دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

مسیرهای احقاق حق از داروخانه خطاکار

در هنگام مراجعه به داروخانه باید با منشوری به نام حقوق بیمار در داروخانه مواجه شوید. منشوری که درآن تمامی حقوق مشتری داروخانه و در اصل وظایف اصلی متصدیان دارو خانه را بیان می کند.
کد خبر : 178734
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا از خراسان، پس در واقع اولین حق مراجعه کننده به داروخانه این است که آن منشور در دسترس و مقابل چشمش باشد تا بتواند تمامی حقوقش را بداند. برای این که کار برایتان راحت تر باشد، متن آن منشور را این جا هم نوشته ایم.


منشور حقوق بیمار در داروخانه
بیمار حق دارد بعد از دریافت دارو از داروساز در داروخانه اطلاعات موردنیاز درباره درمان دارویی اش (ازجمله مقدار دارو و نحوه صحیح مصرف دارو) را سؤال نماید و داروساز موظف است تا تفهیم کامل بیمار به تمامی سؤالات دارویی بیمار پاسخ گوید. اطلاعات داده شده باید بدون اصطلاحات تخصصی و کاملا واضح باشد به طوری که بیمار قانع و به طور کامل توجیه شود. علاوه بر آن داروساز موظف است مقدار و نحوه مصرف دارو را مکتوب نماید.بیمار حق دارد که حرمت و شأن او در داروخانه حفظ شده و به نیازهای دارویی او با رعایت ضوابط و مقررات و به طور کامل توجه شود.بیمار حق دارد در رابطه با حفظ اسرار بیماری و وضعیت سلامت خود به داروساز اعتماد کامل داشته باشد و داروساز می باید در روابط کاری خود چنین اطمینانی را برای بیماران فراهم نماید.
بیمار حق دارد در مورد داروهایی که پزشک برای او تجویز می کند از داروساز در داروخانه مشاوره و راهنمایی بخواهد.
بیمار حق دارد به پاسخ های داروساز در رفع نیازهای دارویی اش اطمینان کند و داروساز مسئول گفته ها وتوصیه های خود می باشد.بیمار حق دارد از داروساز خود در باره منافع و مضرات و هزینه های دارویی اش اطلاعات بخواهد و داروساز باید بیمار را راهنمایی کند.
بیمار حق دارد که بداند در صورت فراموش کردن یک دوز دارو چه باید کرد.
بیمار حق دارد که بداند چطور متوجه شود داروهای مصرفی اش اثر کرده و علامت پیشرفت درمان چیست.
داروساز می تواند با توجه به سطح آگاهی بیمار و در صورتی که از گروه پزشکی باشد اطلاعات اضافی ارائه نماید.
داروساز باید در مورد تداخل داروهای تجویز شده در نسخه با غذا ،داروهای دیگر و پاسخ های آزمایشگاهی بیمار را راهنمایی کند.
داروساز باید توصیه های مصرف دارو در حالت بارداری یا شیردهی را در صورت لزوم به بیمار ارائه نماید.
داروساز باید بیمار را در صورت مصرف دارویی هم زمان با سایر داروها، داروهای OTC، ضد بارداری خوراکی و غیره در صورت لزوم راهنمایی کند.
داروساز باید در صورتی که بیمار دارای بیماری زمینه ای نیز هست، نحوه مصرف داروهای موجود در نسخه را به بیمار توصیه نماید.
داروساز باید صحت دوز تجویزی را با توجه به شرایط بیمار (سن ،وزن و غیره) بررسی و در صورت لزوم با پزشک معالج مشورت نماید.
داروساز باید عوارض جانبی مهم دارو را با توجه به برگه راهنمای بیمار (بروشور) با رعایت شرایط بیمار هشداردهد.
موارد دیگری نیز جزو وظایف داروساز و داروخانه محسوب می شود که یا به طور غیر مستقیم در منشور گفته شده و یا صریحا به آن اشاره نشده است. بخشی از این وظایف شامل این موارد است. حضور مسئول فنی در داروخانه ها، یعنی باید مسئول فنی یا قائم مقام او که دارای نامه از انجمن داروسازان است به طور دائمی در محل داروخانه حاضر باشد. داروخانه باید دارویی که به فروش می رساند را از شبکه رسمی و قانونی خریداری کرده باشد که بررسی این موضوع بر عهده بازرسان معاونت غذا و دارو است. ارائه تمامی داروهای موجود در داروخانه در مقابل نسخه پزشک، هیچ داروخانه ای اگر داروی مورد نیاز بیمار را داشته باشد نمی تواند از فروش آن خودداری کند.
جرایم تعیین شده سنگین است
جالب توجه است که جرایم تعیین شده توسط قانون گذار برای مجازات داروخانه های خاطی سنگین و متفاوت است. اگر چه تعیین و بررسی دقیق هر یک از جرایم بر عهده نهاد نظارتی مربوطه است، اما بعضی از جرایم تعیین شده به این شکل است.
داروخانه دار براساس قانون تعزیرات حکومتی موظف است تمام کالاهای خریداری شده را تا اتمام موجودی به مردم بفروشد و در صورت خودداری، در مرتبه اول به اخطار کتبی با درج در پرونده و الزام به عرضه کالا با قیمت تعیین شده، مرتبه دوم جریمه نقدی تا مبلغ 500 هزار ریال، مرتبه سوم قطع سهمیه تا مدت سه ماه و مرتبه چهارم تعطیلی موقت تا یک سال محکوم می شود. البته در این مورد موضوع اثبات جرم مطرح است و تخلف باید به اثبات برسد.هم چنین در عرضه اشتباه دارو اگر استفاده از مواد دارویی منتهی به فوت بیمار شود، قانونگذار مجازات سخت اعدام را پیش بینی کرده است. البته این مجازات اعدام به این شرط است که دلیل فوت تنها به واسطه استفاده از دارو ی اشتباه یا فاسد باشد، اما اگر یکی از علل فوت باشد، زندان در مقاطع مختلف زمانی پیش‎بینی شده است.
برای گران فروشی دارو هم مجازات های نقدی تا چند برابر قیمت دارو با توجه به تکرار و دفعات گران فروشی مشخص شده است.
مسیرهای شکایت
با توجه به حقوق مصرف کننده و نیز جرایم سخت گفته شده در مراجعه به داروخانه راه هایی وجود دارد تا در صورت وجود شکایت و یا خطای رخ داده از سوی داروخانه بتوانیم از آن مسیرها حق خود را پیگیری کنیم.
نخستین محل برای شکایت و البته ساده ترین آن تماس تلفنی با سامانه دانشگاه علوم پزشکی است. برای اعلام هرگونه تخلف داروخانه ها در هر زمینه ای می توانید به شماره تماس 1490 اطلاع داده و کد پیگیری شکایت خود را دریافت کنید.در صورت لزوم نیز برای شکایت حضوری به معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به آدرس بلوار فکوری-بین میدان شهید جوان و میدان شهید آل شهیدی ،شهرک دانش و سلامت - معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد- به تلفن 38795035 مراجعه کنید.
مسئله مهمی که شاید خیلی از ما درگیر آن باشیم و در مراجعات مختلف به داروخانه نیز برایمان رخ داده باشد، تفاوت قیمت درج شده بر روی جعبه دارو قیمت دریافتی داروخانه باشد. دلیل اصلی این اتفاق که در سراسر کشور نیز وجود دارد، ناتوانی واحدهای تولید دارو در درج قیمت جدید بر روی بسته بندی آنهاست. در طول سال با تغییر قیمت تمام شد ه دارو برای شرکت های داروساز، قیمت هر دارو ممکن است تفاوت های زیادی کند.
اما به دلیل این که قیمت درج شده قیمت اولیه است، نمی توان آن را تغییر داد. به همین علت داروخانه ها ناگزیر از اعمال قیمت جدید داروها هستند چون با قیمت بالاتر خود داروخانه آن دارو را خریداری کرده است. البته دراین میان افرادی نیز پیدا می شوند که از این فضا سوء استفاده کرده و قیمت های چندین برابری را اعمال می کنند. برای حل این مسئله می توانید با تماس با سامانه 1490 قیمت عرضه شده را اطلاع داده تا در صورت گران فروشی بیش از حد واقعی با آن دارو خانه برخورد صورت بگیرد.
دومین راهکاری که در قوانین و مقررات برای این مسئله به آن اشاره شده سازمان نظام پزشکی است که تخلفات اداری و انتظامی داروسازها را مورد رسیدگی قرار می‌دهد و نتیجه آن برخورد انتظامی با داروساز خواهد بود که موارد مختلفی از جریمه مانند توبیخ کتبی تا لغو پروانه داروخانه در نظر گرفته می شود.
سومین مسیر شکایت از تخلف صورت گرفته فرم شکایت از داروخانه در سایت معاونت غذا و دارو ی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به آدرس https://v-drug.mums.ac.ir/ است. این فرم همانند سامانه تلفنی به صورت آنلاین توان ثبت شکایات و پیگیری از داروخانه خاطی را برای شما فراهم کرده است و با کد پیگیری ارائه شده پس از ثبت شکایت می توانید، از مراحل رسیدگی به شکایت خود آگاه شوید.مسیر دیگری که برای شکایت از داروخانه وجود دارد، مراجعه به تعزیرات حکومتی است.
داروخانه هم چون دیگر واحدهای صنفی موجود در بازار باید تحت قوانین تعزیرات حکومتی قرار داشته باشد و در صورت تخلف این نهاد نظارتی به شکایات صورت گرفته رسیدگی خواهد کرد.



انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ - ۲۳:۳۶
۰
این شماره ۱۴۹۰‌ که گفتید اصلا آپشنی به عنوان گرانفروشی دارو ها توش نیست چرا دروغ میگید آخه؟
محمد مقدم
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۰
۰
واقعا در حکومت ادعا داریم که حق فنی برای همه نخسه ها 5250 تومان باشد حتی یک قرص سرما خوردگی کجاست عدالت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۲۲ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۷
۰
داروخونه ها قیمت اقلام بهداشتی رو دوّبرابرکردن حتی اوناکه مال پارساله
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۷ - ۱۹:۳۵
۰
هیچ کدام از شمارهای 190 و 1490 گزینه ای برای شکایت از گرانفروشی داروخانه ها ندارند، با سایر زیر کد های دستوری سامانه 190 و 1490 هم که تمس میگیریم گفته میشود ما مسئول باسخ دهی به این مشکل نیستیم، حقیقتا چه کسی مسئول رسیدگی و پاسخگویی واقعی است؟؟؟
چنین رفتاری از سوی داروخانه ها و همچنین مسیر معیوب پاسخ دهی از سوی مراج ذی صلاح چنین امری را به ذهن متبادر میسازد که متاسفانه با یک فساد عمق و سیستماتیک در بحث گرانفروشی داروخانه ها مواجه هستیم.
جای بسی افسوس است در 40 سالگی انقلاب....
معصومه
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۰۵ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۵
۰
چرا ب اوضاع داروخانه ها رسیدگی نمیکنین چرا نظارتی نیس ک اینها راحت قرص هارو بدون تجویز میدن دست مردم داروهایی مث ترامادول ک خیلیا نمیدونن عوارض داره و فک میکنن مسکن معمولیه
مینا
Canada
دوشنبه ۰۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۷
۰
بحثی که وجود داره هیچ نظارتی روی گرانفروشی داروخانه ها نیست. از کجا میشه پیگیری کرد؟
علی
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۷
۰
چرا بر نحوه قیمت فروش دارو نظارت نمی شود. بنده یک ورق قرص آزیترومایسین گرفتم که روی یک قسمت جلد آن 16200 ریال قیمت زده بود و روی طرف دیگر آن قیمت 42000 ریال قیمت گذاری شده بود و در نهایت در فاکتور خرید 56000 ریال قیمت گذاشته شد و دریافت گردید.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۴
۰
سلام رفتم داروخانه شربت ام جی بخرم قیمت روش زده 4300 ولی توی فاکتور 5400 از من گرفتن،میگم چرا این قیمت، میگن گران شده،میگم چرا پس روش خورده 4300 میگن چه کار کنیم میخوای ببر نمیخوای نبر
رضا باباپور
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۰
۰
سلام,بیمه تکمیلی من با فرانشیز ده درصد است ولی داروخانه بیشتر مواقع بیست درصد حساب میکنه,وقتی هم اعتراض میکنی جواب سر بالا میدن یا میگن اشتباه شده....!!!!شاید کسی نتونه محاسبه کنه,چرا اینا با مردم این کارو میکنن.مگه توی دفترچه مقدار فرانشیز درج نشده.داروخانه به عمد گرون حساب میکنه,بیشتر مردم هم اصلا متوجه نمیشن!!!کجا باید این مورد رو پیگیری کنم؟ چرا کسی جوابگو نیست؟شماره هایی که دادین اصلا جواب نمیدن!!!!؟
زهرا عابدی
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۵
۰
سلام ، اگر داروخانه ای طریقه مصرف دارو را اشتباه بنویسد چگونه باید پیگیری کنیم؟مثلا قرصی که روزانه ۱عدد بوده را ۲تا نوشته و از۸قلم دارو فقط یک قلم را درست نوشته اعتراض هم کردم گفتند دکتر شما بد نوشته است،آیا راهی برای شکایت هست؟ممنون
علی زارعی
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۰
۰
چراداروخانه سیدعطارشوشترقرص ریالین با نسخه نمی دهد
رضا طاهرخانی
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۴
۰
درتاریخ ۹۸/۱/۲۴ دو قلم قطره اشک مصنوعی ایرانی به مبلغ ۲۲ هزار تومان را۸هزار تومان بابت نسخه خوانی داروخانه دکتر مشهوری در میدان انقلاب ازمن به ناحق۳۱هزارتومن دریافت کرد اعتراظ کردم گفت برو هر کجا که میخوای شکایت کن به ۱۹۰ شکایت کردم هیچ جوابی ندادند چرا با دکتران زیاده خواه دزد برخورد نمیکنید
زکیه زکی زاده
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۸
۰
داروخانه داروی اشتباه به من داده به جای سرم پوست کرم ویتامینه داده
جوکار
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۰۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۵
۰
منم از داروخانه دکتر فخیمی در سه راه تهران ویلا ثبت شکایت کردم و رسیدگی نکردند حتی وقتی گفتم دارو ویتامین ب ۱ تحت پوشش بیمه هست و باید دارو رو بدی چون نسخه رو مهر کردی منو بیرون کرد .کدوم منشور اخلاقی وجود داره.گفت برو شکایت کن رسیدگی کجا بود .فکر کنم درست گفت رسیدگی نیست و دارو نداد و نسخه ام رو باطل کرد
رضاچراغی
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۷
۰
ولادکترواسم نوشته قرص والسارتان واسه کلیه 160 هستش رفتم داروخونه دکترصادقی خیابان پهلوان گفتن ما80 دشوداریم وازاده گفتم چراگفته چون دکترنوشته 160 وما80 روداریم گفتم خودوبرابرشوبده گفتن آزااااااادحساب میشوددددد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۲:۵۷
۰
من سرم موخریدم که تاریخ مصرف اون تمام شده ولی داروخانه از من پس نمیگیره چرا رسیدگی نمیشه بمن میگن تاسه سال مهلت مصرف داره حالا که آوردم خونه سرچ میکنم میگن سه سال ودوماه از تولیدش گذشته
مریم هاشمی
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۶
۰
داروخانه دکتر میری فلکه دوم صادقیه خیابان اعتمادیان به جای نسخه پزشک داروهایی دیگه قاطی داروها کرد بهم داد وقتی اومدم خونه استفاده کردم دیدم وضعیت بدتر شد با دکتر تماس گرفتم گفت من این داروها رو ننوشتم رفتم داروخانه گفتند دکتر داروخانه تشخیص داده که این داروها رو به شما بده اختلاف قیمت داروهای پزشک با داروهایی که به هم دادند خیلی بیشتر بود 400 هزار تومان به من داروی اشتباه دادند و من مراجعه کردم از ترسشون پس گرفتندو پولم رو دادند
علی دهقان
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۰۱ دی ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۹
۰
من یه پماد درست کردنی از اینهایی که دو تا پماد رو مخلوط میکنند از داروخانه اسحاق اباد زبرخان نیشابور خریدم متاسفانه پماد به همراه ظرفش خراب بود وقتی اعتراض کردم طرف طلبکار شد متاسفانه هیچ جا پاسخگو نیست
احسان محمدیان
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۸:۱۱
۰
من امروز رفتم داروخانه ده تا دونه قرص برای خانوم و عرزندم ک کرونا دارن خواستم و گفتن که دارند و دونه ایی پوتصد هزار تومن از بنده پول خواستن بابتش به کجا شکایت کنم؟ پیش کی برم؟
قالیشویی ادیب