دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 اسفند 1397 - 14:37
آنا گزارش می‌دهد:

معرفی 4 مانور نظامی؛ از شلیک «سوم خرداد» تا موج‌سواری «سهند»

ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال 1397 چهار رزمایش را تحت عنوان «ولایت 97» انجام داد که در گزارش آنا ویژگی‌های این رزمایش را می‌خوانید.
کد خبر : 363940
2347499.jpg

گروه سیاسی خبرگزاری آنا- سعید امینی، «امنیت»، بنیادی‌ترین نیاز هر جامعه و مهم‌ترین عامل برای دوام زندگی اجتماعی به‌شمار می‌رود و از این رو از گذشته‌های دور، موردتوجه صاحب‌نظران و نظریه‌پردازان بوده است.


ماندگاری جوامع در گرو امنیت است و در نبود آن، هرج‌ومرج و «آنارشی»، واقعیت صحنه خواهد بود و امنیت ملی که مفهوم ادبیات دوران جنگ سرد است و در چارچوب مرزهای ملی تعریف می‌شود، همواره دغدغه دولت‌های ملی بوده و برای حفظ و تأمین آن و نیز ادامه بقاء، آن را مدنظر قرار داده‌اند.


شاخص‌های امنیت ملی


دولت‌ها برای امنیت ملی خود چندین شاخص را در نظر گرفته‌اند؛ امنیت سیاسی، امنیت اجتماعی،‌ امنیت اقتصادی و امنیت زیست‌محیطی ازجمله شاخص‌های مهم امنیت ملی به‌شمارمی‌روند،‌ اما مهمترین وجه امنیت که در نبود آن سایر شاخص‌های امنیت ملی تضعیف خواهند شد و احتمالاً از هم فرو خواهند پاشید، وجه دفاعی امنیت است.


هیچ دولتی نمی‌تواند ادعا کند که بدون برخورداری از قدرت دفاعی مطلوب می‌تواند سایر شاخص‌های امنیت خود را با توجه به محیط پیرامونی حفظ کند و اگر هم کشوری بدون برخورداری از قدرت دفاعی مطلوب توانسته سایر شاخص‌های امنیت را محقق کند، ریشه در وابستگی توان دفاعی به خارج از مرزها دارد؛ یعنی دولت به‌دلیل ضعف در توان نظامی تصمیم گرفته، این حوزه را به شرط بهره‌مندی از نعمات سایر شاخص‌های امنیت به یک بازیگر مهم و قدرتمند جهانی واگذار کند.


جمهوری اسلامی ایران، مهم‌ترین و کلیدی‌ترین بازیگر منطقه‌ای است که علاوه بر ایفای نقش منطقه‌ای در سطوح بالا به یک بازیگر مهم جهانی هم تبدیل شده است. جمهوری اسلامی ایران به‌دلیل وجود عوامل تهدیدکننده شاخص‌های امنیت ملی، راهبردهای مشخصی را به‌منظور حفاظت و تأمین این شاخص‌ها طراحی و تدوین کرده است.


ایران اسلامی به‌واسطه قرار گرفتن در منطقه ناامن غرب آسیا که محل رقابت‌ قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است و وجود رژیم صهیونیستی بر دامنه این تهدیدات افزوده، نیازمند این است تا شاخص‌های امنیت ملی را مهم بداند و از همه مهمتر به شاخص توان دفاعی نگاه ویژه‌تری داشته باشد؛ زیرا تهدیدات تروریستی، مرزی و تهدیدات جنگ سخت هرچه جنبه‌های دیگر تهدید مطرح است، برای جمهوری اسلامی ایران جدی‌تر قلمداد می‌شود.



 


برگزاری مانورهای نظامی و تقویت بنیه دفاعی


رزمایش‌های نظامی نقش مهمی را در تقویت بنیه دفاعی کشورمان ایفا می‌کنند و امری کاملاً ضروری در شرایط وجود عوامل تهدیدزای نظامی تلقی می‌شوند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران برای بالا بردن آمادگی‌های رزمی، هر یک رزمایش‌های متعددی را در طول سال انجام داده‌اند.


ارتش جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان بازوی محکم و پرتوان بخش دفاعی کشورمان، چه در زمان جنگ تحمیلی و چه بعد از آن، نقش مهمی در تأمین امنیت ملی و توسعه توان دفاعی کشورمان داشته است و با انجام رزمایش‌های متعدد بارها و بارها قدرت دفاعی کشورمان را به رخ ابرقدرت‌ها و مرتجعان منطقه کشانده است، لذا در این گزارش با شاخص قرار دادن امنیت ملی، به اهمیت انجام رزمایش‌های نظامی در تقویت توان بازدارندگی و افزایش ضریب توان دفاعی و به‌تبع آن تأمین امنیت ملی پرداخته خواهد شد.


رزمایش‌های نظامی با هدف محک زدن توان نیروها برگزار می‌شود و دولت‌ها برای نمایش اقتدار نظامی خود به این سبک مانورهای نظامی نیاز دارند و حتی دولت‌ها برای رونمایی از دستاوردهای جدید دفاعی برگزاری مانورها را فرصت خوبی می‌دانند ،‌ لذا همواره نگاهی که به مانورهای نظامی وجود دارد همان نگاه آزمودن ضعف‌ها و نقاط قوت است و امری ضروری به‌شمار می‌رود.


معرفی 4 مانور ارتش؛ از پدافند هوایی تا نیروی دریایی



ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال 1397 چهار رزمایش را توسط چهار نیرو تحت عنوان «ولایت 97» برگزار کرده است. اولین رزمایش توسط قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الأنبیاء (ص) به‌طور مشترک با نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در استان سمنان و در بخش‌های وسیعی از شمال مرکز و غرب کشور و در مساحتی به وسعت تقریبی نیم میلیون کیلومتر در آبان ماه امسال برگزار شد.


در این رزمایش از سامانه توپخانه‌ای سراج برای نخستین‌بار رونمایی شد و نیز سامانه‌های موشکی «سوم خرداد»، «تلاش»، «شلمچه»، «مرصاد» با موفقیت به وظیفه تعریف‌شده عمل کردند و اهداف از پیش تعیین‌شده را منهدم ساختند. همچنین از رادار کاملاً بومی «بشیر» بهره‌برداری عملیاتی شد.


همان‌طور که اشاره شد یکی از ویژ‌گی‌های این رزمایش، برگزاری مشترک آن با نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است و نشان داد که میان ارتش و سپاه هیچ‌گونه رقابتی وجود ندارد بلکه هر دو این نهادهای نظامی، خود را جزئی از نظام می‌دانند و برای ارتقای توان دفاعی کشورمان از هیچ تعاملی با یک‌دیگر دریغ نخواهند کرد.


امیر سرتیپ علیرضا صباحی‌فرد فرمانده قرار گاه پدافند هوایی خاتم الأنبیاء(ص) در حاشیه برگزاری رزمایش مشترک پدافندی ولایت 97 درباره نقاط بارز این رزمایش تصریح می‌کند: از نقاط بارز این رزمایش محوریت شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور در ایجاد هماهنگی همه ارکان دفاع هوایی کشور است که باعث می‌شود بتوانیم از همه ظرفیت‌های نیرو های مسلح برای پدافند بهره‌برداری کنیم.


همچنین سردار امیرعلی حاجی‌زاده برگزاری رزمایش پدافندی در وسعت بیش از ۵۰۰ هزار کیلومتری از خاک ایران اسلامی را نشان از گستردگی این رزمایش دانست و می‌افزاید: در این رزمایش سامانه‌های دفاع هوایی بومی و ایرانی سپاه و ارتش به‌صورت تلفیقی و ترکیبی به اجرای مأموریت پرداختند.


وی به‌کارگیری تجهیزات و سامانه‌های پدافندی روز با نشان ایرانی را از وجوه برجسته رزمایش پدافند هوایی ۹۷ عنوان و تصریح می‌کند: دراین رزمایش نیروهای جوان آموزش‌دیده و حرفه‌ای که در فرآیند انتقال تجربه نسل‌های گذشته ورزیده شده‌اند، به‌خوبی توانستند به اجرای مأموریت‌های محوله بپردازند.





فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه این رزمایش نماد باشکوهی از وحدت، یکپارچگی، همدلی و هم‌افزایی توان پدافندی ارتش و سپاه برای مقابله با هرگونه تهدید دشمن را به نمایش گذاشت، می‌افزاید: در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی با بهره‌گیری از تجارب چهار دهه تحریم تسلیحاتی کشور و تکیه بر توان و ظرفیت‌های داخلی و بومی، تجهیزات و سامانه‌های پدافندی روز با نشان ایرانی از ایده تا محصول تولید و توانمندی‌ها و آمادگی‌های دفاعی میهن اسلامی برابر تهدیدات احتمالی و متصور در حد اطمینان‌بخشی ارتقاء یافته است.



دومین رزمایشی که در گستره وسیع جغرافیایی کشورمان انجام شد، رزمایش نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.


رزمایش تیزپروازان ارتش در 20 دی ماه امسال با شرکت تمام پایگاه‌های نهاجا و با محوریت پایگاه هوایی شهید بابایی در منطقه عمومی اصفهان برگزار شد.


در این رزمایش انواع هواپیماهای شکاری بمب‌افکن، ترابری سنگین و نیمه‌سنگین، سوخت‌رسان، شکاری رهگیر و شناسایی، گشت هوایی و هواپیماهای بدون سرنشین از پایگاه‌های مهرآباد تهران، شهید نوژه همدان و شهید دوران شیراز شرکت داشتند.





همچنین هواپیماهای بمب‌افکن سنگین راهبردی سوخو ۲۴ و اف۴، اف۵، اف۷، میگ۲۹، اف۱۴، صاعقه، هواپیماهای سوخت‌رسان بوئینگ ۷۰۷ و ۷۴۷، هواپیماهای ترابری و پشتیبانی C130 به همراه انواع هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به موشک‌های نقطه‌زن و بمب‌های هوشمند بُرد بلند به تیراندازی‌های هوا به هوا، تیراندازی علیه اهداف هوایی با سرعت و در ارتفاعات مختلف، تیراندازی و بمباران هوا به زمین در روز و شب با استفاده از بمب‌های هوشمند، بومی و ارتقاءیافته سنگین و نیمه‌سنگین و استفاده از انواع موشک‌های لیزری، تلویزیونی حرارتی، راداری و انواع راکت‌ها و بمب‌های تولیدشده به دست متخصصان داخل کشورمان پرداختند.


امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده در حاشیه برگزاری رزمایش فدائیان ولایت نیروی هوایی ارتش درباره ویژگی این رزمایش نسبت به رزمایش‌های گذشته می‌افزاید: یکی از ویژگی‌های این رزمایش استفاده از خلبانان جوان برای اولین بار است و این خلبانان توانستند عملیات رزم هوایی را صد درصد موفقیت‌آمیز به اجرا درآورند.


فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تصریح می‌کند: پرتاب بمب دو هزار پوندی از هواپیمای C130 که برای تهدیدهای خاص پیش‌بینی شده، با موفقیت انجام شد و پرتاب بمب و موشک از پهپادهای نهاجا ازجمله دستاوردها و ویژگی‌های این رزمایش بودند و در سال‌های آینده شاهد شلیک مهمات هوشمند و دوربُرد خواهیم بود.



سومین رزمایش مهمی که توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال 1397 برگزار شد، رزمایش نیروی زمینی بود.


این رزمایش در پنجم بهمن ماه با هدف ارزیابی تغییرات جدید ساختار نیروی زمینی ارتش بالغ بر ۱۲ هزار نیروی هجومی با تاکتیک‌های نوین آفندی در گستره وسیعی از استان اصفهان برگزار شد.


در رزمایش بزرگ اقتدار ۹۷ نیروی زمینی ارتش، دو تغییر رویکرد بزرگ «تحرک و تهاجم» را که مدتی است در حوزه ساختاری و تاکتیکی نیروی زمینی محقق شده، مورد ارزیابی قرار گرفت.





امیر کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران درباره ویژگی‌های مهم این رزمایش تصریح می‌کند: در این رزمایش قدرت نقل و انتقال و ترابری به‌موقع سریع و پرتحرک نیروی زمینی به نمایش گذاشته شد و توانستیم از دورترین نقطه به مرکزیت این رزمایش که فاصله‌ای حدود هزار و ۳۰ کیلومتر بود برخی از یگان‌های خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به منطقه اعزام کنیم و همچنین تمامی یگان‌های سنگین زرهی را به ‌سرعت از فاصله ۷۶۰ کیلومتری وارد منطقه رزمایش کردیم.


بهره‌گیری از یگان‌های پهپاد و یگان‌های «جَنگال» و تاکتیک عملیات گسترده شناسایی با رزم و همچنین تکِ هماهنگ‌شده نیروهای شرکت‌کننده از دیگر ویژگی‌های مهم این رزمایش به‌شمار می‌روند.


آغاز رزمایش ولایت ۹۷

آخرین رزمایشی که ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال 1397 انجام داد و با انجام آن پرونده رزمایش‌های ارتش در سال جاری به‌طور کلی بسته شد، رزمایش نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.


نیروی دریایی راهبردی ارتش در سوم اسفند ماه، رزمایش دریایی ولایت ٩٧ را با رژه بزرگ یگان‌های سطحی، زیرسطحی و پروازی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را به وسعت دو میلیون کیلومتر مربع از منطقه تنگه هرمز، سواحل مکران، دریای عمان تا مدار ۱۰ درجه شمالی، در شمال اقیانوس هند برگزار کرد.


عملیات تاخت آب‌خاکی برای بازپس‌گیری سواحل و عملیات ضدآب‌خاکی برای ممانعت از ورود هرگونه دشمن به سواحل در این رزمایش به‌خوبی انجام شدند.





همچنین در رزمایش دریایی ولایت 97 نیروی دریایی ارتش، یک فروند زیردریایی سبک از کلاس غدیر اقدام به پرتاب موشک کروز ضدسطحی کرد و نیز در این نمایش اقتدار دفاعی برای نخستین‌بار شاهد حضور زیردریایی فاتح و ناوشکن سهند در آب‌های نیلگون خلیج فارس بودیم.


برای اولین بار بود که در این رزمایش نشست و برخواست بالگردهای ضدزیردریایی و ضدسطحی و پرواز هواپیماهای هدایت‌پذیر از عرشه ناوشکن جمهوری اسلامی ایران سهند مورد تمرین قرار گرفتند و همچنین اژدرها و سلاح‌های سبک و سنگین تست عملیاتی شدند.


مانورهای نظامی؛ جزئی از پازل‌ امنیت ملی


تمامی این چهار رزمایشی که برگزار شد، هرکدام قطعاتی از پازل امنیت ملی کشورمان به‌شمار می‌روند و ضرورت برگزاری هرکدام از آن‌ها به‌ویژه در شرایط کنونی که دشمنان ایران اسلامی برای تضعیف اقتدار نظام جمهوری اسلامی دست به هر اقدامی می‌زنند، بیش از گذشته احساس می‌شد، بنابراین امروز اگر به تأثیرگذارترین کشور منطقه تبدیل شده‌ایم، در میان تعداد بسیار عوامل قدرت‌زا، عامل دفاع بازدارنده مهمترین نقش را بازی می‌کند.


همچنین نباید موضوعی مانند توان بازدارندگی که درون خود ابعاد مهمتری را جای داده است را ساده قلمداد کرد و نیز باید بدانیم که بخش دفاعی هر کشوری جزء خطوط قرمز حکومت‌ها تلقی شده و حکومت‌ها آن را هرگز فدای سیاست‌بازی‌ها،‌ منافع حزبی و بازی‌های بین‌المللی نمی‌کنند؛ زیرا قدرت نظامی تضمین‌کننده بقای سایر شاخص‌های امنیت ملی به‌حساب می‌آید.


انتهای پیام/4079/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب