کشف پروتئینی که از زخم جلوگیری میکند
به گزارش گروه رسانههای دیگر آنا از مهر، ایجاد اسکار و باقی ماندن جای زخم پس از جراحت، یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد با آن روبهرو هستند. درهمین راستا محققان دانشگاه فناوری نانیانگ در سنگاپور پروتئینی کلیدی به نام «Angiopoietin-like ۴» کشف کردهاند که نقشهای مختلفی در مراحل مختلف التیام زخم دارد.
«ANGPTL۴» نه تنها از التهاب محل زخم میکاهد و به رشد سلولهای جدید کمک میکند، بلکه در مراحل بعدی التیام مولکولهایی تولید میکند که از باقی ماندن جای زخم و اسکار جلوگیری میکند. به عبارت دقیقتر این مولکولها با پروتئین کلیدی تداخل دارند که به ایجاد اسکار در بافت بدن منجر میشود.
اندرو تان، یکی از مولفان این تحقیق، میگوید: «این در حالی است که تولید بیش از حد کلاژن عاملی کلیدی در ایجاد اسکار به شمار میرود. بنابراین کلید نوآوری جدید ایجاد راهی برای متعادل کردن تولید کلاژن بود. برای کاهش اسکار ما باید عامل کنترل کننده میزان کلاژن را پیدا و به جای قطع، میزان آن را کنترل میکردیم.
این در حالی است که در داروهای ضد اسکار به طور کامل تولید کلاژن قطع میشود و این امر در فرایند التیام اختلال ایجاد میکند. محققان پس از بررسی روندهای منجر به ایجاد اسکار، نوعی پروتئین به نام «Scleraxis» ساختند که در تشکیل تاندونها نقش مهمی دارد. تاندونها مشابهتهای ساختاری با بافت اسکار دارند و از لایههای موازی کلاژن ساخته میشوند.
همچنین دانشمندان متوجه شدند این نوع پروتئین در «ANGPTL۴» نیز وجود دارد و در نتیجه به کاهش تولید کلاژن و ایجاد اسکار منجر میشود. طبق این تحقیق استفاده از پروتئین برای درمان بیماریهای فیبروتیک به کار میروند. همچنین محققان راههایی برای استفاده آسان از ANGPTL۴ مانند کرمهای موضعی و تزریق دارو یافتهاند.
انتهای پیام/