بدون فرومون مورچهها به نظامیان فضایی تبدیل میشوند
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Futurity، در آزمایشهایی که دانشمندان انجام دادند، وقتی مورچهها به صورت ژنتیکی اصلاح شدند تا حس بویاییشان غیرفعال شود، شاخکها و مدارهای مغزی آنها به طور کامل توسعه پیدا نکرد؛ بنابراین مورچهها قادر به برقراری ارتباط و جمعآوری آذوقه نبودند و حتی توانایی رقابت برای ملکه شدن را نداشتند.
دانشمندان دریافتند که گونه خاصی از مورچه میتواند اولین مدل برای تجزیه و تحلیل وظایف تکاملی از «ژنهایی که تعاملات اجتماعی را در یک جامعه پیچیده تنظیم میکنند» باشد.
دنی رینبرگ، استاد بیوشیمی و فارماکولوژی مولکولی در دانشکده پزشکی دانشگاه نیویورک، در این باره گفت: «در حالی که رفتار مورچه به طور مستقیم بر انسان تاثیری ندارد اما ما بر این باوریم که این مطالعه درک ما از ارتباطات اجتماعی را افزایش میدهد و پتانسیل بالایی در طراحی تحقیقات آتی در زمینه اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی، افسردگی و اوتیسم در بر خواهد داشت».
نتایج بر اساس این واقعیت است که مورچهها از طریق فرومونها، مواد شیمیایی ترشحی که باعث بروز واکنش میشود، ارتباط برقرار میکنند. چنین بوهایی برای اعلان هشدار (برای مثال وقتی که حضور شکارچی در نزدیکی احساس شود)، نشانهگذاری کردن مسیر به سمت غذا، نشان دادن وضعیت اجتماعی و آمادگی برای جفتگیری استفاده میشود.
مورچهها میتوانند چنین سیگنالهایی را دریافت کنند چون دارای پروتئینهایی به نام «گیرنده عطر» روی شاخکهایشان هستند.
با این حال نتایج مطالعات پیشین نشان میدهد که برای پردازش هر عطر یا فرومون در مغز مورچه، نیاز به حضور گیرنده عطر درست و پروتئین مشترکی به نام «اورکو» است.
مهندسین ژنتیک توانستند پروتئین اورکو را به طور کامل حذف کنند؛ در نتیجه این امر مورچهها دیگر توانایی انجام تعاملات اجتماعی مبتنی بر فرومون را نداشتند.
مورچههای جوان، برخلاف هم لانهایهای تغییر نکرده خود، بیشتر زمان را بیرون از لانه سپری کردند. قادر به تعامل با اعضای کلنی نبودند و توانایی جمعآوری آذوقه را نداشتند و هیچ غذایی هم به لانه نیاورند. علاوه بر اینها، مورچههای ماده جهشیافته تمایلی به تیمار کردن، رفتار پیش از جفتگیری و مورچههای نر نداشتند.
این مطالعه روی مورچههای جهنده هندی متمرکز بود که برخلاف بسیاری از گونههای مورچه که تنها ملکه قادر به جفتگیری و انتقال ژن به نسل بعدی است، هر مورچه ماده کارگر بالغ در غیاب ملکه میتواند به یک «شبه ملکه» تبدیل شود.
این امر به این خاطر است که ملکه فرومونی ترشح میکند که توانایی کارگران برای جفتگیری و تخمگذاری را خنثی میکند. اگر ملکه از بین برود، مورچههای ماده سلطهجو پس از برنده شدن در یک سری دوئل شاخک به شاخک، متحمل تغییر و تحولات میشود و میتواند تولید مثل کند که برای بقای کلونی حیاتی است.
بدون اورکو، مورچههای ماده قادر به پردازش فورومون نیستند که این امر احتمال شرکت در دوئل را به شدت کاهش میدهد.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/