توقف عملیات عمرانی در محدوده تخت جمشید
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، افشین یزدانی عضو کمیته فنی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اعلام این خبر گفت: کارخانه آرد نقش رستم با قدمتی افزون بر 20 سال در محدوده حریم درجه 2 محوطه میراث جهانی تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر قرار گرفته است.
وی افزود: به دلیل حجم بالای تولید گندم در دشت مرودشت و نیاز به ذخیرهسازی به شیوه بهداشتی و نوین در کارخانه آرد نقش رستم، ساخت سیلوهای بتنی ذخیرهسازی در محوطه کارخانه به ضرورت بدل شده است.
به گفته یزدانی، این در حالی است که به دلیل واقعشدن محوطه کارخانه در محدوده حریم درجه 2 تخت جمشید و نقش رستم و براساس ضوابط و مقررات مصوب سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ساخت پروژههای عمرانی دارای محدودیتهایی برای حفاری در زمین و بلندمرتبهسازی است.
وی تصریح کرد: هرگونه طرح توسعه در این محدوده در چارچوب طرحهای کلان مدیریتی و طرحهای هادی و آن هم به شرط نبود آلایندگی زیست محیطی و بیشینه ارتفاع 8.5 متر از سطح زمین امکانپذیر و مجاز است.
این باستانشناس افزود: بر همین اساس محدوده طرح عمرانی کارخانه یاد شده پیش از هر چیز بایستی برای کیفیت آثار زیر سطحی مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
وی بیان کرد: برنامه کاوش و گمانهزنی در محدوده کارخانه مورد نظر بر همین اساس و با هدف پاسخگویی و روشنسازی پرسش کیفیت لایههای زمینشناسی و باستانشناسی در منطقه و در نهایت امکان یا نداشتن امکان هرگونه عملیات خاکبرداری و گودبرداری در محل یاد شده به پژوهشکده باستانشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پیشنهاد و پس از گرفتن مجوز نسبت به عملیات میدانی کاوش و گمانه زنی اقدام شد.
به گفته وی، کاوشهای باستانشناسی در حال انجامبخشی از یک برنامه جامع بررسی و مطالعه دقیق محدوده کارخانه آرد نقش رستم و اطراف آن شامل عملیات دورسنجی مغناطیسی (ژئوفیزیک) و بررسی و تحلیل تصاویر هوایی و پیمایش میدانی است.
این باستانشناس اظهار داشت: از شروع عملیات 16 گمانه در اندازههای 2 در 2 و 2 در یک متر در محدوده کارخانه مورد کاوش ایجاد شده که این تعداد در روزهای آینده به حدود 20 گمانه نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
به گفته یزدانی، کاوش و گمانهزنی در محدوده طرح عمرانی کارخانه آرد نقش رستم علاوه بر آگاهی افزایی نسبت به کیفیت لایههای باستانی منطقه، نقشی اساسی در بازسازی چشمانداز فرهنگی و طبیعی دشت مرودشت و تعیین حدود شهر پارسه خواهد داشت.
وی افزود: کاوشهای جاری جدای از آن که پژوهشگران را نسبت به کیفیت لایههای باستانی منطقه آگاه میسازد نقشی اساسی در بازسازی چشم انداز فرهنگی و طبیعی دشت مرودشت و تعیین حدود شهر پارسه خواهد داشت.
این باستان شناس گفت: این کاوشها همچنین به شکلی دقیق ما را از کیفیت رسوبگذاری در دشت مرودشت و در نزدیکی تخت جمشید در هزارههای مختلف و از دوران هخامنشی در حدود 500 پیش از میلاد تا به امروز آگاه میسازد.
یزدانی تأکید کرد: انجام عملیات کاوش و گمانهزنی هیچگونه ارتباطی با تخلف انجام شده در رابطه با ارتفاع خارج از ضوابط دو کندوی ساخته شده نداشته و تخریب حریم منظری محوطه میراث جهانی تخت جمشید و نقش رستم توسط بخش حقوقی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و قوه قضائیه تا کسب نتیجه دلخواه و کاهش ارتفاع تا مقدار قانونی در حال پیگیری و انجام است.
مجوز گمانهزنی و کاوش برای ارزیابی محوطههای طرح عمرانی کارخانه آرد نقش رستم با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در حال انجام است.
انتهای پیام/