ابداع روشی برای پرینت ابزارهایی که تغییر شکل میدهند + ویدئو
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از MIT، پرینت سهبعدی با قابلیتهای روزافزونی که بهدست میآورد، تا امروز هم توانسته است، جهشهای زیادی در علوم مختلف ایجاد کند. به عنوان نمونه در علم پزشکی، این تکنیک کمک زیادی به ساخت مهرههای مصنوعی بهتر، ابزارهای دقیقتر و حتی دوربینهای کوچکتر برای فیلمبرداری از درون بدن کرده است. اکنون محققان مؤسسه تکنولوژی ماساسچوست در آمریکا موفق شدهاند یک روش پرینت جدید ابداع کنند که با آن ابزارهایی ساخته میشود که میتوانند شکل قبلی خود را به خاطر بسپارند و دوباره به آن حالت بازگردند.
تکنیک تازه که «میکرواستریولیتوگرافی» نام دارد، با استفاده پلیمرهای خاصی، سوژههای سهبعدی را پرینت میگیرد. وسیلهای که با این روش پرینت میشود، میتواند در دمای مشخصی به حالت ایستاده باشد و در دمای دیگری خم یا حتی در دمای سوم در وضعیت مشخصی قفل شود.
این فرآیند با تغییر دما به حالت اول، موجب بازگشت وسیله به وضعیت نخستین میشود. به گزارش آنا، محققان با این تکنیک ابزارهایی به قطر موی انسان ساختهاند و حتی ابزارکهایی ساختهاند که مانند چنگک عمل میکند و در دمای خاصی میتواند دور سوژه خود جمع شود. تیم سازنده امیدوار است با این تکنیک انقلابی در امور درمانی ایجاد شود. بهعنوان مثال یکی از ایدهها این است که داروی خاص، در داخل یک کپسول به بدن فرد تزریق میشود اما فقط زمانی کپسول باز و دارو آزاد خواهد شد که فرد تب کرده باشد.
استفاده و کاربریهای بسیار گستردهای از علوم پزشکی تا فضانوردی و سلولهای تولید انرژی خورشیدی برای این روش قابل تصور است. یکی از برتریهای این تکنیک و ماده تازه این است که میتواند دو تا سه برابر کش بیاید یا جمع شود؛ بدون اینکه خطر شکست یا پارگی برای آن وجود داشته باشد. از این ویژگی میتوان برای ساخت اشیا، ابزارها یا رباتهایی که در شرایط خاص طول آنها افزایش یا کاهش مییابد یا ابزارهایی که متناسب با قطر و دمای مسیر، تغییر کلفتی میدهند، استفاده کرد.
تیم تحقیق با استفاده از این تکنیک یه نمونه مینیاتوری از برج ایفل ساخت که در دماهای مختلف خم و شل میشود اما با بازگشت به دمای موردنظر، به حالت نخستین خود بازمیگردد.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/