مرجع صدور حق طلاق پس از عقد، دفاتر اسناد رسمی است
حسین احمدی نیاز، وکیل پایه یک دادگستری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا در مورد حق طلاق در ایران اظهار کرد: حق طلاق در نظام حقوقی ایران به عنوان یک عرف مظرح میشود، زیرا اساسا طلاق در ایران در اختیار مرد است اما براساس ماده 1130 قانون مدنی، زن تنها در صورتی میتواند تقاضای طلاق کند که شرایط عسر و حرج محقق شده باشد در این صورت حاکم شرع به نیابت از مرد(شوهر) زن را طلاق میدهد.
وی با اشاره به ماده 1133 قانون مدنی، طلاق را حقی یکجانبه از سوی مرد اعلام کرد و افزود: برخلاف عقد نکاح که توافق دو نفره است طلاق، ایقاع است یعنی عملی که فقط با اراده یک نفر انجام میشود و برخلاف عقد یا قرارداد به توافق دو طرف نیاز ندارد، اما براساس اهمیت سند ازدواج قانونگذار به زن اجازه داده شروطی را به عنوان شرط ضمن عقد مطالبه و ثبت کند.بر اساس شروط ضمن عقد که به صورت وکالت بلاعزل یا وکالت خارج از عقد لازم، مرد به زن میدهد؛ بهشرط آنکه طرفین هر دو آن را امضا کنند.
این حقوقدان ادامه داد: مرد به زن میگوید من به تو وکالت بلاعزل میدهم که اگر شروط نوشته شده در سند نکاحیه تحقق پیدا کرد بدون مراجعه به من، خودت را مطلقه کنی. به عنوان مثال در بند 12 آمده است اگر زوج بدون رضایت زوجه همسر دیگری اختیار کند، زوجه از طرف همسرش وکالت دارد خود را مطلقه کند؛ این حق، حق اذن درخواست طلاق است که در عوام به آن حق طلاق میگویند.
احمدی نیاز یادآور شد: در روش دیگر مرد به زن میگوید من به تو وکالت میدهم خودت را مطلقه کنی یعنی وکالت یا اذن در جاری کردن صیغه طلاق از طرف همسر. این حق نیز باید در دفاتر اسناد رسمی امضا و رضایت طرفین و اذن دادگاه باشد.این حق هم یا در قالب 12 شرط ضمن عقد خارج لازم مندرج در سند نکاحیه است یا در قالب وکالتنامه که دارای 12 شرط ازدواج در دفتر اسناد رسمی به زوجه میدهد. البته طرفین میتوانند در سند عقد علاوه بر 12 شرط، موارد بیشتری از جمله شرط خروج از کشور، طلاق، تحصیل، اشتغال و مسکن را هم اضافه کنند.
مرجع صدور حق طلاق پس از عقد ، دفاتر اسناد رسمی است
به گفته احمدی نیاز، براساس نظام حقوقی ایران، حق طلاق سندی است که مرد در صورت تمایل در هنگام عقد به عنوان وکالت نامه در اختیار زن قرار میدهد و آن زن حق طلاق دارد، براساس این سند زوج به زوجه وکالت تام الاختیار میدهد که هر زمان اراده کرد حتی بدون بهانه، بتواند از او طلاق بگیرد.در صورتی که این حق در هنگام عقد ازدواج به عنوان شرط ضمن عقد ثبت نشده باشد طرفین میتوانند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی سند حق طلاق را تنظیم و ثبت کنند و به دفاتر ازدواج و طلاق ارتباطی ندارد.
این حقوقدان یادآور شد: فقط زمانی که مرد حق طلاق را از همان ابتدای عقد یا در هنگام جاری شدن صیغه نکاح به زن منتقل میکند، این حق در دفتر ثبت ازدواجی که سند عقدنامه را صادر میکند ثبت و در قسمت انتهای عقد نامه در صفحه توضیحات درج میشود.
احمدی نیاز ادامه داد: ناگفته نماند که زن با داشتن سند و وکالت نامه حق طلاق نمیتواند با مراجعه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق از این حق برخوردار شود زیرا براساس قانون حمایت خانواده، هیچ دفترخانهای حق ثبت طلاق را بدون حکم دادگاه ندارد، حتی اگر مرد به زن برای طلاق، وکالت تام الاختیار داده باشد. بنابراین زن باید برای اعمال حق طلاق خود به دادگاه خانواده مراجعه کرده و گواهی عدم امکان سازش، دریافت کند و در زمان صدور گواهی عدم امکان سازش حضور هر دو نفر (زوج و زوجه) الزامی است و به عنوان طلاق توافقی در عرف جامعه شناخته میشود بنابراین اینگونه نیست که زن با داشتن وکالت نامه و حق طلاق بتواند شخصا نسبت به جدایی اقدام کند.
انتهای پیام/