پروژههای مشترک پژوهشی و فرهنگی و تبادل کارشناسان دستاورد سفر جهاد دانشگاهی به روسیه
به گزارش گروه فرهنگی آنا از روابط عمومی مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران(ISTTA)،در حال حاضر در میان کشورهای همسایه ایران، روسیه از جمله کشورهایی است که به دلیل روابط تاریخی و راهبردی با ایران از ظرفیتهای زیاد و متنوعی برای توسعه روابط فرهنگی برخوردار است و دو کشور اراده لازم را برای گسترش این روابط فرهنگی و گردشگری و استفاده از ظرفیتهای موجود را دارند. در این رابطه جهاد دانشگاهی هیأتی را طی روزهای اخیر برای گسترش همکاریها و انعقاد توافقات همکاری در حوزههای فرهنگی، دینی، رسانهای، علمی، پژوهشی و ازجمله گردشگری به جمهوری تاتارستان و روسیه اعزام کرده است که در این ارتباط با رحیم یعقوبزاده، رئیس مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران و یکی از اعضای هیأت اعزامی به روسیه، در خصوص راههای توسعه و تعمیق همکاریهای گردشگری میان ایران و روسیه و معرفی جاذبههای فرهنگی و گردشگری ایران به دانشگاهیان این کشور و نیز مشکلات و موانع احتمالی موجود در این عرصه، گفتوگو کردهایم. مشروح این گفتوگو در ادامه آمده است:
گردشگری پس از سالها به موضوعی مهم و جدی ضمن همکاریهای بینالمللی بین ایران و سایر کشورها تبدیل شده است، به نظرتان دلیل این امر چیست، چرا گردشگری مشمول این تغییر نگاه شد؟
چنانکه میدانیم صنعت گردشگری در ایران از ظرفیتهای بسیار بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است و به نظر کارشناسان، این صنعت از توسعهای که شایستهٔ آن است برخوردار نبوده است و از دلایل عدمتوسعهیافتگی میتوان به عدم ارتباط گیری مناسب و تعاملات اثربخش در حوزه بینالملل برای جذب سرمایهگذاری، استفاده از تجارب این کشورها و ... اشاره کرد. متاسفانه بیخبر بودن سرمایهگذاران خارجی از زمینههای موجود در ایران و تبلیغات منفی نسبت به ایران از دیگر موانع در راه رشد صنعت گردشگری در ایران است که به حمدالله در سالهای اخیر و با روی کارآمدن دولت روحانی بر این عرصه و حوزه تأکید بیشتری شد و حضور ما در کشور روسیه در این راستا و با تأکید بر جامعه مخاطب دانشگاهی صورت گرفته است.
این سفر چه دستاوردهایی به دنبال داشت؟
طی این سفر نشستهای کاری مشترک بین دانشگاه کازان جمهوری تاتارستان و مرکز گردشگری علمی فرهنگی دانشجویان ایران برگزار گردید و مقرر شد تا در قالب طرحهای شاخص بین المللی مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران از جمله «طرح ایران جهانی و جهانی ایرانی»، «اولین همایش بینالمللی خلیج فارس» و سایر برنامههای که به صورت مشترک تعریف میشود، همکاریهای فیمابین صورت پذیرد. به صورتی که والری لیتسیایوف و تاحتاروا از مسئولان دانشگاه حاضر در این جلسه ضمن ابراز علاقمندی برای همکاریهای در حوزه گردشگری خواستار ارتباطات بیشتر بین دانشگاه و مرکز گردشگری علمی فرهنگی دانشجویان و از سوی دیگر با جهاد دانشگاهی شدند.
یکی از حوزههای مهم دیگری که میتواند مبنای همکاری بین مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران و دانشگاه کازان قرار گیرد موضوع نسخ خطی به مثابه مواریث ارزشمند مشترک جهانی است. چنانکه میدانید تاتارستان دارای گنجینه غنی نسخ خطی است و میتوان با تبادل کارشناسان و متخصصان و انجام پروژههای مشترک پژوهشی و فرهنگی بر روی این موضوع کار کرد.
چه زمینه و ضرورتهایی را برای همکاری بین ایران و کشورهای همسود(مشترکالمنافع) مخصوصاً روسیه در حوزه گردشگری متصور هستید و در نهایت در این خصوص چه باید کرد؟
به هر حال تعامل بین نخبگان و دانشگاهیان ایرانی و روس با توجه به سطح و عمق همکاری بین دو کشور در منطقه و سطح جهانی از اهمیتی خاصی برخوردار است و ما نیاز داریم تا در کنار دیپلماسی رسمی روابط غیررسمی و دیپلماسی عمومی و نخبگانی را در قالب تورها و جشنوارههای گردشگری دانشجویی توسعه دهیم تا به تبع شناخت متقابل مردم دو کشور افزایش یابد. آنچه که در حال حاضر میشود گفت این هست که بنا بر دیدگاههای رسمی دو کشور ما محدودیتی برای همکاری در این حوزه با روسیه در ابعاد سرمایهگذاری، احداث تأسیسات گردشگری، همکاریها در سطوح دانشگاهی و ... نداریم و البته این همکاریها به هر دلیلی راضیکننده نیست دو کشور باید سهم خوبی را (در حد کشورهای اروپایی یا کشوری چون ترکیه) از فعالیتهای گردشگری هم داشته باشند و پس از لغو تحریم ها و توافقی 1+5 شیب این همکاریها تندتر شد و برای نمونه ما در سال 2017 شاهد لغو روادید روسیه و ایران برای گروههای گردشگری بودیم و ما باید از این فرصت برای گروههای گردشگری دانشجویی به نحو شایسته استفاده کنیم و به نظر من وجود قرابت جغرافیایی، روابط تاریخی مستمر و مستحکم و وجوه متعدد نزدیکیهای فرهنگی و ارتباطات و تبادل علمی موجود، میتوان از گردشگری به عنوان پلی برای رشد تعاملات دانشگاهی استفاده کرد.
آیا در این سفر مذاکراتی در خصوص بازدید متقابل دانشجویان دو کشور از اماکن علمی و مراکز فرهنگی صورت گرفت؟
در این سفر، علاوه بر شرکت در برنامهها و نشستهای نهمین اجلاس بینالمللی اقتصادی «روسیه و جهان اسلام»، گفتگوهایی با مسئولان دولتی، دانشگاهی، رسانهای و بخش خصوصی جمهوری تاتارستان صورت گرفت و از جمله اهداف این سفر ملاقات، مذاکره و تعیین و پیشنهاد زمینه همکاریهای علمی فیمابین در خصوص بازدید دانشمندان، نخبگان، دانشگاهها و اعضای مراکز علمی و تحقیقاتی کشورهای ایران و روسیه بود که تفاهم و توافقات اولیه در جهت بازدید دانشگاهیان دو کشور از مواریث فرهنگی و تاریخی صورت پذیرفت که ما به صورت پیشنهاد مشخص و در قالب «طرح جهان ایرانی و ایران جهانی» آن را مطرح کردیم و امیدواریم این توافقات هرچهزودتر عملیاتی شود.
امکانش هست تا توضیحات بیشتری در خصوص طرح ایران جهانی و جهان ایرانی ارائه کنید؟
«طرح جهان ایرانی و ایران جهانی» با نیاز و ضرورت پیگیری اهداف فرهنگی با مخاطبان خارجی ذیل برنامهها و طرحهای شاخص گردشگری برنامهریزی شد و چراکه «دیپلماسی توریسم» از زمره راهبردهای مفید برای گشودن راههای جدید برای اشاعه فرهنگی است و برای فرآیند اشاعه و انتقال فرهنگ ایرانی به سایر کشورها و فرهنگ مثبت سایر کشورها به دانشگاهیان ایران این طرح تدوین گردید که ما 3 هدفگذاری عمده برای جامعه هدف تعیین کردیم: فاز اول- دانشجویان مقیم ایران با تأکید بر دانشجویان خارجی شرکتکننده در دورههای بازآموزی و دانشافزایی زبان و ادبیات فارسی، فاز دوم- دانشجویان خارجی شرکتکننده در مسابقات بینالمللی قرآن کریم و فاز سوم- دانشجویان خارجی مقیم در خارج از کشور که در قالب تفاهمنامه های مشخص و رسمی برای بازدیدهای علمی و فرهنگی به ایران سفر میکنند.
هدف شما برای اجرای این طرح و طرحهای دیگر گردشگری با توجه به گفتگوهای اخیریتان با مقامات فرهنگی و دانشگاهی روسیه چه هست؟
هدف اصلی و راهبردی ما که در مذاکرات هم بر آن تأکید داریم: معرفی و شناساندن فرهنگ و تمدن ایران ضمن ایجاد و تقویت ارتباطات و مناسبات صحیح فرهنگی، گسترش روابط علمی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای دیگر جهان با راهبرد دیپلماسی توریسم، فراهم نمودن بستر مناسب برای شناساندن بیشتر و بهتر توان فرهنگی ایران و نظام مقدس جمهوری اسلامی، ایجاد و گسترش شناخت، علاقه و باور نسبت به مزیتهای جمهوری اسلامی ایران و فرهنگ و تمدن اسلامی- ایرانی در میان دانشجویان خارجی، تحکیم همگرایی و پیوندهای فرهنگی میان دانشجویان خارجی در ایران و دانشجویان ایرانی طی برگزاری اردوهای مشترک، آشناسازی دانشجویان خارجی با مزیتهای متنوع جمهوری اسلامی ایران طی بازدید از پروژههای شاخص ملی و دستاوردهای انقلاب اسلامی و نهیاتاً خنثیسازی و اصلاح تصاویر منفی و غیرواقعی از ایران هست که متاسفانه در ذهن برخی از دانشجویان غیرایرانی ممکن هست وجود داشته باشد.
انتهای پیام/