یزدانمهر: دانشجویان نگران دریافت وام ویژه دکتری نباشند/ پرداخت وام به تمامی متقاضیان
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی صندوق رفاه دانشجویان، ذوالفقار یزدانمهر گزارشی از روند ارائه وام ویژه دکتری در سالهای اخیر ارائه داد و گفت: «براساس بخش دوم اقدام ملی 4 از راهبرد کلان 8 نقشه جامع علمی کشور مصوب 13 دیماه سال 90 با عنوان «حمایت از دانشجویان دوره دکتری» بر توانمندسازی متناسب با تکالیف آموزشی، پژوهشی و اجرایی و وظایف آنها در چارچوب اولویتهای نقشه جامع علمی کشور و مبتنی بر نیازهای کشور تاکید شده است. بطوریکه تا حد امکان از حمایتهای بلاعوض اجتناب شود.»
او در ادامه به آغاز پرداخت وام ویژه دکتری از سال 92 اشاره کرد و افزود: «در سال 92 مبالغی با عنوان «پژوهانه» ماهانه به مبلغ 500 هزار تومان از طرف معاونت علمی پژوهشی ریاست جمهوری به دانشجویان دوره دکتری پرداخت میشد که روند پرداخت آن با کاهش اعتبارات از سوی دولت وقت متوقف شد.»
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم تاکید کرد با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در ادامه سیاستهای حمایتی از دانشجویان دوره دکتری مقرر شد از مهرماه 93 پرداخت وام ویژه دکتری در دستور کار صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم قرار گیرد. با عملیاتی شدن روند پرداخت این وام در این سال مبلغ 38 میلیارد ریال تعداد 2599 دانشجو وام دریافت کردند.»
یزدانمهر ادامه داد: «روند پرداخت وام ویژه دکتری در سالهای 94 و 95 ادامه یافت به طوری که در سال 94 مبلغ 201 میلیارد ریال به تعداد 14 هزار و 230 نفر و در سال 95 نیز مبلغ 58 میلیارد ریال به تعداد 30 هزار و 562 نفر وام ویژه دکتری پرداخت شد.»
مشاور وزیر علوم بر تلاش صندوق رفاه دانشجویان در پوشش صد درصدی متقاضیان وام ویژه دکتری در سال جاری تاکید کرد و افزود: «روند افزایشی تعداد بهرهمندان از این وام و مبالغ پرداخت شده نشان از استقبال بالای دانشجویان دوره دکتری از این وام است که این استقبال موجب شد که صندوق رفاه دانشجویان با همافزایی با بانک عامل نیاز صددرصدی دانشجویان را برای پرداخت تسهیلات ویژه دکتری پاسخ دهد.»
سدی که از مسیر وام دکتری برداشته شد
به گفته او، مطابق با دستورالعمل اجرایی پرداخت وام ویژه دکتری که از سوی وزارت علوم به صندوق رفاه دانشجویان ابلاغ شده بود یکی از شروط پرداخت وام به دانشجویان، گذراندن آزمون جامع بود که با این دستورالعمل عملا امکان پرداخت وام فقط برای دانشجویان سال سوم و چهارم میسر میشد. ضمن اینکه مبلغ وام ویژه دکتری از سال 93 تا خرداد 95 در دو قیمت ماهانه 500 و 600 هزار تومان پرداخت میشد.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان ادامه داد: «با توجه به تاکید وزیر علوم درباره حمایت حداکثری از دانشجویان دوره دکتری و تسریع در اجرای شیوه جدید پرداخت، آسیبشناسی و مطالعات کارشناسی درباره اعمال تغییرات در روند پرداخت وام ویژه دکتری صورت پذیرفت و از دو جنبه در جهت افزایش سطح کمی و کیفی وام اقدامات لازم صورت پذیرفت. بر این اساس مبلغ وام برای اثربخشی بیشتر در سطح زندگی دانشجویان و سطح پوشش پرداخت وام برای بهرهمندی حداکثری جامعه دانشجویی در دوره دکتری افزایش یافت.»
یزدانمهر تاکید کرد با حمایت وزارت علوم و سازمان برنامه و بودجه در بعدکمی، مبالغ وامهای پرداختی از ابتدای سال تحصیلی 96-95 در نوع 1 (عادی) از مبلغ 500 به 650 هزار تومان و در نوع 2 (دارای پایان نامه کاربردی و تقاضامحور) از 600 به 750 هزار تومان افزایش یافته است. همچنین از لحاظ افزایش سطح پوشش جامعه دانشجویی نیز از مهرماه 95 این وام به تمامی دانشجویان روزانه دوره دکتری مشغول به تحصیل در دانشگاههای دولتی مطابق دستورالعمل اعطا شد.»
مشاور وزیر علوم یادآوری کرد باتوجه به اینکه افزایش سطح پوشش جامعه دانشجویی و پیشبینی پرداخت این وام به همه متقاضیان واجد شرایط نیازمند اعتبارات بیشتری بود، صندوق رفاه دانشجویان مذاکرات خود را با چندین بانک دولتی با هدف همافزایی صندوق و یکی از بانکها برای حمایت از دانشجویان آغاز کرد که پس از بررسیهای به عمل آمده توافق لازم با یکی از بانکها حاصل شد.
او ادامه داد: «براساس تفاهمنامه فوق مقرر شد بانک عامل سالیانه مبلغ 1100 میلیارد ریال به صورت قرضالحسنه با کارمزد 4 درصد به دانشجویان پرداخت کند. برای حمایت آن دسته از دانشجویان که پایاننامههای کار بردی و تقاضا محور داشته باشند، از مهر ماه 96 مبلغ 25 میلیون ریال از طرف صندوق رفاه با عنوان وام ضروری پرداخت میشود. همچنین به دانشجویان دوره دکتری علاوه بر وام ویژه که از طریق بانک پرداخت میگردد، وام تحصیلی با ضوابط صندوق نیز پرداخت شود.»
به گفته رئیس صندوق رفاه دانشجویان، این صندوق در کنار این وام بیش از 20 نوع وام دیگر نیز به دانشجویان پرداخت میکند و دانشجویان میتوانند با استفاده از اعتبار تضامنی که به صندوق رفاه واگذار کردهاند از سایر تسهیلات از جمله وام تحصیلی، ازدواج، مسکن، ودیعه مسکن متاهلی، ضروری، پایاننامه و... استفاده کنند.
ثبت بیش از 5000 تقاضا برای وام دکتری
او افزود: «ثبتنام برای دریافت وام ویژه دکتری تا 15 تیر ادامه دارد. ثبتنام وام ویژه دکتری که از 13 خرداد شروع شده بود تا 10 تیر ادامه دارد و تا امروز تعداد 5 هزار و 400 دانشجو برای دریافت این وام ثبتنام کردند.»
رئیس صندوق رفاه دانشجویان گفت: «برای تسهیل در مراحل پرداخت وام کمیتهای متشکل از کارشناسان و مدیران صندوق رفاه و بانک عامل تشکیل شده که به صورت مداوم در حال آسیبشناسی، رفع موانع و مشکلات و ایجاد تسهیل در فرایند پرداخت این وام خواهد بود.»
به گفته یزدانمهر، تنوع در ارائه تضامین از مهمترین مزایای وام ویژه دکتری است، در واقع بر اساس روش جدید پرداخت، دانشجویان میتوانند علاوه بر ضامن کارمند رسمی یا پیمانی (طرح سابق) از کارمندان قراردادی، کسبه و بازاریان نیز برای ضمانت استفاده کنند. ضمن اینکه روند تقاضای وام در دانشگاه، ارائه درخواست و مستندات از 4 بار در سال به 2 بار کاهش پیدا کرده است.
مشاور وزیر علوم تاکید کرد تضامین لازم جهت بازپرداخت این وام به ازای هر 15 میلیون تومان یک ضامن معتبر است و در صورت اخذ مبالغ بالاتر ارائه ضامن دوم الزامی است. درحالی که مطابق با دستورالعمل بانک مرکزی جهت اخذ هر 10 میلیون تومان باید یک ضامن معتبر به بانک ارائه مرد. همچنین با حذف سفته گام بهتری برای تسهیل در دریافت وام برداشته شد.
تنفس دو ساله برای بازپرداخت وام دکتری
به گفته او، برای رفاه حال دانشجویان این وام از مدت تنفس یکساله جهت بازپرداخت برخوردار بود که صندوق و بانک مدت مذکور را به 2 سال افزایش دادند.
مشاور وزیر علوم به اعتبار 110 میلیارد تومانی برای پرداخت وام ویژه دکتری اشاره کرد و گفت: «در روش جدید پرداخت وام ویژه دکتری با توجه به افزایش میزان اعتبار (110 میلیارد تومان) پیشبینی میشود حدود 52 هزار نفر از متقاضیان تحت پوشش این وام قرار گیرند که تقریبا پوشش صددرصدی را به دنبال خواهد داشت. همچنین بازپرداخت اقساط 60 ماهه در نظر گرفته شده تا دانشجویان بعد از فراغت از تحصیل دغدغهای نداشته باشند.»
رئیس صندوق رفاه دانشجویان در پایان افزود: «دانشجویان نباید نگران دریافت وام باشند چراکه تمهیدات لازم برای پرداخت انواع وامهای دانشجویی موجود اندیشیده شده و میتوان با آرامش دوره تحصیلی خود را به پایان برسانند. بدونشک صندوق رفاه به دنبال آن است تا هیچ دانشجویی در هیچ دوره تحصیلی به خاطر ضعف و عدم بضاعت مالی از تحصیل باز نماند و شرایط ادامه تحصیل برای همه اقشار را فراهم کند.»
انتهای پیام/