جلسه مشترک دانشگاه آزاد اسلامی و کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به روایت دکتر طه هاشمی
حجت الاسلام والمسلمین دکتر طه هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی درگفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به تقدیر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی از فعالیتهای حوزه فرهنگی وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در جلسه دیروز جناب آقای وزیر و معاون فرهنگی وزارت علوم و از دانشگاه آزاد اسلامی نیز ریاست دانشگاه و بنده حضور داشتیم.
وی افزود: عنوان دعوتنامه ای که به دست ما رسید، بررسی مسائل فرهنگی بود، هر چند در آغاز جلسه با طرح مسائلی روبهرو شدیم که بیشتر جنبههای انتقادی به برنامههای فرهنگی دو نهاد داشت، اما پس از توضیحات دانشگاه آزاد و وزارت علوم، سوءتفاهمها برطرف شد.
طه هاشمی افزود: در ادامه جلسه دکتر میرزاده روند برنامهریزی فرهنگی دانشگاه آزاد که در دوره مدیریت جدید معاونت فرهنگی- اجتماعی طراحی شده را به نمایندگان مجلس ارائه کردند. در این برنامهریزی جدید، حوزه فرهنگی- اجتماعی دانشگاه با توجه به نیاز مخاطب، تبیین برنامه های خود را آغاز کرده است. این محور علاوه بر نیازسنجی مخاطبان خود متکی به مسائل اعتقادی مانند دین، اخلاق و انقلاب، رهنمودها و تاکیدات امام (ره) و رهبر معظم انقلاب، فرهنگ، هنر، اردوهای زیارتی و مجموعه برنامههای قرآنی است. لذا در مورد این برنامهها در جلسه مشترک روز گذشته توضیحات کافی داده شد و گفته شد برنامهها منسجمتر و عمیقتر از سالهای قبل در دستور کار قرار گرفته است.
اجرای سبک زندگی ایرانی- اسلامی در دانشگاه آزاد اسلامی
معاونت فرهنگی- اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی همچنین با اشاره به سبک زندگی ایرانی- اسلامی افزود: در جلسه روز گذشته در مورد طرح کلان «سبک زندگی ایران اسلامی» که مورد تایید و تاکید مقام معظم رهبری نیز هست، توضیحاتی ارائه شد. سبک زندگی ایرانی-اسلامی فعالیت فرهنگی گستردهای است که دانشگاه آزاد اسلامی از سال گذشته کار بر روی آن را آغاز کرد و به همین منظور، بیش از 17 همایش درباره سبک زندگی ائمه و بزرگان دینی تا به امروز برگزار کرده ایم. امسال نیز برگزاری همایش هایی درباره برخی از شخصیتهای بزرگ تاریخی و اسلامی که شیوه زندگی آنها میتواند مدل مناسبی برای زندگی امروز جامعه باشد در دست اجرا است.
وی هم چنین گفت: بحث دیگری که در جلسه روز گذشته مطرح شد، بحث مدلسازی رفتاری برای زندگی دانشجویان و اخلاق حرفهای بود.
طرح شناسایی و مطالعه پیرامون زندگی شخصیتهای علمی-فرهنگی، ادبی، هنری و دینی سراسر کشور نیز از برنامههای دیگر دانشگاه آزاد است که دیروز به اطلاع نمایندگان محترم مجلس رسید |
دکتر طه هاشمی در این باره افزود: بحث اخلاق حرفهای به عنوان یک طرح ملی در گزارش دکتر میرزاده مورد توجه قرار گرفته بود و به خصوص بر روی نکاتی که به ارزشهای انسانی توجه جدی میشود تاکید شد. همچنین بحث مفاخر و مشاهیر به عنوان یک وظیفه ملی در دستور کار دانشگاه است و این دستور کار به استماع نمایندگان محترم مجلس رسید. طرح شناسایی و مطالعه پیرامون زندگی شخصیتهای علمی-فرهنگی، ادبی، هنری و دینی سراسر کشور نیز از برنامههای دیگر دانشگاه آزاد است که دیروز به اطلاع نمایندگان محترم مجلس رسید. این طرح با تشکیل یک شورای علمی مرکب از اساتید مرتبط با موضوعات فرهنگی در معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل شده و در شورای راهبردی فرهنگی-اجتماعی دانشگاه به تصویب رسیده است. در این طرح ما شخصیتهای مناطق مختلف کشور را شناسایی و در 4 سطح محلی، منطقهای، ملی و بینالمللی مورد بررسی قرار خواهیم داد که برای هویتیابی و معطوف کردن توجه جوانان از شخصیتهای خارج کشور به داخل و حفظ ذخیره های بزرگ علمی و فرهنگی ایران اسلامی در دستور کار ما قرار دارد. از طرف دیگر کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی و اجرای طرح از قبیل تجدید چاپ آثار مفاخر و حتی تهیه فیلم و سناریوهای متناسب از زندگی شخصیتها در دستور کار واحدهای مختلف دانشگاه است و ما در یک حرکت عظیم به این مسائل توجه میکنیم.
استقبال نمایندگان مجلس از طرحهای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی
دکتر طه هاشمی در ادامه با اشاره به این که امروز بیش از 300 طرح ماندگار فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی در دست اجراست و 800 طرح فرهنگی دیگر نیز تحت بررسی قرار دارد، به تببین این طرح ها در جلسه روز گذشته اشاره و تاکید کرد: البته باید از تعداد محدودی از نمایندگان گله کرد که عمدتا مباحث فرهنگی را با نگاه سیاسی بررسی میکنند. ولی خوشبختانه قاطبه اعضای کمیسیون آموزش مجلس، از برنامههای دانشگاه آزاد استقبال و آن ها را تایید کردند. در نهایت قرار شد ما ظرف یک ماه آینده در جلسه مفصلتری ابعاد مختلف کارهای فرهنگی دانشگاه را تشریح کنیم.
وی وظیفه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی را «نظارت» دانست و تصریح کرد: باید توجه داشت مجموعه جدید مدیریتی حدود یک سال و نیم است در حوزه فرهنگی دانشگاه آزاد مستقر شده و با نگاه برنامهریزی به مسائل نگاه می کند بنابراین نمی تواند پاسخگوی نارساییهای 25 تا 30 سال گذشته باشد. امروزه دانشگاههای دولتی و هم چنین دانشگاه آزاد از یک درد مشترک رنج میبرند که عمدتا به دلیل نارسایی در حوزه فرهنگی دوره گذشته است.
هاشمی افزود: دانشگاه یک برش و بخشی از جامعه است و شخصیت دانشجو پیش از ورود به دانشگاه، در خانه و مدرسه شکل گرفته و تغیر این شخصیت و هدایت به یک وضعیت متفاوت، امری دشوار است. از طرفی بعضی از ایراداتی که به برنامههای فرهنگی دانشگاهها گرفته میشود، ایراد به مجموعه فعالیتهای فرهنگی در کل کشور است. به نظر من کسانی باید پاسخگوی این مشکلات باشند که قبلا مسئول حوزهها بودهاند، نه کسانی که در دوره جدید مدیریت امور فرهنگی را بر عهده گرفته اند.
کتاب مباحثات شورای راهبردی فرهنگی اجتماعی منتشر میشود
معاونت فرهنگی-اجتماعی دانشگاه آزاد در ادامه با تاکید بر اینکه توقعاتی که از دانشگاههای کشور در سطح فرهنگی میرود باید متعادل و معقول باشد، افزود: البته اعضای کمیسیون آموزش مجلس با این مساله موافق بودند و آن را تایید کردند، ما نیز از نمایندگان خواستیم که وقت بیشتری برای حل مسائل به ما داده شود. به هرحال کار کمیسیونهای مجلس قانونگذاری و بحث نظارتی است. بحث نظارت در صورتی میتواند عادلانه، هدایتگرانه و مشوقانه باشد که نمایندگان محترم از جزئیات آنها مطلع شوند. عادلانه نیست که برنامههای کلان فرهنگی در دانشگاهها، تحولی که در حوزه فعالیتهای فرهنگی- اجتماعی ایجاد شده و همچنین رغبت ایجاد شده برای فعالیتهای فرهنگی نادیده گرفته شود و به مسائلی که مربوط به دانشگاه ها نیست توجه شود.
در طرح کلان دانشگاه، شوراهای راهبردی از خرد جمعی استفاده میکنند و این رویکرد، مسیر بسیار روشنی را پیش روی دانشگاه آزاد اسلامی باز کرده است |
وی تاکید کرد: امروز، دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه فرهنگی اجتماعی دارای برنامه هایی مناسب است که برای برونرفت از چالشها، توسط متخصصان امر مورد بررسی قرار میگیرد. به همین دلیل به زودی اولین جلد مباحثات شورای راهبردی فرهنگی اجتماعی را تحت عنوان شناسنامه فرهنگ منتشر خواهیم کرد. ما هم معتقدیم در یک جامعه باید ارزشهای انسانی و اخلاقی حاکم باشد. اما راهی که دیگران برای تبیین ارزشهای اخلاقی در پیش گرفتهاند راهی نیست که حداقل در دانشگاه کاربرد داشته باشد. دانشگاه مرکز تبادل فکر است، مرکزی است که افکار مختلف در آن به رسمیت شناخته میشوند و باید به مخاطبین خود چه استاد و چه دانشجو و چه کارکنان احترام گذاشت. امروز دیگر نمی توان با دستورالعمل و فرمانروایی کار را پیش برد. به هرحال هر شخصیتی که در دانشگاه حضور دارد، صاحب فکر و اندیشه است.
معاون فرهنگی-اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: بزرگترین موفقیت دانشگاه آزاد اسلامی این است که فعالیتهای فرهنگی- اجتماعی از دل مجموعه مخاطبان بیرون بیاید. یعنی با توجه به نیازی که امروزه در میان اقشار جوان حس میشود، آن ها خودشان باید برای برون رفت از مشکلات کمک کرده و برنامههای متناسب را پیش ببرند و ما از خرد جمعی حداکثر بهره را ببریم. برای اولین بار است که یک دانشگاه از چنین مجموعه عظیم فرهنگی در سرتاسر کشور استفاده میکند. ما در شورای راهبردی فرهنگی در هر استان، از شخصیتهای حقوقی و حقیقی صاحبنظر در حوزه فرهنگی استفاده میکنیم. بنابراین در طرح کلان دانشگاه، شوراهای راهبردی از خرد جمعی استفاده میکنند و این رویکرد، مسیر بسیار روشنی را پیش روی دانشگاه آزاد اسلامی باز کرده است.
وی در نهایت تاکید کرد: ما برنامههای فرهنگی دانشگاه را که صرفا اجرای برنامههای مرتبط با قرآن کریم بود گسترش داده و علاوه بر برنامههای فرهنگی در این زمینه نظیر برگزاری و مسابقات و اجرای مراسم حفظ، قرائت و تفسیر قرآن، فعالیتهای دیگری را هم به لایههای عمیق فرهنگی هدایت کردیم. امروز اگر یک کار حتی در حوزه دین صورت میگیرد کار فاخر دینی است و مخاطب روشنفکر آن را به عنوان یک عمل فاخر میشناسد. بنابراین کار فرهنگی در دانشگاه بسیار ظریف است و توقعی که امروز از دانشگاه می رود پرداختن به این نگاه است. نمایندگانی که نگاه فرهنگی دارند بدون تردید این روند را تایید می کنند و انشاءالله ما درجلسات آینده توضیحات و گزارشهای جامعتری از روند فرهنگی به آنها ارائه خواهیم کرد.
انتهای پیام/