پیشنهاد پوتین برای حل بحران شرق اوکراین شگفتانگیز است
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه دیروز (14 شهریور) اعلام کرد که روسیه به زودی از شورای امنیت سازمان ملل متحد درخواست خواهد که به منظور کمک به حل بحران اوکراین، صلحبانان این سازمان را به شرق اوکراین بفرستد. رئیسجمهوری روسیه همچنین به خبرنگاران گفت که این صلحبانان میتوانند امنیت ناظران بینالمللی آتش بس را تضمین کنند.
اما ولادیمیر پوتین تاکید کرد که صلحبانان سازمان ملل باید فقط در راستای خطوطی که سرزمینهای تحت کنترل نیروهای مخالف دولت اوکراین و مناطق تحت کنترل دولت را از هم جدا میکنند یعنی در جایی که درگیریها رخ میدهند، مستقر شوند. پوتین افزود وزارت خارجه روسیه به زودی درخواست خود را از شورای امنیت سازمان مللمتحد به طور رسمی مطرح خواهد کرد.
این پیشنهاد رئیسجمهوری روسیه که در صورت عملی شدن گام مهمی در جهت کاهش تنشها در شرق اوکراین و بازگرداندن آرامش به این منطقه است، با استقبال دولت آلمان روبرو شده است. زیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان درباره پیشنهاد ولادیمیر پوتین گفت: «این پیشنهاد شگفت انگیز است.» او افزود: «از اینکه رئیسجمهوری روسیه امروز گفت که او به مذاکره بر سر درخواستهایی که در گذشته از سوی روسیه رد شدند، همچنان ادامه خواهد داد، بسیار خوشحال است.»
وزیر امور خارجه آلمان به خبرنگاران در برلین گفت: «مهمتر از همه، این پیشنهاد مبنی بر استقرار نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در شرق اوکراین، نشان میدهد که روسیه تغییراتی در سیاستهایش انجام داده است و ما نباید این فرصت را از دست بدهیم.» او ادامه داد: «بسیار خوب است که ما این پیشنهاد را به عنوان فرصتی برای گفتگو درباره راههای جدید تنشزدایی در نظر بگیریم.»
واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل متحد هم در نیویورک گفت که او پیش نویس قطعنامه را برای رئیس شورای امنیت و آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل ارسال کرده و امیدوار است این پیشنویس در آینده نزدیک برای دیگر اعضای شورای امنیت هم ارسال شود. او افزود: «این راه حلی برای مشکل شرق اوکراین خواهد بود.»
ولدیمیر یلچنکو سفیر اوکراین در سازمان ملل متحد هم گفت: «ما بر این نظریم که چنین استقراری میتواند تا حد زیادی به بازگشت صلح و امنیت به شرق اوکراین کمک کند.» با اینحال او دوباره اتهامهایی را علیه روسیه مبنی بر تجاوز به اوکراین و حمایت از جداییطلبان شرق این کشور، مطرح کرد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان هم پیشتر با متهم کردن روسیه به دخالت در شرق اوکراین و حمایت از جداییطلبان این منطقه، اعلام کرده بود که برداشته شدن تحریمهای روسیه، به کمک این کشور به حل بحران اوکراین، بستگی دارد. به نظر میرسد این راهکار پوتین، پاسخی به اتهامهای مطرح شده علیه روسیه از سوی سیاستمداران غربی از جمله آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان است.
ضمیمه شدن کریمه به خاک روسیه و گسترش خشونتها در شرق اوکراین، طی سه سال اخیر موجب صفآرایی هرچه بیشتر روسیه و ایالاتمتحده و همپیمانان این کشور در برابر هم شده است. پیشنهاد رئیسجمهوری روسیه در صورت اجرایی شدن، میتواند بحران شرق اوکراین را از حالت بن بست خارج و راه را برای رسیدن به یک توافق بزرگتر هموار کند.
از سال تا 2014 تا کنون، نبرد و درگیری میان نیروهای اوکراین و جداییطلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین به کشتهشدن بیش از 10 هزار نفر انجامیده است. معاهده صلح مینسک که در سال 2015 با کمک آلمان و فرانسه به امضا رسید، به کاهش دامنه جنگ در شرق اوکراین کمک کرده اما درگیریها کم و بیش تاکنون ادامه پیدا کرده است.
با وجود این، برای عملی شدن پیشنهاد پوتین، چالشهایی وجود دارد. جداییطلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین، با استقرار صلحبانان سازمان مللمتحد در منطقه جنگی میان خود با دولت اوکراین، مخالف هستند. دولت اوکراین هم خواستار استقرار این صلحبانان در منطقه تحت کنترل جداییطلبان و نه در خطوط مقدم نبرد میان دو طرف است.
منبع: وب سایت «یو. اس. نیوز»
انتهای پیام/