دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 خرداد 1396 - 16:49

طلوع بشریت: تحول نئاندرتال‌ها به انسان امروزی

باستان‌شناسان دانشگاه ملی استرالیا و دانشگاه سیدنی موفق به کشف شواهد جدید شدند که روزنه‌ای به سوی هیجان‌انگیزترین دوره در تاریخ بشر یعنی تبدیل نئاندرتال‌ها به هوموسپین‌ها را فراهم کرده است.
کد خبر : 188092

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از sciencedaily، در یک حفاری باستان‌شناسی در غاری واقع در منطقه موراویا در جمهوری چک یک قطعه رسوب متشکل از 10 لایه کشف شد. لایه‌های این رسوب از 28 هزار تا 50 هزار سال قبل قدمت دارند؛ دوره‌ای که اجداد انسانی ما برای اولین بار به اروپا رسیدند.


در این حفاری که در غاری در نزدیکی مرز جمهوری چک با اتریش، در فاصله 150 کیلومتری وین، انجام شده است، استخوان‌های حیوانی با بیش از 20 هزار سال سن، ابزارآلات سنگی، سلاح‌ها و یک مهره استخوانی حکاکی شده، قدیمی‌ترین در نوع خود در اروپای مرکزی، نیز پیدا شده است.


به گفته دکتر دانکن رایت، باستان‌شناس دانشگاه استرالیا، این پروژه از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که اولین شواهد از فعالیت انسان امروزی در این منطقه را ارائه می‌کند. این دوره، زمانی بود که انسان‌ها شروع به مهاجرت کرده بودند، از فاصله دوری به سرزمین جدید می‌آمدند و اشیای هنری قابل حمل را به همراه خود می‌آوردند.


دکتر رایت می‌گوید: «در لایه‌های اولیه آیتم‌هایی را پیدا کردیم که نشان می‌دهد آنها به صورت محلی از قطعات کوچک ساخته شده‌اند و احتمالا در جامعه کوچکی و برای کشتن حیوانات یا آماده کردن غذا مورد استفاده قرار می‌گرفتند. تقریبا 40 هزار سال قبل، شاهد ظهور اشیایی هستیم که از فاصله‌های دور آورده شده‌اند».


وی در ادامه اضافه کرد: «یک مهره ساخته شده از استخوان پستانداران نیز در دوره زمانی مشابهی کشف شده است. این قدیمی‌ترین شی هنری قابل حمل در نوع خود است که در اروپای مرکزی یافت شده است و شواهدی از علامت‌گذاری اجتماعی، احتمالا به عنوان یک گردنبد برای تعیین هویت جنگجوها استفاده می‌شده، را ارائه می‌دهد. بنابراین میان این دو دوره، یا شاهد تغییری در رفتار و جنبش انسانی هستیم یا تحولی در گونه انسانی رخ می‌دهد».


به گفته باستان‌شناسان یکی از بزرگ‌ترین سوالات در تکال بشر این است: دقیقا چه موقع هوموسپین‌ها شروع به کاوش در این سرزمین کردند؟


دانشمندان دریافتند که بین 40 تا 48 هزار سال پیش، افراد به شدت متحرک شدند. به جای حرکت در فاصله‌های کوتاه در نزدیکی غارهایی که در آن زندگی می‌کردند، آنها شروع به طی کردن مسافت‌های هزاران کیلومتری کردند. محققان این اطلاعات را وقتی به دست آوردند که آثار باستانی متنوعی را در فاصله 100 الی 200 کیلومتری از مواد خام آنها کشف کردند.


این ابزارآلات دست‌ساز از مواد مختلف ساخته شده بود که هر کدام متعلق به منطقه متفاوتی بود؛ برخی از شمال غرب، برخی از شمال و برخی از شرق آمده بودند.


هرچند در لایه شماره 10 که دوره زمانی ابتدایی، بین 48 تا 45 هزار سال قبل، را نشان می‌دهد تمامی دست‌سازه‌های سنگی با استفاده از مواد خام محلی ساخته شده بودند که حاکی از آن است تحرک مسکونی بالا بعدها از راه می‎رسد.


این مطالعه اطلاعات جدیدی درباره شرایط آب و هوایی منطقه نیز به ارمغان آورده است. دکتر نجمن، از دانشگاه سیدنی، در این باره اظهار کرد: «تاکنون چنین دنباله‌ای از لایه‌های رسوبی در اختیار نداشتیم که روی آن آزمایش کنیم. شرایط آب و هوایی اغلب از گرم به سرد یا برعکس تغییر می‌کند اما در همه زمان‌ها، این دوره سردتر از دوره بین یخبندانی بوده است که حدودا 10 هزار سال ادامه داشت».


نمونه‌های این سایت با استفاده از تکنیک جدیدی به نام آنالیز DNA رسوب باستانی تجزیه و تحلیل می‌شود. این اولین روشی است که می‌تواند بدون وجود استخوان تشخیص دهد کدام گونه در آن دوره حضور داشته است. این تست بقایای به جا مانده در خاک را آنالیز می‌کند.


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب