دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 خرداد 1394 - 14:54

افشاگری جدید«حریت» علیه اردوغان/ جزئیات ماجرای ارسال سلاح به مخالفان اسد در سوریه

انتشار یک نوار ویدئویی جدید منتسب به رجب طیب اردوغان، از دخالت شخصی او در یک معامله تسلیحاتی خبر می‌دهد.
کد خبر : 20979

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا،درست در روزهایی که رجب طیب اردوغان در حال تشکیل یک تیپ تشریفاتی به مناسبت پانصد و شصت‌و‌دومین سالروز پیروزی ترک‌ها در استانبول را داده بود، انتشار یک فایل تصویری تمام برنامه‌ریزی‌های او را نقش برآب کرد.


این مراسم یک روز پس از تاریخ واقعی مراسم یادبود سنتی و یک هفته پیش از انتخابات پارلمانی هفتم ژوئن برگزار شد. رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه و احمد داوود اوغلو نخست‌وزیر ترکیه هر دو در مراسم میدان «ینیکاپی» شرکت کردند.


حالا در میان جشنی که اردوغان تلاش می‌کرد اقتدار خود را به رخ دیگران بکشاند، روزنامه حریت با انتشار اسنادی مبنی بر حمایت آنکارا از تروریست‌های تکفیری و شورشیان سوریه جنجال به پا کرده است. مرد سابقا محبوب ترکیه در آستانه انتخابات در ترکیه درگیر حواشی‌های زیادی شده است که شاید آینده حزب عدالت و توسعه را تغییر دهد.


گزارش ویژه روزنامه حریت درباره کشف اسلحه و مهمات از چند کامیون متعلق به سازمان امنیت آن کشور بوده است. پس از این افشاگری، دادستانی استانبول دستور آغاز تحقیقات درباره «جان دوندار» سردبیر ارشد این روزنامه را صادر کرد. ممکن است سردبیر روزنامه حریت به نقض قوانین ضدتروریسم ترکیه متهم و محاکمه شود.


روزنامه حریت در شماره روز جمعه خود در یک گزارش اختصاصی برای نخستین بار تصاویر و ویدیویی از چند کامیون متعلق به سازمان امنیت ترکیه «میت» را منتشر کرد که در آنها اسلحه و مهمات جاسازی شده‌ای که قرار بود به سوریه فرستاده شود، دیده می‌شود.


بر پایه گزارش «حریت» و دیگر رسانه‌های غیردولتی ترکیه، در 19 ژانویه سال‌جاری میلادی ماموران ژاندارمری براساس اخباری که دریافت کرده بودند و به دستور دادستان شهر چند کامیون باری را که راهی مرز سوریه بودند، متوقف کردند.


ماموران مخفی سازمان امنیت ترکیه ابتدا سعی کردند جلوی بازرسی محموله کامیون‌ها را بگیرند اما حضور دادستان در محل و اصرار او، به باز شدن صندوق‌های موجود در این کامیون‌ها منجر شد. در این صندوق‌ها مقدار زیادی فشنگ که در قوطی‌های داروی آنتی بیوتیک جاسازی شده بودند، خمپاره و راکت‌های کوچک کشف شد.


روزنامه حریت متعلق به کنسرن دوگان است که دارای شبکه‌های تلویزیونی، رادیویی‌، روزنامه و مجلات متعدد است. اردوغان پیش‌تر چند بار به مردم توصیه کرده بود رسانه‌های دوگان را تحریم کنند و روزنامه‌هایی را که سراسر دروغ هستند، نخرند.


حالا با فشارهای وارد شده، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، انتشار هر خبری درباره مسئله کامیون‌های توقیف شده دستگاه اطلاعاتی ترکیه در آدانا را ممنوع اعلام کرده است و به همین دلیل نیز به روزنامه حریت به دلیل انتشار یک فایل تصویری از این کامیون‌ها که حامل اسلحه برای تروریست‌های سوریه بوده، تحت فشار قرار داده است.


دادستانی استانبول که مسئول تحقیق درباره توقیف این کامیون‌ها در آدانا است، مسئولیت تحقیق درباره روزنامه حریت به اتهام تروریسم را نیز برعهده گرفته است.









ماجرا از این قرار است که نیروهای امنیتی محلی ترکیه در ژانویه 2014 کامیون‌های مشکوک به حمل سلاح را در مرز ترکیه و سوریه بازرسی می‌کردند و در این کامیون‌ها با عوامل سازمان اطلاعات ملی ترکیه (MIT) روبه‌رو شدند.



در این فایل تصویری سلاح‌ها و تجهیزات نظامی جاسازی‌شده در جعبه‌های دارو در داخل کامیون دستگاه اطلاعاتی ترکیه نشان داده شده است.


در چنین شرایطی است که پایگاه خبری «تی 24» ترکیه نیز می‌نویسد که دادستانی استانبول علیه روزنامه حریت و «جان دوندار» رئیس تحریریه آن به به اتهام تروریسم و جاسوسی تحقیقات را آغاز کرده است. در چنین شرایطی روزنامه حریت نوشت که مجبور به سانسور خبر مربوط به کامیون‌های حامل اسلحه برای تروریست‌های سوریه در پایگاه الکترونیکی خود شده است.


همچنین داوود اوغلو نخست‌وزیر ترکیه انتشار فایلی تصویری را که نشان می‌دهد آژانس جاسوسی کشورش اوایل سال گذشته به سوریه سلاح می‌فرستاد، «شگرد انتخاباتی» خواند و آنچه را که «اقدام غیرقانونی» علیه منافع آنکارا خواند، محکوم کرد.



دادستان سابق شهر «آدانا» که عامل اصلی متوقف شدن کامیون های حامل سلاح سازمان امنیت ترکیه و افشای کمک‌های تسلیحاتی دولت ترکیه به تروریست‌های سوریه بود، در اواخر سال 93، پس از گذشت بیش از یک سال از این ماجرا از فشارهایی که به او وارد شد، سخن گفت.


«عزیز تاکچی» با بیان اینکه این کامیون ها با نام کمک‌های بشردوستانه عازم سوریه بود و به هنگام بازرسی آنها معلوم شد که این کامیون‌ها پر از تسلیحات است، ادامه داد: پس از آنکه حکم به بازرسی این کامیون‌ها دادم، مرا تبعید کردند و پس از آن اقدام به بازداشت و بازجویی من کردند، در حالی که من تنها به وظیفه‌ام عمل کرده بودم. این اقدام اختیاری قانونی بود که به دست من داده شده بود و من از آن استفاده کردم.


وی تصریح کرد: به ما اطلاعاتی داده شده بود که این کامیون‌ها حامل مواد منفجره است و ما برای جلوگیری از هر گونه خطر احتمالی دست به بازرسی این کامیون‌ها زدیم، اما به هنگام بازرسی متوجه شدیم که این کامیون‌ها حامل سلاح هایی است که به سوریه می‌رود.


دادستان سابق شهر آدانا در مورد چگونگی عدم توقیف این کامیون‌ها نیز گفت: این کامیون‌ها پس از بازرسی و افشا شدن مساله با دستور اردوغان به راه خودشان ادامه دادند و ما متوقف‌شان نکردیم.


ماجرا از این قرار است که نیروهای امنیتی محلی ترکیه در ژانویه 2014 کامیون‌های مشکوک به حمل سلاح را در مرز ترکیه و سوریه بازرسی می‌کردند و در این کامیون‌ها با عوامل سازمان اطلاعات ملی ترکیه (MIT) روبه‌رو شدند.


ترکیه در آن زمان اعلام کرد که این خودروها برای عملیات بشردوستانه با هدف کمک به جامعه ترکمان‌ها راهی سوریه می‌شوند. اما انتشار تصاویر ویدیویی جدید این سوال را مطرح کرد که آیا ترکیه برای تروریست‌های داعش در سوریه سلاح ارسال می‌کند یا خیر.


چند هفته پس از این واقعه، رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر وقت در اجتماع بزرگ شهر آدانا گفت: «با کامیون‌هایی که برای ترکمن‌های سوریه کمک‌های انسان‌دوستانه می‌بردند مانند دشمن و خائنان رفتار کردند. موقعی که من اینها را دیدم به عنوان نخست‌وزیر بسیار ناراحت و عصبانی شدم. باید بدانیم هرکسی که کامیون‌های ما را متوقف کرده خائن است».


اما چند روز پس از این ماجرا، نماینده ترکمن‌های سوریه به خبرنگاران گفت که آنها کمکی از ترکیه دریافت نکرده‌اند. افشای این موضوع با واکنش شدید احزاب مخالف ترکیه مواجه شده است به طوری که کمال کلیچداراوغلو رهبر حزب جمهوریخواه خلق گفت: سازمان اطلاعات وظیفه‌ای تحت عنوان قاچاق سلاح و یا اجرای عملیات نداشته و با این اقدام موضوع مشروعیت ترکیه در مجامع بین‌المللی بر سر زبان‌ها افتاده است.


صلاح‌الدین دمیرتاش رهبر حزب دمکراتیک خلق‌ها نیز گفت‌: اگر ترکیه خواهان ارسال کمک‌های بشردوستانه به سوریه است این کار از راه‌های قانونی می‌تواند صورت بگیرد. اگر سلاح را در زیر جعبه‌های دارو به سوریه می‌فرستید، معلوم است که یک جرم در حال انجام است. در این کشور پارلمان وجود دارد؛ اگر قرار به فرستادن کمک‌های بشر دوستانه باشد بودجه آن در پارلمان ترکیه تعیین شده است اما متاسفانه از محتوای این اقدام اینگونه استنباط می‌شود که هیچ تضمینی وجود ندارد که کمک‌ها و سلاح‌های ارسالی ترکیه به گروه تروریستی داعش نرسیده باشد.


همزمان با ادامه کشمکش‌ها بین دولت و حزب اسلام‌گرای توسعه و عدالت و احزاب اپوزیسیون که رجب طیب اردوغان را به دخالت در امور داخلی کشور دیگر متهم می‌کردند، «یاسین آکتای» از اعضای حزب توسعه و عدالت در 18 مه ارسال اسلحه و مهمات به سوریه را تایید کرد.








این تصاویر ویدئویی در زمانی حساس منتشر شده است زیرا ناظران پیش‌بینی می‌کنند انتشار آن در آستانه انتخابات پارلمانی، اقدامی‌عمدی با هدف تاثیر گذاشتن بر آراء رای‌دهندگان و تضعیف حزب حاکم عدالت و توسعه بوده باشد.

او در مشاجره با یکی از مخالفان حزب حاکم که می‌پرسید سلاح‌های کشف‌شده در کامیون‌ها به کجا می‌رفتند، گفت که این سلاح‌ها برای ارتش آزاد سوریه بود و گروه داعش بزرگترین دشمن ارتش آزاد سوریه است.


مصطفی اوزجان کارشناس سیاسی ترک گفت: «با توجه به در پیش بودن انتخابات پارلمانی، انتشار این تصاویر جنجال برانگیز است. در این شرایط، تلاش‌هایی به منظور برانگیختن افکار عمومی ‌برضد دولت صورت می‌گیرد».


همچنین اوایل ماه جاری میلادی چهار تن از دادستان‌هایی که دستور بازرسی کامیون‌ها را صادر کرده بودند بازداشت شدند و علیه دستکم 30 نفر از ماموران امنیتی محلی نیز پرونده‌های قضایی تشکیل شده است‌. عده‌ای از آنان با اتهاماتی از قبیل جاسوسی نظامی ‌و تلاش برای سرنگونی دولت روبه‌رو هستند.


کمال بیاتلی روزنامه نگار ترک گفت: «احتمال زیادی وجود دارد که گروه فتح‌الله گولن عامل انتشار این تصاویر باشد زیرا دادستانی که پرونده بازرسی کامیون‌ها را در اختیار داشت از حامیان گولن بود».


این تصاویر ویدئویی در زمانی حساس منتشر شده است زیرا ناظران پیش‌بینی می‌کنند انتشار آن در آستانه انتخابات پارلمانی، اقدامی‌عمدی با هدف تاثیر گذاشتن بر آرای رای‌دهندگان و تضعیف حزب حاکم عدالت و توسعه بوده باشد.


اردوغان و حزبش هواداران گولن را به تشکیل دولت موازی و تلاش برای براندازی حکومت او متهم کرده‌اند. به موازات افشاگری روزنامه حریت، مقامات ترکیه اعلام کردند که کنترل کامل بانک آسیا، بانک اسلامی‌که با فتح‌الله گولن در ارتباط است، را در اختیار گرفته‌اند. بانک آسیا دهمین بانک بزرگ در ترکیه است. مقامات ترکیه حدود سه ماه پیش سرپرست‌های این بانک را از کار برکنار کردند.


جدال اردوغان و گولن بعد از افشای یک پرونده بزرگ فساد شدت گرفت. در آن ماجرا شماری از اعضای کابینه و نزدیکان آقای اردوغان به فساد مالی متهم و شماری هم بازداشت شدند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب