دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
عضو هیات علمی واحد زرند:

رعایت اصول علمی در فصل سرما با تولید محصول باکیفیت باغی ارتباط نزدیک دارد

عضو هیات علمی گروه کشاورزی و تولیدات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی زرند گفت: توجه به درختان در فصل زمستان و رعایت اصول علمی کشاورزی به تولید محصول بیشتر و باکیفیت بهتر در سال آینده ارتباط نزدیکی دارد.
کد خبر : 231129

دکتر علیرضا بهرامی نژاد، هرس درختان را در فصل سرما یکی از اقدامات موثر برشمرد و در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا اظهار کرد: «هرس یعنی بریدن شاخه‌های اضافی و این عمل در زمستان انجام می‌شود. پس از فرم دهی درخت در سال‌های بعد از پیوند و قبل از باردهی، هرس اهمیت دارد که شامل شنگ کردن شاخه‌ها، سربرداری و حذف پاجوش‌ها است. هرس باعث درشت شدن میوه درخت و تا حدی یکنواخت شدن باردهی در سال­های مختلف می شود.»


عضو هیات علمی واحد زرند افزود: «تغذیه زمستانه شامل کودهای فسفره و پتاسه و ریزمغذیها به صورت سولفات و کود دامی است. به دلیل تحرک کم کودهای پتاسیمی و فسفره و سولفات های عناصر کم مصرف، دادن این عناصر در عمقی که حداکثر فعالیت ریشه را داریم توصیه می‌شود. درخت پسته بیش از 80 درصد آب و غذای مورد نیاز خود را از عمق 40 تا 80 سانتیمتر جذب می‌کند لذا پس از حفر کانال با عمق مناسب، یک لایه کود حیوانی پوسیده به ضخامت تقریبی 10 سانتیمتر کف کانال ریخته شده و سپس مقادیر توصیه شده کودهای شیمیایی روی آن ریخته شود. کانال حفر شده باید حداکثر تا دهه اول اسفند ماه با خاک پر شود.»


وی ادامه داد: «کود دامی هر چه پوسیده تر باشد جواب بهتری می‌دهد. در اواخر اسفند ماه که همزمان با مرحله تورم جوانه ها است نیز محلول پاشی باغ با عناصری که در گرده افشانی و عمل تلقیح تاثیر مستقیم و تعیین کننده ای دارند ضروری است. از بین عناصر غذایی، سه عنصر روی، بور و ازت مهمتر هستند. فرمول پیشنهادی شامل کلات روی (۲ در هزار)، بور (۲ در هزار) و اوره ( ۳-۵ در هزار ) است.»


وی عملیات باغی را با اهمیت برشمرده و گفت: «یکی از با اهمیت‌ترین عملیات اصلاحی در باغات پسته دادن گچ کشاورزی است. بهترین زمان دادن گچ به خاک، دوره خواب و یا فعالیت کم ریشه‌ها است که امکان آبیاری سنگین بعد از دادن گچ وجود دارد البته توجه به این نکته بسیار مهم است که هرگز گچ را داخل کانال کود که کودهای فسفره دارند نریزید، چون گچ در صورت تماس با کود سوپرفسفات آن را تبدیل به برخی املاح کم محلول تا نامحلول می‌کند. بنابراین سعی شود گچ در سطح خاک پاشیده شود و به دنبال آن آبیاری سنگین صورت گیرد. یکی دیگر از عملیات اصلاحی در زمستان، دادن ماسه بادی به باغات پسته است.»


این استاد دانشگاه برای ایجاد شرایط مناسب در جذب کود آبیاری فصل زمستان را ضروری دانست و افزود: «گرچه درخت پسته از جمله درختان مقاوم به شوری است اما تجمع شوری در منطقه ریشه ممکن است باعث رشد ناکافی شاخه‌ها و آفتاب سوختگی و چروکیدگی مغز و کم رشدی درخت ‌شود، لذا در جاهایی که مستعد این شرایط هستند، آبیاری در دوره خواب گیاه (زمستان) برای آبشویی خاک، قابل توصیه است. چون معمولاً در این فصل، عملیات کوددهی (کودهای حیوانی و شیمیایی) هم در چالکود انجام می‌گیرد، برای ایجاد شرایط مناسب در جذب کود توسط گیاه در شروع فصل، حداقل یک نوبت آبیاری پس از پرکردن چالکودها مفید خواهد بود.»


وی گفت: «یخ آب زمستانه برای کاهش جمعیت بعضی از آفات که زمستان­‌گذرانی آنها در خاک است، موثر است. بنابراین آبیاری کردن باغ‌های پسته در روزهای سرد زمستان که باعث یخ زدن آب در شب ش.د باعث کاهش بعضی از آفات از جمله پروانه پوستخوار پسته می­‌شود به‌علاوه برای کاهش جمعیت حشرات کامل زمستان­‌گذران پسیل معمولی پسته، شخم بین ردیف‌های درختان پسته توصیه میشود. از دیگر عملیات به زراعی در زمستان استفاده از زیرشکن برای باغاتی است که عبور ماشین آلات کشاورزی در آنها زیاد بوده و لایه سخت دارند که هر سه تا چهار سال یکبار توصیه می­‌شود.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب