سیاست امنیت فرهنگی به جای فرهنگ امنیتی در مدارس/کسی نگران استیضاح وزیر نباشد!
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش در نشست خبری که امروز برگزار شد با اشاره به سیاستهای آموزش و پرورش در دولت یازدهم اظهار کرد: در این دولت یک راهبرد اصلی تعریف شده است که آموزش و پرورش مکلف است بر اساس این راهبرد برنامههای خود را اجرا کند.
وی با اشاره به کاهش دو سومی دانش آموزان نسبت به دوره اوج تحصیلات دانش آموزان در ایران افزود: این کاهش فرصت مناسبی را برای ما به وجود آورده است تا به کیفیت آموزش بپردازیم. در بودجه سال ۹۳، ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای کیفیت بخشی و اجرای سند تحول در دست داشتیم که بخشی از این بودجه صرف شده است.
فانی با اشاره به اینکه استراتژی آموزش و پرورش بر ۵ سیاست پیش میشود، اظهار کرد: سیاست اول ما ساماندهی نیروی انسانی و بهسازی آنان است. وزارتخانه آموزش و پرورش با حدود یک میلیون همکار فرهنگی اعم از معلمان و کارکنان بزرگترین دستگاه دولتی شناخته شده است که ۹۹ درصد از اعتبارات آموزش و پرورش مختص حقوق پرسنل است.
فانی ادامه داد: از جمله اقداماتی که در زمینه بهسازی وضعیت نیروی انسانی انجام شده است میتوان به لایحه رتبه بندی معلمان در کمیسیون اجتماعی اشاره کرد که تا قبل از پایان سال ۹۳ پس از تصویب لایحه توسط دولت تقدیم به مجلس میشود و با توجه به آمادگی نمایندگان برای تصویب این لایحه مسلما مراحل تصویب در مجلس به سرعت طی میشود. در لایحه رتبه بندی به دنبال این هستیم که انگیزه فرهنگیان را ارتقاء دهیم زیرا هر سازمانی که نیروی انسانیاش دارای انگیزه باشد میتواند بهتر به اهداف خود برسد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: اقدام دیگری که در این خصوص انجام شد، پذیرش در دانشگاه فرهنگیان از بوم برای بوم بود. آموزش و پرورش در این زمینه با چالشهای فراوانی روبرو بود زیرا نیروی انسانی در یک منطقه استخدام میشد اما پس از چند سال مایل بود که به زادگاه خود بازگردد و این معضل بزرگی برای فرهنگیان و همین طور وزارتخانه به وجود میآورد اما از ترم بهمن ماه که سال جاری دانشجو معلمانی که در دانشگاه فرهنگیان پذیرفته شدهاند، میتوانند سیاست ماندگاری نیروی انسانی در مناطق محروم را اجرا کنند.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه دانشگاه فرهنگیان در سراسر کشور ۱۰۰ شعبه و پردیس دارد تصریح کرد: شعبههای دانشگاه فرهنگیان این امکان را برای ما بوجود آورده است که در تعلیم و تربیت دانش آموزان خود از پتانسیل دانشگاه فرهنگیان استفاده کنیم.
فانی با تاکید بر اینکه قانون متعهدین خدمت در دانشگاه فرهنگیان همچنان ادامه دارد افزود: همه دانشجو-معلمان از قوانین متعهدین خدمت برخوردار خواهند شد. چه دانشجویانی که در گذشته تحصیل میکردند و چه کسانی که به تازگی در این دانشگاه پذیرفته شدهاند.
فانی با اشاره به اینکه امسال ۲۵ هزار نفر از فرهنگیان به سن بازنشستگی میرسند گفت: حدود ۵ هزار متقاضی وجود دارد که خواهان ادامه همکاری خود با ما هستند و آموزش و پرورش نیز مایل است از این تعداد استفاده کند.
وی ادامه داد: تعدادی از فرهنگیانی که بازنشسته شدهاند با سازمان بازنشستگی کشور در خصوص رتبه عالی خود به مشکل برخورده بودند که با پیگیریهای آموزش و پرورش ۱۷۶ هزارو ۱۷۲ نفر از همکاران شاغل و بازنشسته مشکل رتبه عالیشان حل شد و در سازمان بازنشستگی هم برای بازنشستگان و همین طور برای شاغلین احکام صادر میشود.
وی با اشاره به خدماتی که برای فرهنگیان در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: خانه معلم، فروشگاه فرهنگیان و همینطور درمانگاه فرهنگیان از جمله اقداماتی است که برای فرهنگیان صورت گرفته است و این مجموعه خدمات با استفاده از صندوق ذخیره خدمت از فرهنگیان یکپارچه میشود.
فانی افزود: برخی از همکاران فرهنگی ما که بیماری صعب العلاج داشتند و خواهان بودند از شهر محل خدمت به شهرهایی مثل تهران مشهد و تبریز اقامت داشته باشند مراکزی را برای اسکان این افراد در شهرهای مورد نظر در نظر گرفتهایم که اولین مرکز در دهه فجر افتتاح میشود البته افتتاح ۱۰ مرکز دیگر را مد نظر داریم که این مراکز به تدریج آماده میشود.
فانی با اشاره به امکان دریافت وامهای کم بهره برای معلمان اظهار کرد: با کمک بانک ملی ایران ۲۴۰ هزار فرهنگی میتوانند وام کم بهره با سقف ۵ میلیون تومان دریافت کنند و در حال حاضر بخشنامه آن ارسال شده است و حدود ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای این وامهای کم بهره پیش بینی شده است.
وی با اشاره به اینکه امسال ۲۵ هزار فرهنگی باز نشسته میشوند عنوان کرد: با وجود بازنشستگی این تعداد از معلمان چیزی در حدود ۱۹۶ هزار دانش آموز به جمعیت دانش آموزی ایران اضافه شد که البته بیشترین میزان افزایش دانش آموزان با حدود ۲۶ هزار نفر متعلق به دانش آموزان کلاس اول ابتدایی بود و آمار بقیه افراد نشان دهنده این موضوع است که دانش آموزانی که خارج از پوشش آموزشی قرار داشتند به مدارس جذب شدند.
وزیر آموزش و پرورش اضافه کرد: هم اکنون ما به ۱۰ هزار نیروی انسانی جدید نیاز داریم و با وجود ۲۵ هزار نفری که بازنشسته میشوند میتواند گفت: آموزش و پرورش ۴۰ هزار کسری نیرو دارد اما ما توانستیم بدون تزریق نیروی جدید و با ساماندهی اجرای نیروی انسانی خود آموزش و پرورش را بهتر اداره کنیم.
فانی با تاکید بر اینکه ۲۰ درصد فوقالعاده شغل معلمان ابتدایی را تا به امروز افزایش دادهایم افزود: ۳۳۰ هزار همکار فرهنگی که در مقطع ابتدایی تدریس میکردند، فوق العاده شغلشان افزایش یافت و این در واقع این پیام را میرساند که آموزش و پرورش توانسته است از منابع خود به خوبی استفاده کند.
وی با اشاره به سیاست دوم آموزش و پرورش یعنی توسعه مشارکت گفت: آموزش و پرورش به عنوان بزرگترین دستگاه دولت فصل مشترک حاکمیت و ملت است که باید زیرساختهای منابع انسانی کشور را تامین کند و البته باید یادآور شوم که وزارتخانه آموزش و پرورش متعلق به همه نهادهای دولتی و غیر دولتی است و از همه امکانات برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکند.
فانی با اشاره به امضای ۱۵ تفاهم نامه با وزارتخانههای مختلف همچون وزارت کشور، راه و شهرسازی و ... بیان کرد: این وزارتخانهها امکانات خوبی را برای آموزش و پرورش به ارمغان آوردند به عنوان مثال در تفاهم نامهای که با معاونت علمی ریاست جمهوری به امضا رساندیم این امتیاز را بدست آوردهایم که ۵۰ هزار پژوهش سرای دانش آموزی به تجهیزات نانو مجهز شوند.
فانی اضافه کرد: در ادامه اقدامات قبلی در راستای توسعه مشارکت حضور خیرین مدرسه ساز در سال ۹۳ بسیار قابل توجه بوده است و میتوانم به افتتاح یک مدرسه در تهران با حضور ریاست جمهوری که ساعاتی پیش اتفاق افتاد اشاره کنم اعتبار ساخت این مدرسه ۷ میلیارد تومان بود که نیمی از آن را آموزش و پرورش و دولت و نیمی دیگر را خیرین مدرسه ساز متقبل شدند.
فانی تاکید کرد: بعد از انقلاب اسلامی در هر روز ۷/۵ کلاس درس توسط خیرین مدرسه ساز ساخته شد و اگر آموزش و پرورش بتواند از پتانسیل و امکاناتی که در مردم وجود دارد استفاده کند به طور حتم امکانات بهتری را در اختیار مردم قرار میدهد.
وی با اشاره به استفاده از توان مدارس غیر دولتی از طریق خرید خدمات آموزشی تایید کرد: ۴۰ هزار دانش آموز از طریق خرید خدمات آموزشی با پرداخت هزینه توسط دولت توانستند در مدارس غیر دولتی تحصیل کنند و خوشخبتانه با ارسال بستههای حمایتی و تاسیس مدارس مشارکتی توانستیم ۱۴۰ هزار دانش آموز را تحت پوشش قرار دهیم.
فانی ادامه داد: استفاده از آیین نامه اجرایی ۲۲ قانون که نمایانگر قانون استفاده از خدمات کشوری و در سال ۸۹ به تصویب رسیده است در مناطقی که با کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم میتوانیم از طریق مشارکت با مسئولین مدارس غیر دولتی دانش آموزان را تحت پوشش قرار دهیم.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به برنامه تعالی مدیریت در مدارس کشور گفت: در سال تحصیلی ۹۳-۹۴ برنامهای را تحت عنوان برنامه تعالی مدیریت در مدارس در ۵ هزار و ۷۰۰ مدرسه به صورت آزمایشی اجرا کردیم که در این برنامه تصمیم بر آن شد که اختیارات بیشتری به مدارس داده شود تا مدیران بتوانند در این زمینه توانمند شوند.
فانی با اشاره به اجرای سند تحول نظام آموزشی در کشور افزود: طراحی و تصویب این سند حدود ۱۰ سال طور کشید تا سر انجام به تصویب شورای انقلاب فرهنگی رسید. در خصوص اجرای این سند نیازمند یک نقشه راه هستیم که نقشه راه آن تا آخر بهمن ماه به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه خواهد شد البته این برنامه میتواند راهگشای ما تا سال ۹۷ و تا آخر برنامه ششم توسعه باشد.
فانی ادامه داد: سه سال پیش که کلاس ششم ابتدایی به نظام آموزشی اضافه شد چون این حرکت بدون برنامهریزی و تمهیدات لازم بود، متاسفانه مشکلات عدیدهای را برای مردم و همین طور آموزش و پرورش بوجود آورد که به رغم تلاش آموزش و پرورش این مشکلات همچنان ادامه دارد اما سند تحول نظام آموزشی کشور میتواند مبنای برنامه آموزش و پرورش در برنامه ششم توسعه کشور باشد.
فانی ادامه داد: در این سند ۱۳۱ راهکار در نظر گرفته شده است که تا به امروز ما به ۴۰ راهکار دست پیدا کردهایم و آن را در قالب ۹۹ برنامه ابلاغ کردهایم که در مدارس اجرا میشود.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: سیاست ما در دولت یازدهم ایجاد امنیت فرهنگی به جای فرهنگ امنیتی بوده است، همانطور که میبینید امروز مدارس ما آرامشی را دارند و این حاصل عملیاتی شدن سیاست امنیت فرهنگی به جای فرهنگ امنیتی است.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در کشور حدود ۹ میلیون بیسواد وجود دارد گفت: با دستور ویژه ریاست جمهوری جلسهای را تشکیل دادیم و راهکارهای کاهش بیسوادی را در کمیسیون اجتماعی دولت تا به تصویب برسانیم، مشکل عمده ما در آموزش و پرورش این است که بیسوادها تمایلی برای سوادآموزی ندارند.
رئیس دانشگاه فرهنگیان بزودی معرفی میشود
فانی با تاکید بر اینکه تا شب گذشته از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی دعوت نامهای نداشته است، بیان کرد: به محض اینکه اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شود، موضوع ریاست دانشگاه فرهنگیان مطرح میشود تا به رای گذاشته شود.
استمداد معلمان از مقامات محلی برای انتقالی
فانی با اشاره به کمبود نیروی انسانی در مناطق محروم عنوان کرد: میانگین فعالیت معلمان در مناطق محروم ۵ سال است در صورتی که وقتی زمان استخدام میرسد افراد میگویند حاضریم در هر منطقهای مشغول به کار شویم ولی با گذشت چند سال درخواست برگشت به محل زادگاه خود را دارند و زمانی که آموزش و پرورش با این موضوع موافقت نمیکند، خواسته خود را به امام جمعه و یا فرمانداری منطقه اعلام میکنند تا از این طریق بتوانند به خواسته خود برسند. تهران، مشهد، سبزوار و تبریز و تقریبا تمام مراکز استانها با تورم نیرو مواجه هستند.
فانی تاکید کرد: از زمانی که من وارد وزارتخانه شدهام تنها به ۱۳۰ نفر مجوز انتقال به تهران داده شده است که این افراد دارای مشکلات خاص بودهاند تا ۱۰ سال آینده ۵۰ درصد از نیروهای آموزش و پرورش بازنشسته میشوند و اگر ما بتوانیم این سیاست را ادامه دهیم، ردیفهای استخدام به مناطق محروم اختصاص مییابد و به یک تعادل میرسیم.
نگران استیضاح من نباشید
فانی در سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه ما نگران استیضاح شما هستیم و عاقبت این موضوع چه میشود گفت: استیضاح نگرانی ندارد. مجلس اختیاراتی دارد که تابع قوانین و مقررات کشور است و همینطور باید بگویم که آموزش و پرورش یک وزارتخانه بزرگ است که امکانات محدودی دارد ولی با انتظارات نامحدودی مواجه است و اگر قرار باشد کسی از این وزارتخانه اشکالی بگیرد، خیلی راحت میتواند این کار را انجام دهد. نه تنها در این دوره بلکه در دورههای قبلی نیز چنین بوده است.
فانی ادامه داد: من نگران استیضاح نیستم. پس شما هم نگران نباشید. چون من در این پست احساس تکلیف کردم و آبرویم را در میان گذاشتهام. امیدوارم حضور من مفید باشد و مشکلات برطرف شوند.
مجتمعهای آموزشی غیر استاندارد به مدارس عادی تبدیل میشوند
وی ادامه داد: تعداد کمی از مجتمعهای آموزشی شهری که طبق ضابطه شورای عالی عمل نکردهاند و به مدارس عادی تبدیل میشوند و به طور حتم تا قبل از سال تحصیلی آینده وضعیت مجتمعهای آموزشی را ساماندهی میکنیم.
اعتبار 500 میلیارد تومانی برای مطالبات فرهنگیان
فانی با اشاره به وضعیت بودجه ۹۴ آموزش و پرورش بیان کرد: اعتبارات هزینه دولت در بودجه ۹۴، ۱۱/۲ درصد رشد داشته است، در حالیکه این میزان برای وزارتخانه آموزش و پرورش ۲۰/۷ درصد بوده است. همینطور تملک و دارایی دولت ۱۵/۸ درصد رشد داشته است اما این آمار در آموزش و پرورش ۲۵/۳ درصد بوده است اما متاسفانه آموزش و پرورش از دولتهای قبلی بدهکار است و به همین دلیل نتوانسته است مطالبات همکاران فرهنگی را بدهد اما ما تلاش میکنیم اعتبارات بیشتری را از مجلس برای آموزش و پرورش تخصیص کنیم.
فانی تایید کرد: نامه پرداخت مطالبات گذشته فرهنگیان را امروز دریافت کردهایم که بر مبنای این نامه ۵۰۰ میلیارد تومان که از طریق خزانه به آموزش و پرورش داده میشود تا بتواند معوقات فرهنگیان را پرداخت کند.
تنبیه بدنی کاهش یافته است
فانی با اشاره به اینکه اقدامات مفیدی برای کاهش تنبیه بدنی در مدارس تا به امروز صورت گرفته، اظهار کرد: سازمانی را تشکیل دادهایم که به تخلفات تنبیه بدنی در مدارس و یا کلاسهای درس رسیدگی میکند. بعد از اینکه تنبیهبدنی به ما گزارش شود بلافاصله هیاتی را برای رسیدگی ارجاع میدهیم تا پس از بررسی تصمیم نهایی را اتخاذ کند اگر چه در کنار این موضوع باید ارشاد و کارهای فرهنگی انجام دهیم البته باید بگویم تنبیه بدنی در سنوات قبل هم اتفاق میافتاد اما امسال نسبت به سالهای گذشته میزان تنبیه بدنی در کشور کاهش یافته است.
انتهای پیام/