دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 تير 1396 - 08:53

هشدار ظریف به آمریکا: ممکن است از برجام خارج شویم

وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه‌ با یک نشریه آمریکایی گفت امیدوار بود توافق هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 زمینه‌های همکاری بیشتر را فراهم کند، اما برجام اکنون در مرحله‌ای قرار گرفته است که طرف‌های توافق تنها به اجرای آن قانع هستند.
کد خبر : 196059

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا از تسنیم، محمد جواد ظریف در مصاحبه با نشریه نشنال‌ اینترست به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا هشدار داد تهران ممکن است از توافق هسته‌ای با گروه 1+5 خارج شود.


وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات احتمالی ایران در واکنش به نقض احتمالی توافق هسته‌ای از سوی دولت آمریکا گفت: «ما مسیری را انتخاب می‌کنیم که در درون توافق هسته‌ای مجاز بوده باشد، ما موارد نقض را به کمیسیون مشترک می‌بریم و در این کمیسیون مطمئن خواهیم شد که کم‌کاری‌های آمریکا اصلاح می‌شوند.»


ظریف تصریح کرد: «در صورتی که موارد تخلفات به نقض اساسی برسند یا چیزی که طبق مفاد توافق هسته‌ای، عمل نکردن معنادار تشخیص داده شوند، ایران گزینه‌های دیگری از جمله خروج از توافق در دسترس دارد.


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره «علامت‌دهی‌های خطرناک» دونالد ترامپ هشدار داد و گفت که او باید پیچیدگی‌های اوضاع را در خاورمیانه در نظر بگیرد.


وی گفت: «ما بایستی درباره علامت‌دهی‌ها محتاط باشیم چون دیده‌ایم که علامت‌دهی‌های نادرست در هفته‌های گذشته در منطقه ما، به ویژه بعد از نشست ریاض باعث ایجاد واکنش‌های شدید در منطقه شده است. بنابراین، من معتقدم که در نظر گرفتن این موضوع و درک پیچیدگی‌های اوضاع، مهم است.»


ظریف در ادامه گفت: «مطمئنا ایران تفاهمی را نه تنها با آمریکا بلکه با گروه 1+5 آغاز کرد که به تایید شورای امنیت رسید و در این مرحله، صرفا به اجرای این توافق قانع شده‌ایم. همان‌طور که در گذشته گفتیم، ما می‌خواستیم که این توافق زیربنایی (برای گفت‌وگو یا همکاری‌های بیشتر) باشد و نه سقف آن. اما برای اینکه این توافق به عنوان زیربنایی مستحکم عمل کند، بایستی اطمینان حاصل کنیم که تعهدات همه طرف‌ها به طور کامل و متعهدانه اجرا شده است. و اگر به اینجا برسیم، بعد ما بابی برای پیشرفت‌های بیشتر داریم.»


خبرنگار نشنال‌اینترست پرسید: «نیویورک‌تایمز، چند روز پیش مقاله‌ای نوشت و گفت که در عراق، ایران برنده و ایالات متحده بازنده بوده است. موافقید؟»


ظریف در پاسخ گفت: «ما اوضاع در منطقه‌مان را به عنوان یک درگیری برای برد یا باخت نمی‌بینیم. اینجا موقعیتی است که حمله اولیه آمریکا به عراق، همه را به سمت باخت سوق داده است. چون ما معتقدیم که اوضاع در جهان امروز آنقدر در هم‌تنیده است که نمی‌توانیم برنده و بازنده داشته باشیم؛ یا با هم برنده می‌شویم و یا با هم بازنده.»


رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: «واضح است که اگر دولت کشوری، منافع خودش را بر حسب کنار زدن دیگران تعریف کند، در حال تعریف موضوع به نحوی است که به راه حلی منجر نخواهد شد. من معتقدم منطقه ما نیازمند راه حل است و آن راه حل‌ها بایستی از رویکردی متفاوت به موضوعات ناشی شوند.»


ظریف در بخش دیگری از این مصاحبه ادعاهای مطر‌ح‌شده در مقاله نیویورک‌تایمز درباره اینکه ایران در حال کنترل عراق است را رد کرد و گفت: «هیچ‌کس نمی‌تواند کشوری دیگر را کنترل کند. حتی برای یک ابرقدرت، این ادعا که در حال کنترل کشوری دیگر است یک حرف اغراق‌آمیز بسیار جدی و گمراه‌کننده است.»


وی اضافه کرد: «ایران به کمک عراقی‌ها شتافته است. برای ما شیعیان، سنی‌ها، کُردها (همه آن‌ها) بخش‌های مهم جامعه عراق هستند که لازم است با آن‌ها رابطه داشته باشیم. ما وقتی داعش به کردها حمله کرد به حمایت آن‌ها رفتیم. ما اولین کسانی بودیم که برای آزاد کردن اربیل و رها کردنش از اشغال داعش به آنجا رفتیم.»


ظریف گفت: «شما کشورهایی در منطقه دارید که همواره از افراطی‌ها حمایت کرده‌اند. افرادی که از رژیم طالبان در افغانستان حمایت کردند، همان‌هایی هستند که در حال اعمال فشار علیه قطر هستند و همان‌هایی هستند که با ایران در سوریه، عراق و منطقه مشکل دارند. بعضی از کشورها، دائما از گروه‌های نادرست حمایت کردند.»


وی تأکید کرد: «ولی ما قصد به حاشیه راندن آن‌ها را نداریم. این هدف ما نیست. ما معتقد نیستیم که منطقه ما در صورت به حاشیه راندن عربستان سعودی امن خواهد شد، یا حتی اگر ما تلاش کنیم عربستان سعودی را از محاسبات امنیتی در منطقه‌مان حذف کنیم.»


وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: «ما معتقدیم که عربستان سعودی بخش مهمی از آن امنیت است، همان‌طور که معقتدیم که کشور ما بایستی بخش مهمی از این تفاهم امنیتی باشد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب