دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 مهر 1395 - 09:11

روش نانوچاپ ارزان‌قیمت برای حکاکی سه‌بعدی روی فیبرنوری

محققان روش نانوچاپ ارزان‌قیمت جدیدی ارائه کردند که با استفاده از آن می‌توان ساختارهای سه‌بعدی پیچیده روی فیبرهای نوری ایجاد کرد. این فناوری می‌تواند برای ساخت قطعات الکترونیکی و حسگرهای پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
کد خبر : 121456

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ستاد ویژه توسعه نانو، محققان روش چاپی جدیدی ارائه کردند که با استفاده از آن می‌توان ساختار سه‌بعدی کوچکی را روی نوک یک فیبر نوری با ضخامت 125 میکرون ایجاد کرد. این ساختار سه‌بعدی نوری می‌تواند خواص نور را دستکاری کند. بنابراین، از آن می‌توان در طیف وسیعی از فناوری‌ها از ماشین‌کاری با لیزر گرفته تا آزمایشگاه روی الیاف استفاده کرد. همچنین این فناوری برای ساخت حسگرهای پزشکی مناسب است.


یکی از بزرگ‌‌ترین مزیت‌های این روش آن است که بسیار ارزان‌تر از روش‌های ساخت پیشین است؛ بنابر این دامنه استفاده از آن بسیار وسیع است.


کیکو مونچیکا، از محققان این پروژه، می‌گوید: «توسعه این فناوری جدید می‌تواند مزایای زیادی را در پی داشته باشد. از آن می‌توان برای طراحی و تولید ساختارهای نوری انعطاف‌پذیر پیشرفته استفاده کرد. همچنین از این فناوری می‌توان برای تولید ساختارهای نوری پیچیده که ضریب شکست بالایی دارند، به صورت مستقیم روی فیبرها استفاده کرد. این کار موجب تولید پیمایشگرهای الیافی جدیدی می‌شود که از آن می‌توان در ساخت انبرک نوری و محصولات دیگر استفاده کرد».


هر چند روش‌های مختلفی برای ترکیب قطعات نوری با الیاف نوری وجود دارد، اما تولید قطعات نوری سه‌بعدی روی انتهای این الیاف به عنوان گره کور این حوزه محسوب می‌شود. چالش اصلی، مساحت سطحی کوچک این ساختارها است چراکه بیش‌تر روش‌های ساخت برای مقیاس‌های بزرگ طراحی شده‌اند. روش‌های فعلی بسیار زمان‌بر و گران‌قیمت هستند.


در این روش جدید از لیتوگرافی نانوچاپ فرابنفش استفاده شده است تا الگوهای سه‌بعدی پیچیده ایجاد شود. محققان از یک جداکننده پرتو سه‌بعدی برای تشکیل چهاد پرتو مختلف استفاده کردند.


این گروه نشان دادند که این روش، دقیق‌ترین لیتوگرافی ارائه‌شده برای تولید ساختارهای سه‌بعدی پیچیده است که می‌تواند برای نوک الیاف نوری مورد استفاده قرار گیرد. هزینه روش، بسیار پایین و خروجی آن بالا است. محققان درصدد توسعه این روش و در نهایت تجاری‌سازی آن هستند تا پیمایشگرهای جدیدی تولید کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب