وزارت علوم گزارش عملکرد چهارساله منتشر کرد: کسب رتبه اول جهان در رشد تولید علم و قرا گرفتن در جایگاه اول علمی و فناوری منطقه برای چهارسال پیاپی
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، براساس این گزارش در حالی که در سال 2013 رتبه رشد شتاب علمی کشور 25 دنیا بوده است در سال 2016 توانستهایم در رتبه اول دنیا از نظر رشد تولید مقالات علمی قرار بگیریم. همچنین تعداد دانشمندان ایرانی برتر بینالمللی از 173 نفر در سال 2013 به 200 نفر در سال 2016 رسیده است.
همچنین از نظر دستیابی به جایگاه علمی و فناوری از سال 2013 تا 2016 ایران توانسته است در هر 4 سال رتبه اول منطقه و جهان اسلام را براساس ارزیابی پایگاه علمی اسکاپوس به خود اختصاص دهد.
در سهسال و نیم گذشته میزان قرارداد طرحهای پژوهشی بین وزارت علوم با وزارتخانههای دفاع و نفت حدود 20 هزار میلیارد ریال بوده است. در این مدت به رشد و توسعه فضاهای آموزشی در آموزش عالی بسیار کمک شده است به طوریکه براساس آخرین آمار سال 95، کل فضاهای آموزشی و کمک آموزشی چیزی بالغ بر 13 هزار و 886 هزار مترمربع بوده است.
تعامل فعال و اثربخش علمی فرهنگی با محیط منطقهای و بینالمللی از دیگر فعالیتهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سالهای گذشته بوده است که آمار آن در جدول زیر آمده است:
در سال 94 طرح تفصیلی آمایش آموزش عالی نهایتا به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید که ایجاد مناطق دهگانه آموزش عالی مشابه وزارت بهداشت و اجرای طرح سطحبندی و اعتبارسنجی دانشگاهها که تاکنون سطحبندی دانشگاههای دولتی و غیردولتی انجام شده است، از مهترین موارد این طرح است.
همچنین در این سالها 834 برنامه درسی تصویب، تدوین و یا بازنگری شدند:
در چهار سال گذشته همچنین انجمنهای علمی و تشکلهای اسلامی سیاسی اجازه فعالیت بیشتری پیدا کردند به طوری که تعداد نشریات دانشجویی از 3 هزار نشریه در سال 92 به بیش از 5 هزار در سال 95 رسیدند.
رشد وامهای پرداختی به دانشجویان در بخشهای مختلف از سال 93 تاکنون یک رشد 112 درصدی را شاهد بوده است.
از سال 93 استارت وام ویژه دکتری برای کمک به دانشجویان دکتری زده شد و تا سال 95، حدود 800 میلیارد ریال به این امر اختصاص یافت و براساس برنامهریزیهای انجام شده این مبلغ برای امسال به هزارو 100 میلیارد ریال میرسد.
روانسازی جذب دانشجوی غیرایرانی به صورت بورس و غیربورس، حذف تمرکزگزاری و اعطای اختیار به دانشگاهها در جذب دانشجویان بینالمللی، تشکیل دفاتر امور کنسولی در دانشگاهها و افزایش اعتبارات مربوط به جذب دانشجوی بورسیه غیرایرانی از حمایتهای وزارت علوم در سالهای اخیر برای جذب دانشجو از کشورهای همسایه و منطقه بوده است و اکنون تعداد این دانشجویان در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم به بیش از 25 هزار نفر رسیده است.
در گزارش وزارت علوم آمده است: «براساس بررسی و پژوهشهای به عمل آمده از سال 92 تا 95، برگزاری مراسم و اجتماعات قانونی به طور میانگین سالانه 23.5 درصد رشد داشته است و نسبت اقدامهای غیرقانونی (تجمع، شعار، شبنامه، درگیری و نزاع) به مراسم و اجتماعات قانونی 46 درصد کاهش داشته است. به عبارتی فراهم بودن شرایط ساختاری دانشگاهها برای تحرک سیاسی و اجتماعی، زمینههای نارضایتی را کاهش داده است و در اثر افزایش امید و اعتماد به ساختار، انگیزه اقدامات غیرقانونی هم کاهش یافته است.»
همچنین بازنگری و ابلاغ شیوهنامه انضباطی به دلیل انتشار منشور حقوق شهروندی رئیسجمهوری و برای رعایت حقوق دانشجویان در رسیدگیهای شوراهای انضباطی دانشجویان در دانشگاهها از دیگر اقدامات این وزارتخانه در ماههای اخیر بوده است.
براساس گزارش وزارت علوم هزارو 756 کرسی آزاداندیشی در دانشگاههای علمیکاربردی، غیرانتفاعی و پیامنور به جز کرسیهای برگزار شده در سایر دانشگاهها در طول سالهای 94 و 95 برگزار شده است. همچنین در همین سالها 12 نشست تخصصی با محوریت اقتصاد مقاومتی در ستاد وزارت علوم و 80 کارگاه آموزشی با محوریت اقتصاد مقاومتی در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی تشکیل شده است.
انتهای پیام/