دانشمندان چینی یک ذره را بدون عبور از فضای فیزیکی به مدار زمین فرستادند
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از BusinessInsider، سالهای نه چندان دور، دانشمندان حدس زدند که تلهپورت یا دورنوردی از طریق فیزیک کوانتوم امکانپذیر است و از آن زمان به بعد، این فرآیند تبدیل به یک عملیات استاندارد در آزمایشگاههای اپتیک کوانتومی در جهان شده است. سال گذشته، دو تیم جداگانه توانستند اولین تلهپورت کوانتومی را در خارج از آزمایشگاه انجام دهند. هماکنون دانشمندان چینی این فرآیند را در چندین مرحله انجام دادهاند: آنها باموفقیت یک فوتون را از زمین به ماهوارهای که بیش از 500 کیلومت از ما فاصله دارد را منتقل کردند، بدون اینکه این ذره از فضای فیزیکی بگذرد.
این ماهواره که «میسیوس» (Micius) نام دارد، یک گیرنده عکس حساس به نور است که حالات کوانتومی تک تک فوتونها را از روی زمین هم تشخیص میدهد. میسیوس به منظور انجام آزمایشهای کوانتومی مثل درهمتنیدگی، رمزنگاری و تلهپورت یا دورنوردی به فضا پرتاب شده است.
این آزمایش یکی از نخستین نتایجی است که دانشمندان از تلهپورت تجربه کردند. این تیم چینی نه تنها اولین شیء را از زمین به مدار تلهپورت کرده است، بلکه اولین شبکه کوانتومی بین زمین و ماهواره را ایجاد کرد که توانست رکورد مسافت انتقال فوتون در همتنیده را به نام خود ثبت کند.
دانشمندان این تیم اعلام کردند: «تلهپورت از فاصله دور به عنوان یکی از مولفههای اساسی در پروتکلهایی مثل شبکههای کوانتومی گسترده و رایانش کوانتومی به شمار میرود. آزمایشهای قبلی در مسافتهایی حدود 100 کیلومتر انجام شده بود، زیرا فوتون در فیبرهای نوری زمینی در فواصل طولانی از بین میرود.
دورنوردی یا طیالارض
تلهپورت یا دورنوردی مفهومی است که به جابهجایی ماده در فضای غیرمادی اشاره میکند. به عبارت دیگر انتقال یک ماده از یک نقطه به نقطه دیگر بدون عبور از فضای فیزیکی ما بین آنها است. در واقع انتقال اشیاء (یا انسان) به صورت غیرمادی از مکانی به مکان دیگر است. این فناوری شامل تبدیل ماده به داده-نور، انتقال به مقصد و تبدیل مجدد به ماده اولیه است.
انتقال از راه دور بیشتر در داستانهای علمی- تخیلی شایع است که از آن جمله میتوان به «جنگ ستارگان»، «دروازه ستارگان» و «پیشتازان فضا» اشاره کرد. همچنین این مفهوم در باورهای عامیانه نوعی توانایی فرابشری به شمار میرفته است و داستانهای زیادی نیز در این زمینه بیان شده است. حتی در برخی از مکاتب اعتقادی نظیر اسلام و بوداییسم مورد تأیید قرار گرفته است.
در قرآن، داستان انتقال تخت بلقیس از سبا به فلسطین به وسیله آصف بن برخیا وزیر سلیمان که به گفته قرآن، علمی از کتابی خاص را داشت، نمونهای از اعتقاد به دورنوردی در اسلام است که در اصطلاح آن را طیالارض میگویند.
دورنوردی در فیزیک
تا پیش از کشف کوانتوم، دورنوردی از دیدگاه فیزیک غیرمنطقی و خرافی انگاشته میشد. اما با کشف فوتون و خاصیت دوگانه موجی - ذرهای نور الکترومغناطیس، وجود دورنوردی در ذرات بنیادین به اثبات رسید. این اکتشافات باعث آغاز پژوهشها در این زمینه شد. هماکنون در بسیاری از گروههای فیزیک کوانتوم و ذرات بنیادین در این زمینه تحقیق میشود.
پژوهشگران دانشگاه فناوری دلفت هلند در ماه مه ۲۰۱۴ برای نخستینبار موفق به دورنوردی اتمها بین دو نقطه در فاصله سه متری از یکدیگر شدند که میتواند به معنای امکانپذیر بودن دوربری انسان در آینده باشد.
در این پژوهش، اطلاعات رمزگذاری شده به ذرات زیراتمی را بین دو نقطه در فاصله سه متری از یکدیگر با دقت ۱۰۰ درصدی منتقل کردند. اطلاعات براحتی از یک سمت به سمت دیگر منتقل شد و هیچ عاملی نتوانست این فرایند را مختل کند. این دستاورد نخستین گام برای توسعه شبکههای شبهاینترنت بین کامپیوترهای کوانتومی فوقسریع محسوب میشود.
رونالد هنسون یکی از محققان این حوزه میگوید: «آنچه ما دورنوردی میکنیم، حالتی از ذره است. اگر اعتقاد داشته باشید که ما چیزی جز مجموعهای از اتمهای به هم متصل نیستیم، از نظر اصولی، میتوانیم خود را از یک نقطه به نقطه دیگر دورنوردی کنیم. اما این فرآیند نه تنها در عمل امری بسیار بعید به نظر میرسد، بلکه انجام آن نیز بسیار خطرناک است. با این حال با توجه به اینکه هیچ قانون فیزیک بنیادی مانع از این فرایند نیست، تلهپورت را نمیتوان منتفی دانست. اما زمان چنین کاری در آینده بسیار دور خواهد بود».
گزارش: نسترن صائبی
انتهای پیام/