دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 دی 1395 - 10:14

نگاهی به گردشگری استان هرمزگان؛ از طولانی‌­ترین پل تاریخی ایران تا بادگیرهای بلند

استان هرمزگان که از دیرباز محل زندگی و اجتماع اقوام و حکومت‌های مختلف بوده است، با ویژگی‌های طبیعی و جاذبه‌های دیدنی‌اش همواره مورد توجه ایرانیان و مردم دیگر کشورها بوده است. کشاورزی، ماهی‌گیری و تجارتی که به واسطه موقعیت جغرافیایی و طبیعی دراین خطه از کشورمان وجود دارد باعث شده تا هر گردشگری تجربه متفاوتی از سفر را در این منطقه کسب کند.
کد خبر : 150426

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، جدای از گویش شیرین بندری و خونگرمی و مهمان‌پذیری بومیان جنوبی، استان هرمزگان در طول سال‌های متمادی بستر اتفاقات تاریخی بوده است که تا به امروز اثرات آن مشهود است. این استان که با جاذبه‌های تاریخی و دسترسی به دریای عمان هر ساله بخش زیادی از مسافران خارجی را میزبانی می‌کند، راوی اتفاقات تاریخی و جایگاه این خطه از کشورمان از دیرباز تاکنون محسوب می‌شود.


معبد هندوها بندرعباس


گفته می‌شود که این معبد درسال 1310 هجری قمری از جمع‌آوری هدایای هندوهایی که در این منطقه سکونت داشتند و تجارت می‌کردند توسط تجار هندی ساخته شده و به نوعی نقطه اتصال فرهنگ ایران و هند است.


معبد هندوها با مساحت 100مترمربع، یک اتاق چهارگوش میانی با محرابی ازجنس چوب درقسمت شمالی، سه اتاق درضلع شمالی، یک اتاق و راه پل‌ه­ای منتهی به گنبد درضلع غربی و دو اتاق درضلع جنوبی را شامل می‌شود. همچنین گنبد زیبای معبد که توجه هر گردشگر و مسافری را به خود جلب می‌کند بر روی تالار اصلی قرار گرفته و مقرنس­‌های پیرامونی آن به همراه 72 برجک در کنار نقوش گل نیلوفر، زیبایی و جلوه ویژه‌ای به این بنای تاریخی بخشیده‌اند.


در اتاق بزرگ این معبد عود ومعطرات سوزانده می‌شد و در ضلع شرقی نیز تالار اجتماعات بوده که هنوز نقاشی‌های مختلفی که البته در حال نابودی است، در آن به چشم می‌خورد.



قلعه پرتغالی‌ها


این قلعه که یادآور دوره سلطه پرتغالی‌­ها بر سواحل و جزایر خلیج فارس است، به فرمان آلفونسودوآلبرکرک، دریا نورد پرتغالی، در سال 1507 میلادی ساخته شد و در نهایت در زمان شاه عباس صفوی فتح شد.


این قلعه چند ضلعی نامنظم شکل است و چند برج با ارتفاعی در حدود 12متر را دارا است. همچنین انبارهای تسلیحات، آب انبار، کلیسا و اتاق­‌هایی با سقف هلالی تاسیسات این قلعه را تشکیل می‌دهند.



پل لاتیدان


پل لاتیدان نیز از دیگر آثار برجای مانده از دوره صفویه در استان هرمزگان است که پرتغالی‌ها برای لشگرکشی از آن استفاده کرده‌اند.


این پل از سنگ­‌های بدون شکل و ملات ساخته شده و با توجه به درازای 1000 متر و 233 دهنه به عنوان طویل­‌ترین پل تاریخی ایران شناخته شده است. عرض پل لاتیدان شهرستان خمیر، 6 متر و طول آن سه برابر سی و سه پل است.


این پل که همواره مورد بلایای طبیعی چون سیلاب واقع شده است، به عنوان یکی از شاهکارهای معاماری کشورمان نیاز به بازسازی و مرمت دارد.



مسجد جامع بستک


مسجد جامع بستک که قدمتی مربوط به دوره زندیه دارد از دیگر مناطق دیدنی و تاریخی استان هرمزگان به شمار می‌رود.


این مسجد که از سنگ و گچ و اندودهای ساروجی ساخته شده در بخش بیرونی سطوح دایره شکلی با فرورفتگی‌­هایی به شعاع یک متر دارد که درون دایره‌­ها نقوشی از گل حکاکی شده است.


با وجود این‌که گچ‌بری بسیار زیبای این مسجد، تصویری چشم‌نواز از معماری ایرانی اسلامی به گردشگران نشان می دهد اما متأسفانه این بنای تاریخی به دلیل بی‌توجهی به ساختمانی متروک و مخروبه تبدیل شده است.



حمام گله‌داری


حمام گله‌داری با سنگ­‌های دریایی-اسفنجی، ساروج محلی و گچ دستکوب از میراث دوره قاجار است که بینه، سربینه، گرم خانه و خزینه است و پنج گنبد کوچک و بزرگ را شامل می‌شود. سیستم گرمادهی حمام از انبارسوخت، آتشدان، دیگ، دودکش­‌ها و گودال جمع آوری خاکستر تشکیل شده و آب مصرفی حمام ازچاهی به عمق ده متر تامین می­‌شده است.


این حمام مدتی به صورت متروکه بود و با همت سازمان میراث فرهنگی به موزه مردم‌شناسی تبدیل شد.



خانه فکری در بندر لنگه


خانه مرحوم حاج عبدالواحد فکری که در دوره قاجار از تجار معروف و بنام بندرلنگه بوده به یادگار مانده است. این خانه با مساحت2600 متر مربع ارتفاعی 5 متری دارد تا امکان تهویه بهتری داشته باشد. این خانه همچنین 5 بادگیر، 2 زیرزمین و 25 اتاق و حیاط مرکزی دارد.


این خانه با بادگیرهای بلند و زیبایش یکی از الگوهای اصیل معماری جنوب محسوب می­‌شود و اکنون به عنوان دفتر میراث فرهنگی بندرلنگه مورد استفاده قرار گرفته است.



قلعه اسرارآمیز فین


قلعه فین واقع در بخش فین شهرستان بندرعباس بر روی تپه‌ای مرتفع قرار دارد. قدمت این قلعه از روی سفال‌های بدست آمده به قرون میانه اسلامی نسبت داده شده است و احتمالاً در زمان ساخت جنبه نظامی داشته ‌است.


مصالح به کار رفته در فضای قلعه در بخش زیرین دیوار‌ها و برج‌ها سنگ‌های نامنظم و ملات ساروج و در بخش‌های بالایی خشت‌های مربع شکل هستند. قلعه فین با ارتفاع 6 متری در گوشه شمال شرقی برج مدوری قرار دارد که بخش زیادی از آن فرو ریخته و تنها دیواری به طول 8 متر از آن باقی مانده است. این قلعه در حال حاضر کاملا ویران شده و تنها بخش‌هایی از برج‌ها و فضاهای معماری آن باقی مانده است.



استان هرمزگان علاوه بر جاذبه‌های تاریخی‌اش از گردشگری طبیعی بسیار خوبی نیز برخوردار است، به طوری که می‌توان از جمله ظرفیت‌های طبیعی این استان به آبگرم گنو با خواص درمانی، کوه گنو در امتداد جنوب شرقی رشته کوه زاگرس، آبشار تزرج، جزیره قشم، جزیره هنگام و جزیره کیش اشاره کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب