از نذر محصول کشاورزان تا دعوت جارچی از عزاداران
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، مردم ایران در دو ماه محرم و صفر، آیینها و رسوم متنوعی را برای نشان دادن اخلاص و ارادتشان به سرور و سالار شهیدان و شهیدان دشت نینوا برگزار میکنند. در این میان استان مرکزی یکی از استانهایی است که با گذشت زمان همچنان این آیینها را به شکل سنتی و پرشوری برگزار میکند.
مردم استان مرکزی به دلیل شرایط جغرافیایی استان و درختان پربار گردو و بادام، هرساله بخشی از محصول خود را به طبخ فسنجان وحلواهایی که با گردو تهیه میشود اختصاص میدهند.
در روستای اردمین مرکزی، جارچی هر روز و هر شب مردم را از نذری مردم این منطقه مطلع میکند؛ این دعوت برای بومیان به منزله دعوتی همگانی است که باعث گردآمدن مردم در حسینهها و مساجد میشود.
مردم این روستا بسته به نذری که کردهاند، هر روزه غذاها و حلواهای محلی و سنتی زیادی را طبخ میکنند که تنها به واسطه جارچی به اطلاع عموم میرسد. شکل سنتی برپایی آیینهای مردم این روستا باعث شده است که با گذشت سالهای متمادی، نسلهای جدید نیز بر برپایی این مراسم به شیوه سنتی تاکید داشته باشند. به طوری که جوانان در دسته های سینهزنی به جای بلند کردن علم از چلچراغها استفاده میکنند و کودکان و نوجوانان که در قسمت جلویی دسته حرکت میکنند، پرچمهای دستدوز مردم این منطقه را به احتزاز در میآورند.
همچنین با توجه به اتفاقات و شهادت اولیا، در ده روزه آغازین ماه محرم، در هر روز یک مراسم تعزیه توسط بومیان برگزار میشود که با قربانی کردن گوسفندان و پرداخت و ادای نذورات همراه است. تعزیه حضرت قاسم، تعزیه حر، تعزیه مسلمبن عقیل و طفلانش، تعزیه حضرت علی اکبر، تعزیه ابوالفضلالعباس، تعزیه شهادت امام حسین (ع) هرساله با شکوه بیشتری نسبت به سال قبل برگزار میشود به طوریکه استان مرکزی هرساله میزبان عزاداران زیادی از استانهای دیگر میشود.
یکی از مراسم آیینی و سنتی مردم اردمین به روز نهم محرم اختصاص دارد که با تعزیه حضرت عباس(ع) مقارن است. مردم این روستا در روز نهم محرم سینه زنان از روستا به سمت اهل قبور حرکت میکنند و در حالی که برای شهادت حضرت ابوالفضل العباس (ع) عزاداری می کنند، انبوهی از خیرات را به هم تعارف میکنند و در ادامه با قرائت زیارت عاشورا، به آرامگاه درگذشتگان هم سر میزنند و در حالی که حلواهای محلی تزیین شده در دست دارند به اشقیای روز عاشورا لعنت میفرستند.
در روز عاشورا طبالان با نواختن طبل از مردم برای حضور در مراسم تعزیه دعوت میکنند و مردم که در این ده روز در مساجد و حسینیهها به عزاداری پرداختهاند، ساعتها قبل از آغاز تعزیه، زیراندازی در میدانگاه مسجد که مکانی مسقف برای برگزاری تعزیه است پهن میکنند. بومیان این روستا میدانند که تعزیه در روز عاشورا از ساعت 8 آغاز میشود و تا 3 ظهر ادامه خواهد داشت. در ادامه نیز مردم با صرف ناهار نذری مشغول سینهزنی برای شهیدان دشت نینوا میشوند و پس از استراحتی کوتاه به داخل مسجد میروند تا تدارک مراسم «شام غریبان» را ببینند.
انتهای پیام/