دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 شهريور 1395 - 10:38
مسعود سلیمانی رئیس فدراسیون اسکواش در گفت‌و‌گو با آنا:

استخدام مربی خارجی برای ما در اولویت است/ اسکواش نشان داد حرف اول و آخر را پول نمی زند/ دانشگاه‌ آزاد در مسابقات قهرمانی آسیا به ما کمک می‌کند/در حق تیم ملی بزرگسالان اجحاف شد

اسکواش نشان داد حرف اول و آخر را پول نمی زند/و افرادی کنار ما قرار دارند که فلسفه «ما می توانیم» را به صورت واقعی معنی کردند/فدراسیون در چهار سال اول با طرح استعدادیابی نتیجه گرفت / از دادگان قول همکاری گرفتیم
کد خبر : 116890

به گزارش خبرنگار ورزشی آنا،رشته‌ ورزشی اسکواش در زمره‌ رشته‌های راکتی به حساب می‌آید که در این چند ساله اخیر رشد و پیشرفت چشمگیری در عرصه ورزش کشور داشته است .اسکواش که از آن به عنوان یکی از رشته‌های نوین ورزشی نیز یاد می شود اکنون در کشورمان به مرحله‌ای رسید که تیم ملی کشور در رقابت‌های غرب آسیا نخستین مدال تاریخ این رشته را به دست می‌آورد.


مسعود سلیمانی رئیس فدراسیون اسکواش با حضور در خبرگزاری آنا درباره وضع اسکواش در ایران با ما به گفت‌و‌گو پرداخت.


رئیس فدراسیون اسکواش در ابتدا گفت: «در این مدتی که سکان هدایت فدراسیون را بر عهده گرفتم برنامه‌های راهبری خوبی را اجرا کردیم و هم اکنون برای چهار سال بعد هم برنامه‌ریزی دقیقی کرده‌ایم تا این رشته را در بین همگان بسط و گسترش بدهیم. فدراسیون در چهار سال اول با طرح استعدادیابی نتیجه گرفت و ما توانستیم در شهرهای مختلف کشور مستعدان این رشته را شناسایی کنیم و نتیجه آن این شد که اسکواش برای اولین بار به مدال‌آوری رسید. در چهار سال دوم ضمن حفظ و ارتقای این مدال‌ها بر اجرای طرح استعدادپروری تمرکز کرده‌ایم. در حال حاضر دیگر ما به شکل جدی طرح استعدادیابی نداریم و تمام تمرکز ما بر روی استعدادپروری است. به این معنی که برای مستعدانی که در سنوات گذشته جذب و شناسایی شدند، برنامه‌ریزی می کنیم. البته این را هم باید بگویم دو سیاست تکلیفی برای استان‌ها مشخص کرده‌ایم. به این صورت که هیاتی از نظر ما حیات دارد که کار استعدیابی را انجام دهد اما این روند باید در طول زمان تغییر کند و به‌روز شود. بنابراین از سال 95 اعلام کردیم هیات‌هایی می‌توانند از تسهیلات فدراسیون استفاده کند که تا پایان سال دو مستعد کمتر از 9 یا 11 سال دختر به فدراسیون معرفی کنند.»



وی ادامه داد: «وقتی این استعدادها به فدراسیون معرفی شدند ما آنها را تحت پوشش قرار می‌دهیم، تسهیلاتی برای آنها در نظر می‌گیریم و برای رقابت‌های آینده آنها را آماده می‌کنیم. خوشبختانه اسکواش ایران به حد و اندازه‌ای رسیده است که وقتی مسابقاتی تحت عنوان «کی ال جونیور در مالزی» برگزار می‌شود، می‌‌توانیم برای این مسابقات تیم ملی را اعزام نکنیم. سیاست ما این است که تیم‌های پشتیبان و مستعدان 9 سال تا 18 سال را به این مسابقات اعزام کنیم و فراخوان آن را هم اعلام کرده‌ایم.»


رئیس فدراسیون اسکواش افزود: «اعزام به این مسابقات با هزینه خود فرد صورت می‌گیرد و مسائل اداری آن بر عهده فدراسیون خواهد بود البته بخشی ناچیزی از هزینه‌ها را هم فدراسیون تقبل می‌کند. هدف ما این است که از همان ابتدای کودکی تفکر حرفه‌ای در ذهن بازیکنان نقش ببندد. سال گذشته «پارمین نکوپایان» به مسابقات بین‌المللی در کشور مالزی اعزام شد و با غلبه بر حریفان خود به مدال برنز دست یافت و در دومین اعزام همین بانوی اسکواش‌باز که به 11 ساله‌ها ورود پیدا کرده بود به مدال نقره دست پیدا کرد.»


سلیمانی با بیان اینکه آموزش مربیان را در راس کار فدراسیون اسکواش قرارداده‌‌ است، عنوان کرد:« ما در کنار استعدیابی، آموزش مربیگری را هم سرلوحه کار خود قرار داده‌ایم تا مربیان آموزش‌های لازم را به صورت عملی یاد بگیرند. در تهران اولین اردو به مسئولیت مستانه کرم‌پور (‌مربی اسکواش) برگزار شد و10 مربی در طرح غربالگری در کنار کرم پور (‌پرافتخارترین بانوی اسکواش‌باز ایران) در شهرهای مختلف به مدت 10 روز اردو برگزار کردند تا برای تربیت نسل جدید اسکواش توانمندتر شوند. همچنین متاسفانه در گذشته به مباحث فرهنگی در اسکواش توجهی نمی‌شد و تنها مسابقات شروع می‌شد و به پایان می رسید اما ما یکی از اهداف خودمان را ترویج مسائل فرهنگی دانستیم و برای آن هم برنامه‌ریزی کردیم. درست است که فدراسیون‌ها کار اصلی‌شان ترویج قهرمانی است، باید در وهله اول انسان باشیم. هدف ما این است که ورزشکارانمان در اجتماع یک فرد هنجارشناس باشند به همین خاطر در اردوها بر روی ارزش‌ها بیشتر تاکید داریم. ما باید این موضوع را بسط و گسترش دهیم و نباید نگران این باشیم که در آینده کسی راکت پرت کند یا با داور تندی کند. ما نباید در اسکواش اعتراض‌های خارج از هنجار داشته باشیم و نسلی باادب‌تر از نسل‌های گذشته تربیت خواهیم کرد. چند روز پیش از سوی وزارت ورزش و جوانان دکتر سجادی سرزده به فدراسیون ما آمدند. اولین چیزی که بر روی آن تاکید کردند آموزش مربیان، استعدادیابی و قهرمانی بود که دقیقا تمامی این موارد در فدراسیون ما عملی شده است.»


استان‌های مستعد در اسکواش


سلیمانی همچنین به استان‌های فعال در رشته اسکواش اشاره کرد و گفت: «در اسفند سال 88 که سکان هدایت فدراسیون را بر عهده گرفتم استان تهران، استان یزد و کیش پای کار بودند. استراتژی اول ما این بود که اسکواش را به وسعت ایران برسانیم و در کل کشور هیچ استانی وجود نداشته باشد که نام اسکواش را نشنیده باشد. به همین دلیل اول از همه هیات‌ها را فعال کردیم. بوشهر آخرین استانی بود که در این زمینه فعال شد. در حال حاضر ما در 30 استان کشور اسکواش را به صورت رسمی داریم. وقتی استان‌ها محدود باشند خواه ناخواه فدراسیون تحت فشار قرار می‌گیرد اما وقتی 20 مرکز فعال استعدادیابی و 30 مرکز عادی اسکواش در سطح کشور داشته باشیم مانور ما بیشتر خواهد بود.»




استان هایی که در استعدادیابی پیش رو بودند


وی ادامه داد: «یکی از سیاست های تکلیفی ما این بود که با توجه به امکاناتی که در اختیار استان‌ها می گذاریم در شش ماه اول دو استعداد را به فدراسیون معرفی کنند که در این مورد هم چند استان پیشتاز هستند استان‌های اصفهان، آذربایجان غربی، فارس و مرکزی جزو استان هایی هستند که در این زمینه پیشرو بودند و نمره قبولی از ما گرفتند.»


بودجه استان ها


سلیمانی گفت: « از زمانی که من به فدراسیون ورود کردم مسائل کمبود بودجه و تحریم به وجود آمد و این موضوع ما را کمی اذیت کرد. اما اسکواش نشان داد حرف اول و آخر را پول‌نمی‌زند و افرادی کنار ما قرار دارند که فلسفه «ما می توانیم» را به صورت واقعی معنی کردند. ما بودجه خاصی به استان‌ها ندادیم. هم اکنون در فدراسیون یک یگان منظم چه در هیات ها و چه در کمیته ها داریم که همگی این تعهد در وجودشان نهادینه شده تا برای بسط و گسترش اسکواش تلاش کنند. در نه ماه گذشته به ما اعلام کردند که امسال سال المپیک است و فدراسیون‌های غیر المپیکی باید مستقل باشند چرا که بخش قابل ملاحظه‌ای از بودجه باید در اختیار المپیکی‌ها قرار بگیرد و ما به ناچار این وضع را تحمل کردیم. البته از سهم بودجه مبلغ ناچیزی در اختیار ما قرار گرفت. با این حال ما با حداقل ها توانستیم شرایط خوبی برای این رشته به وجود بیاوریم که این موضوع تنها با همراهی و همدلی استان ها امکان پذیر شد.»


رئیس فدراسیون اسکواش به فعالیت های استان ها اشاره کرد و گفت: «در هفت مهر ماه یکی از استان های که مسابقات «چلنچر فایو» را برگزار می‌کند استان فارس است که سالن نداشتند اما با مدیریت و تدبیر از بخش خصوصی استفاده کردند و یکی از زیباترین سالن های اسکواش در ایران را ساختند و «مقدس اشرف» مربی پاکستانی هم استخدام کردند. البته در این راه والدین ورزشکاران هم به ما کمک کردند. در شش ماه دوم سال در اسکواش مسابقات بسیار زیادی داریم که برای همگی آنها جوایز بین المللی در نظر گرفته شده است. پنج استان خوزستان، فارس، آذربایجان غربی، تهران و گلستان و جزیره کیش این مسابقات را برگزار می کنند که آذربایجان غربی و گلستان مسابقات محلی را برگزار خواهند کرد. هر کشور می تواند مسابقات «نشنال کلوز» را در طول سال یک بار برگزار کند جایزه آن 1000 دلار است همچنین «کلوز ستلایت» را دوبار برگزار کند که جایزه آن هم 1000 دلار است. گلستان و آذربایجان غربی «کلوز ستلایت و نشنال کلوز» را برگزار می کنند که رنکینگ آن هم جهانی است. به این ترتیب اسکواش‌بازان به جای اینکه ارز را به بیرون ببرند آن را به کشور خودشان را می آوردند.»


سلیمانی موفقیت اسکواش را در حمایت بخش خصوصی دانست و گفت: «خوشبختانه بخش خصوصی کمک بسیار خوبی به اسکواش کرد و امکانات این رشته را به خوبی در اختیار اسکواش بازان قرار داد. قبلا در اسکواش بازیکنان تیم ملی در باشگاه حیدرنیا اسکان داده می‌شدند اما چندسالی است که ملی پوشان در هتل آکادمی المپیک اسکان دارند و مانند بقیه رشته‌ها از رستوران، روانشناس و استخر آنجا استفاده می‌کنند. برای تیم‌های ملی باید بیشتر از این‌ها کار کرد و من پارسال هم اعلام کردم با اولین مدال این رشته بازیکنان باید اردوی برون‌مرزی داشته باشند و برای این اردوها باید هزینه کنیم اما متاسفانه ما هنوز نتوانستیم این اردوها را برای آنها در نظر بگیریم. البته توانستیم با اردوهای بلند‌مدت دو ضعف بزرگ اسکواش بازان را برطرف کردیم.»


وی در مورد ضعف اسکواش‌بازان گفت: «ضعف اول این بود که متاسفانه اسکواش‌بازان دچار ضعف جسمانی بودند به این معنی که هر چقدر مسابقه طولانی‌تر می شد آنها از نظر قوای جسمانی رو به تحلیل می رفتند و به حریف امتیاز می دادند اما حالا یاد گرفتند تا جایی که در توانشان است در مسابقه بمانند تا از حریف امتیاز بگیرند. مورد دوم این بود که ما تا به حال رنکینگ جهانی در اسکواش نداشتیم اما خوشبختانه هم اکنون سجاد زارعیان رنکینگ ششم جهان را از آن خود کرده است و با توجه به اینکه آقایان بعد از 16 سال و بانوان برای اولین بار در مسابقات جهانی شرکت کردند انتظار می‌رود در رنکینگ جهانی که ماه آینده اعلام می‌شود به رنکینگ دوم و سوم جهان برسیم.»



رئیس فدراسیون ادامه داد:«در گذشته در فدراسیون اسکواش این توانایی وجود نداشت که همزمان در چند شهر مختلف کشور مسابقه برگزار کنیم اما امروز به این درجه از توانایی رسیدیم که در استان های مختلف کشور بدون مشکل مسابقات گوناگون را برگزار می‌کنیم. در حال حاضر مربیان تیم ملی شش ماه است که حقوق دریافت نکرده‌اند، با این حال باز هم ادامه می‌دهند به دلیل اینکه دید ملی‌گری پیدا کرده‌اند و برای قویتر شدن رزومه‌شان تلاش می کنند و دوم اینکه می‌دانند هر زمانی که کا را متوقف کنند افراد دیگر جایگزین آنها می‌شوند.»


سلیمانی به حضور مربیان خارجی در اسکواش اشاره کرد و گفت: «یکی از برنامه‌های ما این است که استان‌ها هر چقدر توانمند می‌شوند به سراغ مربیان خارجی بروند. استان فارس «مقدس اشرف» را استخدام کرد و بلافاصله بعد از آن جزیره کیش «محمد یوسف» را استخدام کرد. استان مشهد به مدت یک سال در لیگ شرکت نکرد و مبلغی را که برای لیگ در نظر گرفته بود، برای جذب مربی خارجی هزینه کرد. هیات تهران هم با دو مربی خارجی مذاکره کرده است. همچنین «رفعیت خان» از کشور پاکستان و «امجدخان» قرار است به ایران بیاید البته در این بین با توجه به اینکه کشور پاکستان در مسابقات قهرمانی جهان در جایگاه نخست قرار گرفته است هم اکنون «امجدخان» منتظر است با وزیر ورزش این کشور صحبت کند و اگر هنوز او را بخواهند ترجیح می دهد در کشورش بماند اما اگر قطع همکاری باشد به احتمال زیاد به ایران خواهد آمد.»


او ادامه داد: «استان‌های بعدی آذربایجان غربی، گلستان است که برنامه استخدام مربی خارجی را در راس کار خود قرار دادند. باتوجه به اینکه در ایران حریف تمرینی برای اسکوش‌بازان خانم وجود ندارد، با شهریان معاون امور بانوان وزارت ورزش قبل از اعزام به المپیک مذاکراتی داشتیم و قرار شد حریفی به ایران بیاید و با اسکواش‌بازان تمرین کند. اولین نفر هم خانم «نیکول دیوید» قهرمان جهان را در نظر گرفتیم. این اسکواش باز مالزی چندین سال است که قهرمانی جهان را در اختیار دارد اما مبلغی که برای حضور در ایران به ما اعلام کرده بسیار سنگین است که وزارت ورزش هم برای رشته‌ای مانند اسکواش این مبلغ را تقبل نمی کند به همین دلیل با نفرات بعدی رایزنی کردیم که فعلا منتظر جواب نهایی آنها هستیم. هزینه اولیه آنها برای حضور در ایران چیزی حدود 50 میلیون تومان است. باتوجه به اینکه حق الزحمه این اسکواش‌بازان سنگین است باید در این بخش رایزنی‌ها بیشتر شود.»


کناره گیری از لیگ


وی خاطرنشان کرد: «خوشبختانه در سال‌ها اخیر به قدری متقاضی برای حضور در لیگ اسکواش زیاده بوده است که وقتی یک تیم انصراف می‌دهد، جایگزین برای آن تیم داریم ضمن اینکه ما برای تیم هایی که از حضور در لیگ صرف نظر کنند جریمه‌ای هم در نظر می‌گیریم. سال به سال لیگ ما از نظر کمی و کیفی قوی‌تر می‌شود در حالی که پنج سال پیش در فدراسیون اسکواش اوضاع به قدری نامنظم بود که وقتی در کیش مسابقات لیگ برگزار شد مسائل انضباطی زیادی به وجود آمد اما حالا لیگ به یک آرامش بسیار خوبی رسیده است.»


وضعیت تیم ملی اسکواش


سلیمانی همچنین در مورد مسابقات پیش روی تیم ملی گفت: «تیم ملی از لهستان 20 روز پیش برگشت و مجددا با کاروان 30 نفره به شهر «پنانگ»مالزی اعزام شد. برنامه بعدی ما اعزام تیم به مسابقات قهرمانی آسیاست که این رقابت‌ها هم در کشور مالزی قرار است انجام شود. طبق تصمیم‌گیری‌ای که انجام دادیم قرار است کاروان ایران متشکل از 13 اسکواش باز به این مسابقات اعزام شود. بعد از آن هم ورزشکاران در کوران لیگ داخلی و چلنچر ها قرار دارند. اعزام بعدی مسابقات قهرمانی آسیا در بهمن ماه است که این رقابت ها به صورت تیمی است. مهمترین رده سنی اسکواش کمتر از 19 سال است و ایران که در 14 دوره هیچ مقامی در این رده سنی به دست نیاورده است هم اکنون به مدال طلای این رده سنی در آسیا رسیده است. اسکواش‌بازان به مرحله‌ای رسیده‌اند که یا باید یار تمرینی قوی داشته باشند یا اینکه اردوهای برون‌مرزی خوبی برگزار کنند. در ایران اسکواش‌بازانی که به اردو می‌روند تنها از نظر اخلاقی پیشرفت می‌کنند اما در زمینه مهارت و تاکتیک چنان رشدی ندارند بنابراین ما باید آنها را ارتقا دهیم.»


وی تاکید کرد: «متاسفانه در اسکواش در حق تیم ملی بزرگسالان اجحاف شده است. در سنوات گذشته تیم ملی به دلیل مسائل انضباطی به مدت چهار سال تعطیل شد و دوباره در دوره ما احیا شد. این تیم باید اردیبهشت ماه به مسابقات قهرمانی تیمی بزرگسالان آسیا اعزام می‌شد اما به دلیل برخی مسائل این اتفاق نیفتاد ولی حالا به دنبال حامی جدید هستیم. در حال حاضر ما 10 اسکواش‌باز ایرانی عضو مرکز حرفه‌ای اسکواش جهان داریم . این اسکواش‌بازان به صورت انفرادی در مسابقات شرکت می‌کنند. در حال حاضر ما تیم فوق‌العاده‌ای در بزرگسالان داریم، نوید ملک‌زاده کاپیتان تیم ملی، فرزاد شکوهی از گلستان و زارعیان هم از کیش سال‌ها می‌توانند در خدمت تیم ملی باشند. باتوجه به اینکه اسکواش شرایط سنی خاصی ندارد، این بازیکنان می توانند سال‌ها بازی کنند.»


سلیمانی ادامه داد: «یکی از کارهایی که در فدراسیون انجام شد این بود که تیم ملی به صورت سنتی اسکواش‌بازان را در اختیار داشت و آنها تا ابد می‌خواستند در تیم بمانند و جایگزینی برای آنها وجود نداشت. این روش گلخانه‌ای بود اما ما این سیستم را تغییر دادیم و حالا به جایی رسیده‌ایم که همه برای رسیدن به تیم ملی تلاش می‌کنند. خوشبختانه ما با سازمان زندان‌ها هم تفاهم‌نامه داریم و شرایطی برای زندانیان در نظر گرفتیم که آنها در زندان این رشته را انجام دهند تا محیطی سالمی در آنجا برقرار شود. متاسفانه بسیاری از افراد نمی‌دانند اسکواش تا به این اندازه رشد کرده‌ است. ما تنها فدراسیونی هستیم که همه مسابقات را در همه رده‌های سنی برگزار کردیم و هم اکنون جزو 18 فدراسیونی هستیم که با همکاری آموزش و پرورش در بین دانش آموزان طرح استعدادیابی را دنبال می‌کنیم.»


اسکواش در دانشگاه آزاد


رئیس فدراسیون اسکواش با ابراز امیدواری در مورد همکاری با دانشگاه آزاد گفت: «ما اولین کاری که برای ارتقای اسکواش انجام دادیم این بود که خدمت دکتر دادگان رفتیم و از او و همکارانشان هم قول همکاری گرفتیم. اگر دانشگاه آزاد در اسکواش تیم تشکیل دهد بسیار قوی است چرا که بیشتر مربیان و اسکواش‌بازان از دانشجویان این دانشگاه هستند. اما متاسفانه دانشگاه هم با مشکلات مالی روبه رو است. همه هدف ما این است که این رشته را در مراکز علمی و دانشگاهی ترویج دهیم. دانشگاه آزاد اگر تیمی را به مسابقات دانشجویان جهان اعزام کند آن موقع در بین دانشجویان بیشتر شناخته خواهد شد . البته از سال 82 تا 86 ما سالن مسابقات قهرمانی دانشگاه آزاد را در اختیار داشتیم و یک دوره هم با هزینه دانشگاه تیم ما به مسابقات قهرمانی آسیا اعزام شد. اما طی سه سال گذشته به دلیل مشکلات مالی این همکاری قطع شد. چندی پیش که با پهلوان مدیرکل ورزش دانشگاه آزاد جلسه ای داشتیم گفتند به دلیل مشکلات مالی، دانشگاه آزاد نمی تواند تیمی در این رشته داشته باشد اما آنها قول دادند که در مسابقات قهرمانی آسیا که چند وقت دیگر به صورت انفرادی در بخش آقایان و بانوان برگزار می‌شود به ما کمک کنند. ضمن اینکه در واحد علوم و تحقیقات کورت اسکواش داریم. قرار شد همکاری ما با دانشگاه آزاد بیشتر شود امیدوار هستیم باتوجه به اینکه بیشتر اسکواش بازان در دانشگاه آزاد تحصیل می کنند این همکاری سرعت بگیرد.»



اسکواش ورزش پرهزینه‌ای نیست


وی در پایان گفت: «اولین بار این رشته را شرکت نفت و یک بانک خصوصی در ایران راه انداختند که در آن زمان به صورت خصوصی اداره می‌شد و مردم عادی حق استفاده از آن را نداشتند. به طور طبیعی رشته‌ای که دست نیافتنی باشد در بین مردم این گونه جا می افتد که بسیار گران است اما وقتی این رشته مردمی شد پرهزینه بودن این رشته هم کمرنگ‌تر شد. ما در ایران به سراغ بیماران سندرومی رفتیم و قرار است چند ماه دیگر مسابقاتی برای آنها برگزار کنیم. اما هنوز این تصور بین مردم وجود دارد که اسکواش رشته پرهزینه‌ای است به این دلیل که برای مردم ناشناخته است. همه تلاش ما این است تا این رشته را از طریق رسانه به مردم بشناسیم و به سمت آن بیایند.»


گفت و گو از فرزانه شریفی و علی شفیعی‌جم


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب