعی و در عرف دیپلماتیک جهانی نیست. یعنی هیچ‌گاه اتفاق نمی‌افتد یک نخست‌وزیر یا رئیس‌جمهوری از کشورش با عجله به کشور دیگر برود و در آنجا بعد از چند ساعت نوار ویدئویی بفرستد که من استعفا دادم و تقصیر را گردن افراد دیگر بیندازد.»
عربستان، یمن و لبنان را به‌عنوان حیاط‌خلوت خود می‌داند


وی ادامه داد: «عربستان، یمن را به چشم حیاط‌خلوت اول و لبنان را به چشم حیاط‌خلوت دوم خود می‌داند و درخصوص استعفای حریری هم گفته می‌شود که عربستان از او خواسته تا به این کشور سفر کند و سپس به او گفته‌اند، استعفا دهد؛ این روند از نظر کشورهای جهان و منطقه قابل قبول نبوده و برخورنده است.»
عربستان با واکنش‌های منفی بسیاری مواجه شد


خرم با بیان اینکه استعفای تحمیلی حریری با فشار عربستان نامانوس و غیرعرفی بود، تصریح کرد: «آمریکا، فرانسه و آلمان نسبت به این برخورد عربستان و دخالت‌های او در مسائل داخلی لبنان اعتراض کرده‌اند. اقدامی که عربستان می‌خواست در لبنان انجام بدهد و نخست‌وزیر را تغییر دهد هم در داخل لبنان و هم خارج از این کشور با واکنش‌های منفی بسیاری مواجه شد و عربستان در این سیاست خود شکست خورد و اعتراض آنها باعث شد عربستان دریابد کاری که انجام داده است به هیچ‌وجه نتوانسته مقبول واقع شود.»


وی با بیان اینکه طبق سخنان سیدحسن نصرا...، هیات دولت و حزب طرفدار حریری، نخست‌وزیر لبنان روز قبل از استعفا قراردادی با صندوق بین‌المللی پول برای لبنان امضا کرده بود، افزود: «کسی که چنین قراردادی را امضا می‌کند یعنی هستم که پای آن بایستم، نه اینکه فردای قرارداد استعفا دهد.»
هیچ نقطه تاریکی در روابط بین حریری با حزب‌ا... نبود


کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: «روابط سعد حریری با حزب‌ا... روابط خوبی بود و حزب‌ا... اقدامات و سیاست‌های او را مورد تایید قرار می‌داد. از این نظر اختلافی بین این دو نبود و با رئیس‌جمهور و هیات دولت هم هیچ اختلافی نداشت. علت اعتراض همگان به این دلیل است که هیچ نقطه تاریکی در روابط سعد حریری با محیط اطرافش در لبنان نبود.»


وی با بیان اینکه آمریکا، فرانسه و آلمان در سخنانش تاکید کرده‌اند که هنوز سعد حریری را نخست‌وزیر لبنان می‌دانند، گفت: «آمریکا، فرانسه و آلمان به زبان ساده گفته‌اند که اجازه نمی‌دهیم کشوری همانند عربستان از راه دور نخست‌وزیری را احضار کند و او بعد از مدتی استعفا دهد به دلیل اینکه اگر این کار رسم شود درمورد هرکسی در هر کشور ممکن است اتفاق بیفتد. به‌عنوان مثال فرض کنید آمریکا می‌تواند رئیس‌جمهور مصر را فرابخواند و از او بخواهد استعفا دهد، این امر نمی‌تواند امنیت ملی و امنیت هیات دولت کشورها را حفظ کند.»


خرم ادامه داد: «همه این اتفافات به خاطر محمدبن سلمان، ولیعهد عربستان است. او برای رسیدن به کرسی پادشاهی با کمک پدرش یکسری اقدامات انجام داده تا بتواند جایگاه پادشاهی خود را محکم کند. از یک طرف تمام مخالفان خود را در خاندان سلطنتی و بهتر بگوییم در قبائلی که حکومت را در دست دارند، دستگیر کرد و از طرف دیگر دو مخالف جدی او به دلیل مرگ ناگهانی فوت کردند. یکی هلی‌کوپترش سقوط کرد و دیگری هم گفته‌اند خودکشی کرده است.»


وی ادامه داد: «محمدبن سلمان حدود 50 نفر را به اتهام فساد مالی در بند کشید تا بتواند به پادشاهی برسد. اما واقعا در عربستان می‌توانند با فساد مالی آن هم با خاندان سلطنتی مبارزه کنند و از اسلام موجود فاصله گیرد؟ این هم امر بعیدی است چراکه مفتی‌ها و خاندان سلطنتی عربستان در تمام کشور در مراکز نفوذ هستند. این‌طور نیست که وی یک‌ شبه بتواند افکار آنها را تغییر دهد.»


نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد تصریح کرد: «عربستان مدعی است حریری در پرونده مبارزه با فساد و اختلاس چندصد میلیون دلاری که به خاطر آن 49 نفر از شاهزادگان عربستان سعودی توسط محمدبن سلمان بازداشت شده‌اند دخیل است. آنها به‌عنوان تبعه خود، حریری را وادار به استعفا کردند. هدف آنها هم تحت فشار قرار دادن لبنان بود و هم مقابله با ایران و حزب‌ا... . آنها خواستند با این اقدام مصونیت دیپلماتیک را از سعد حریری بردارند و به این وسیله بتوانند او را تحت تعقیب قرار دهند.»


وی با بیان اینکه حریری متهم به عدم‌پرداخت مالیات تجاری خود به دولت عربستان است، گفت: «عربستان می‌گوید سعد حریری با برخی از شاهزاده‌های بازداشت شده در این کشور ارتباطات مالی داشته است، در صورتی که همه بر این امر واقف هستند که عربستان به دنبال ضربه‌ به لبنان بوده و قصد داشته تا اوضاع لبنان را به‌هم بریزد و فشار افکار عمومی را علیه لبنان زیاد کند.»
مقامات سعودی به دنبال آشوب داخلی در لبنان بودند


خرم تصریح کرد: «مقامات سعودی اقداماتی ترتیب داده بودند تا در اردوگاه فلسطینی‌ها در لبنان شورش شود و تظاهرات و ضدوخورد در داخل شهر ایجاد شود تا از سوی دیگر احزاب موافق سعد حریری زبان به اعتراض باز کرده و راهپیمایی کنند و کشور به‌هم بریزد و به این ترتیب هم دولت سقوط کند و هم افکار عمومی جهانی علیه حزب‌ا... شکل گیرد و بعد از ایجاد این حالت اسرائیل حمله نظامی کند و حزب‌ا... نیز در حالت تضعیف‌شده قادر به مقاومت در برابر اسرائیل نخواهد بود.»
اقدامات عربستان به نفع حزب‌ا... تمام شد


وی با بیان اینکه طرح عربستان در همان مرحله اول باشکست روبه‌رو شد افزود: «اقدام عربستان باعث شد تا در داخل لبنان غیرت ملی برانگیخته شود و نه‌تنها حزب‌ا... مخالفت کرد بلکه سیدحسن نصرا... اذعان داشت که نخست‌وزیر خود را می‌خواهیم و حزب آقای سعد حریری پشت سیدحسن نصرا... ایستاد و خواستار بازگشت نخست‌وزیر خود بودند. کم‌کم باقی احزاب و رئیس‌جمهور و هیات دولت یکپارچه اعتراض کردند و وحدت ملی علیه عربستان ایجاد شد. حاصل اینها به نفع حزب‌ا... و ایران شد.»
تمام سناریوهای عربستان درخصوص لبنان با شکست مواجه می‌شود


خرم ادامه داد: «اسرائیل هم در موقعیتی نیست که بتواند به حزب‌ا... حمله نظامی کند. فشاری که دونالد ترامپ، فرانسوی‌ها و بقیه وارد کرده‌اند ممکن است سناریوی دیگری را برپا کند. امشب قرار است سعد حریری سخنرانی کند و ممکن است از سناریوی دیگری پرده بردارد. در هر صورت هر کاری کنند نمی‌توانند سناریویی که به این وضع برنامه‌ریزی کرده‌اند به نتیجه برسانند.»
عدم مقبولیت کار عربستان از سوی آمریکا


وی با بیان اینکه امروز عربستان هر بهانه‌ای علیه لبنان بیاورد مقبول جهانی نخواهد بود، افزود: «زمانی که هم‌پیمان جهانی عربستان یعنی دونالد ترامپ از کار عربستان انتقاد می‌کند و می‌گوید کماکان سعد حریری از نگاه ما نخست‌وزیر است، نشان‌دهنده عدم مقبولیت کار عربستان از سوی آمریکاست.»


خرم در پایان خاطرنشان کرد: «عربستان همواره به دنبال تحت فشار قرار دادن ایران بوده است یعنی آنها با طرح حمله موشکی ایران از یمن به عربستان و در ادامه سخنان سعد حریری علیه ایران سعی کردند تا بتوانند موج فشار علیه ایران ایجاد کنند در صورتی که نه اوضاع لبنان به‌هم ریخت و نه درخصوص موشکی توانست ایران را تحت فشار قرار دهد و اقداماتش به نفع ایران تمام شد.»


منبع: فرهیختگان


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب