سال انشعاب و اختلاف در بازار شام احزاب اصلاحات
گروه سیاسی خبرگزاری آنا- محمدعلی حسننیا؛ آخرین حزبی که در سپهر سیاسی جریان اصلاحات متولد شد، «راه ملت» نام دارد. حزبی که کنگره خود را در اواخر بهمن ماه امسال با بیانیه رئیس دولت اصلاحات و حسن خمینی آغاز کرد.
در جریان کنگره حزب تازه تأسیس «راه ملت» برخی از افراد و سردمداران حزب منحله مجاهدین انقلاب اسلامی حضور داشتند؛ چهره برجسته این مراسم بهزاد نبوی بود. برخی از تحلیلگران معتقدند این حزب با دستور و راهنماییهای نبوی تشکیل شده است.
حزب راه ملت به تبعیت از راهنماییهای «بهزاد نبوی» اقدام به تأسیس حزب کرده است
بر اساس این گزارش، دو حزب اصلی اصلاح طلبان از سال 76 تا 88، حزب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی ایران نام داشتند. بیشتر افراد این دو حزب از سال 76 و روی کار آمدن محمد خاتمی به بدنهای دولت پیوستند. برخی از افراد آن هم مانند: سلامتیان، نبوی و محمدرضا خاتمی و چهرههای دیگر به مجلس ششم رفتند. عملکرد آنها در مجلس ششم و برخی از تندرویهایشان سبب شد در انتخابات مجلس هفتم به بهارستان راه پیدا نکنند.
با آمدن میرحسین موسوی در انتخابات ریاستجمهوری سال 88، دو حزب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی فعال شده و به یکهتازی در میدان انتخابات پرداختند. آنها بیانیههای پشت سرهم و متعدد علیه انتخابات و نظام حاکم صادر کردند و انتخابات را کامل زیر سؤال بردند و در نهایت با رأی قضائی منحل شدند.
همزمان با روی کارآمدن حسن روحانی در دولت، زمزمههای برای تشکیل احزاب جدید اصلاحطلب منتشر شد. نخستین حزبی که پا به عرصه گوی و میدان سیاسی گذاشت، «حزب اتحاد ملت» بود. افراد دسته دوم حزب «مشارکت» سابق تأسیس حزب «اتحاد ملت» را برعهده گرفتند. آنها در انتخابات ریاستجمهوری سال 96 بهشدت از حسن روحانی حمایت کردند، ولی رفته رفته به دلیل بروز مشکلات اقتصادی، ناکارآمدی برجام، به منتقد دسته اول دولت روحانی تبدیل شدند. آنها کار را تا جایی پیش بردند که محمود واعظی، رئیسدفتر رئیسجمهور و عضو مرکزی حزب اعتدال و توسعه اعلام کرد: دولت هیچ قرابتی با «تندروها» ندارد.
«راه ملت» هم برادر دوقلوی «اتحاد ملت» محسوب میشود. برخی از چهرههای مؤثر در حزب «اتحاد ملت» در «راه ملت» عضو هستند. از جمله این افراد غلامرضا انصاری راد است که همزمان هم عضو شورای مرکزی و هیئت مؤسس حزب «اتحاد ملت ایران اسلامی» است و هم عضو هیئت مؤسس حزب «راه ملت».
بیشتر تحلیلگران سال 97 را سال انشعابات و اختلافات در جریان اصلاحات معرفی میکنند که با ایجاد حزب راه ملت و جدایی منتجبنیا از اعتماد ملی، رنگ و بوی جدید به خود گرفته است
دلیل و چرایی تأسیس احزاب جدید اصلاحطلب هم مورد مناقشه و اختلاف است. برخی از تحلیلگران، اختلافات درونی در جریان اصلاحات را مهمترین عامل این موضوع میدانند. در ماههای گذشته برای اصلاحطلبان فصلی تازه سر رسیده است. فصلی از انشعابات و تأسیس گروههای جدید. دعوا در کنگره حزب «اعتماد ملی» و انشعاب منتجبنیا از «اعتماد ملی» و ایجاد حزبی جدید از نمونه این کارها است.
البته ناگفته نماند، اختلاف و دودستگی در احزاب اصلاحطلب از سال 92 شروع شده بود. در جریان لیستبندی شورای شهر تهران و لیست نمایندگان تهران برخی حرف و حدیثهای درباره «مهندسی بودن» آن به گوش رسید. حکیمیپور از اعضای برجسته اصلاحطلب و دبیرکل حزب «اراده ملت» هم در این باره به خبرگزاری آنا گفته بود که لیست شورای شهر تهران مهندسی شده بود.
اوج اختلافات اصلاحطلبان در انتخاب شهردار تهران خود را نشان داد. انتخاب نجفی از اعضای مؤثر در حزب «اعتماد ملی» و نزدیک به «کارگزاران» سبب شد تا جناح رادیکالتر اصلاحطلب، انتخابش را تاب نیاورده و کار او به استعفا برسد. بعد از آن هم اختلافات جدیتر شد و افشانی که عضو رسمی حزب «اعتماد ملی» بود به شهرداری رسید و باز کنار رفت.
اوج اختلافات اصلاحطلبان در انتخاب شهردار تهران خود را نشان داد. حتی حکیمیپور به خبرگزاری آنا گفته بود، لیست شورای شهر پنجم و فعلی تهران مهندسی شده بود
فرضیه دومی که درباره تأسیس احزاب اصلاحطلب عنوان میشود، گرفتن دست بالا در شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان یا در آینده نزدیک «پارلمان اصلاحات» است. طبق این گزارش «پارلمان اصلاحات» که ایده اصلی آن توسط مصطفی کواکبیان مطرح شده، قرار است تمام احزاب اصلاحطلب را شامل شود و بدنهای واحد برای آنها باشد. به همین دلیل برخی از اصلاحطلبان برای گرفتن کرسیها بیشتر در آینده این پارلمان، حزب تأسیس کردند که این موضوع هم دور از انتظار نیست. البته واقعیت این است که پس از ممنوعیت دو حزب «مشارکت» و «مجاهدین انقلاب اسلامی»، عملاً هیچ حزب اصلاحطلبی نتوانسته از اقبال و جایگاه آنها برخوردار شود.
در ماههای گذشته برای اصلاحطلبان فصلی تازه سر رسیده است. فصلی از انشعابات و تأسیس گروههای جدید. به نظر میرسد برای اصلاحطلبان چشماندازها و سرنوشت انتخاباتهایی که معمولاً به آن چشم دوختهاند، بیش از پیش مبهم شده باشد.
به نظر میرسد ایجاد حزب «راه ملت» برای کسب قدرت بیشتر برخی از جریان اصلاحطلب در آستانه ورود به سال انتخابات مجلس شورای اسلامی است.برخی تحلیلگران بر این باورند که برخی گروههای اصلاحطلب درون این شورا میکوشند تعداد احزاب نزدیک به خود را بالا ببرند تا از این طریق، کرسیهای بیشتری در شورای عالی سیاستگذاری بهدست آورند.
انتهای پیام/4082/خ
انتهای پیام/