وزیر امور خارجه ترامپ مشخص شد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از رویترز، این مقام در تیم انتقالی ترامپ گفت: «او میتواند مشکلات نفتی گذشته با روسیه را حلوفصل کند.»
ترامپ قرار است صبح روز سهشنبه به وقت محلی انتخاب تیلرسون را که تجربه دیپلماسی او تنها به انعقاد قرارداد برای شرکتهای بزرگ تجاری با کشورهای خارجی محدود میشود، اعلام کند.
این مقام ارشد افزوده است که ترامپ، تیلرسون 64 ساله اهل تگزاس را بعد از آنکه مورد حمایت چهرههای اصلی حزب جمهوریخواه از جمله جیمز بکر، کاندولیزا رایس و رابرت گیتس، وزیران اسبق امور خارجه قرار گرفت، انتخاب کرد.
به نظر میرسد پشتوانه انتخاب آنها امکان عبور تیلرسون از کانال سنا را تسهیل میکند. رابطه تیلرسون با روسیه ممکن است مشکلاتی برای در سنا ایجاد کند.
به گزارش آنا، برخی تحلیلگران معتقدند انتصاب رکس تیلرسون به عنوان وزیر امور خارجه باعث خواهد شد تا صنایع نفتی به طور پنهانی به مرکز توجه سیاست خارجی آمریکا تبدیل شود. با توجه به نقش منفی شرکتهای نفتی در مناسبات جهانی این انتخاب میتواند به افزایش نگرانیها از سیاست خارجی ترامپ دامن بزند. شرکتهای نفتی به ویژه در منطقه خاورمیانه تجربههای تاریکی از خود به جا گذاشتهاند. کودتا علیه دولت ملیگرای محمد مصدق در ایران یکی از این دهها مورد از این تجربههای غیرقابل دفاع است.
اما به طور کلی به نظر میرسد که رابطه واشنگتن و تهران درباره اجرای توافق هسته ای در دوران احتمالی تیلرسون، امیدوار کننده باشد.
تیلرسون برخلاف دیگر نزدیکان به ترامپ، دیدگاهی عملگرایانه به مناسبات با ایران دارد؛ این در حالی است که بیشتر مشاوران ترامپ به موضعی ایدئولوژیک درباره ایران اعتقاد دارند.
مدیر شرکت نفتی اکسون موبیل پیشتر مخالفت خود را با سیاست تحریم به طور کلی اعلام کرده است. ایران به شدت نگران بازگشت تحریمهای آمریکا در دوران ترامپ است.
البته این فقط مخالفت کلی مدیر شرکت اکسون موبیل با تحریمها نیست که میتواند امیدواریها در تهران درباره بقای برجام را بالا ببرد. بلکه او پیشتر به طور خاص سخنان امیدوارکنندهای درباره ایران زده است. او در مارس سال جاری در گفتوگو با شبکه سیبیاس گفته بود که با وجود تداوم تحریمهای نفتی اولیه آمریکا علیه ایران، اکسون موبیل به ایران به چشم یک بازار نفتی نگاه میکند.
تیلرسون به مدت 41 سال برای شرکت اکسون موبیل کار کرده و در یک دهه اخیر مدیر این شرکت بوده است. در دوران مدیریت او، اکسون موبیل پروژههای زیادی به ویژه با شرکت نفتی دولتی روسیه، روزنف، آغاز کرد.
بعد از آن که بحران اوکراین باعث برقراری تحریمهای اقتصادی علیه روسیه شد، در ارتباطات تجاری شرکت اکسون موبیل با مسکو اختلالاتی پدید آمد. این موضوع باعث شد تا تیلرسون شروع به انتقاد از تحریمکنندگان روسیه کند. در سال 2013 نیز، کرملین، کاخ ریاست جمهوری روسیه، نشان دوستی را به تیلرسون اعطا کرد.
از سوی دیگر، او مدیر نفتی است و هیچگونه سابقه سیاسی و دیپلماتیک مشخصی ندارد و کسی نمیداند در مهمترین بحرانهای جهانی کنونی به ویژه در مورد سوریه، توافق هستهای با ایران، کره شمالی، یمن و...چه برنامهای دارد.
انتهای پیام/