خوراک دام فرآوری شده از سرشاخه نیشکر دارای ارزش غذایی بالاتر است
دکتر مرتضی رضایی با ارائه طرح تولید خوراک دام از سرشاخه نیشکر فرآوریشده در سیامین جشنواره بین المللی خوارزمی موفق به کسب رتبه دوم پژوهشهای کاربردی از گروه تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی شد. او درباره جزئیات طرح خود گفت: «تحقیقات بر روی این طرح از 10 سال پیش آغاز شد و با وجود شرایط جوی کشورمان و افزایش نرخ علوفه، جدیت برای به نتیجه رساندن این طرح افزایش یافت، در نهایت ما توانستیم با همکاری موسسه تحقیقات دامی کشور طرح تولید خوراک دام از سرشاخه نیشکر فرآوری شده را به اتمام برسانیم.»
برگزیده جشنواره خوارزمی گفت: «بقایای نیشکر یکی از پسماندهای کشاورزی است که بخش قابل توجهی از محصول اصلی نیشکر را در بر میگیرد که شامل سرشاخه، پیت و باگاس و ملاس است.»
رضایی ادامه داد: «سرشاخه حدود 25 درصد از کل تولید این زراعت را شامل میشود که در زمان برداشت ساقه نیشکر در مرزعه باقی میماند و برای عملیات زراعی ایجاد مزاحمت میکند.»
او افزود: «یکی از راههای رفع این مزاحمت آتشزدن آن است که در بسیاری از مناطق نیشکرکاری چنین روشی به کار گرفته میشود ولی در سالهای اخیر سازمان محیط ریست این عمل را ممنوع کرده است و با آن مقابله میکند چراکه آثار زیانبار زیستمحیطی برجا میگذارد.»
رضایی سرشاخه نیشکر را دارای ارزش غذایی مناسب دانست و ادامه داد: «پروتئین خام و انرژیزایی سرشاخه نیشکر نسبت به کاه غلات بالاتر است و میتوان آن را در ردیف علوفههای متوسط دستهبندی کرد. در حال حاضر حدود 20هزار هکتار از اراضی کشت نیشکر در استان خوزستان با استفاده از روش سنتی برداشت میشود که سرشاخه و برگ گیاه بر روی زمین انباشته میشود و به کمک بیلر قابل قابل برداشت است.»
رضایی ادامه داد: «با توجه به اطلاعات، امکان برداشت 160هزار تن از این ماده غذایی با ارزش در سال میسر است، در صورت فرآوری سرشاخه به وسیله مواد آلی و شیمیایی ارزش غذایی آن را میتوان افزایش داد. در این صورت مقدار پروتئین خام از مقدار 5/4 درصد به 7/98 درصد و انرژی قابل متابولیسم از 1/7 به 1/88 مگاکالری در کیلوگرم ارتقا میباید.»
او گفت: «اکنون ما توانستهایم با راهاندازی یک واحد در دزفول از این طرح استفاده کنیم، امیدواریم که بتوانیم این طرح را در جاهای دیگر هم عملیاتی کنیم.»
انتهای پیام/