دود سفید در آسمان الجزیره
حوری قاسمی، خبرنگار اقتصادی: سرانجام با وجود اختلاف نظرهایی که بین اعضای اوپک بر سر مسائل مختلف وجود داشت، توافقی بین آنها حاصل و دود سفید از نشست مشورتی اوپک در الجزایر بلند شد.
این توافق اولین توافق کاهش تولید نفت از سال 2008 میلادی تا کنون برای اعضای اوپک است و زمینه ساز توافق اصلی نشست رسمی اوپک در ماه نوامبر در وین خواهد بود.
این توافق به نوعی پیروزی ایران در چانه زنی اوپک به شمار می رود؛ زیرا این کشور توانست موضع عربستان در خصوص تولید نفت ایران را تا حد زیادی نرم کند. شنیده ها حاکی از آن است که بر اساس این توافق ایران می تواند 4 میلیون بشکه در روز نفت تولید کند، که به معنای بازگشت تولید ایران به میزان تولید نفت پیش از تحریم هاست.
پیش از این عربستان گفته بود تنها زمانی تولید نفت خود را محدود می کند که ایران نیز افزایش تولید نفت خود پس از برداشته شدن تحریم ها را محدود کند.
بر اساس این توافق، مجموع تولید روزانه اوپک به 32.5 میلیون بشکه در روز کاهش خواهد یافت اما اینکه هر کشوری چه میزان نفت تولید خواهد کرد در نشست نوامبر مشخص خواهد شد.
وزیر نفت ایران نیز ضمن ابراز خرسندی از نتیجه نشست مشورتی اوپک گفت: امروز یک تصمیم استثنایی در اوپک گرفته شد.
وی افزود: وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک تصمیم گرفتند به پیشنهاد دبیرخانه اوپک، تولید این سازمان را تا سقف تولید ٣٢.٥ تا ٣٣ میلیون بشکه در روز تعیین کنند و دبیرخانه موظف شد با مشورت اعضا، سهم تولید کشورها را پیشنهاد کند.
وزیر نفت تصریح کرد: دبیرخانه اوپک همچنین به رایزنی های خود با کشورهای غیر عضو اوپک برای ایجاد ثبات در بازار نفت ادامه می دهد.
همچنین محمد بن صالح الساده، وزیر صنعت و انرژی قطر و رئیس دورهای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در آغاز این نشست گفته بود که کشورهای عضو اوپک درباره لزوم تلاشها برای کمک به تثبیت بازارهای جهانی نفت خام و کاهش نوسان قیمت نفت، توافق نظر دارند.
اعضای اوپک بر سر یک سطح تولید به توافق رسیده اند، این سازمان برای جلب همکاری با کشورهای غیرعضو اوپک رایزنی می کند.
روسیه نیز به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت خارج از اوپک تمایل خود را به تثبیت میزان تولید نفت اعلام کرده اما باید منتظر بود و دید که این کشور تا چه اندازه در این مسیر اعضای اوپک را همراهی خواهد کرد.
این توافق در کنار افزایش تقاضا و کاهش ذخایر نفت در بازار طی سه ماه آخر سال جاری میلادی و سه ماه نخست سال ٢۰١٧ زمینه ساز تقویت قیمتها در بازار خواهد بود و امید کشورهای نفت خیز جهان برای رسیدن به درآمدهای نفتی پایدار را قوت خواهد بخشید.
انتهای پیام/