دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 شهريور 1395 - 15:30

ستاره‌شناسان ستاره جوان سنگین‌وزنی را در کهکشان راه شیری کشف کردند

ستاره‌شناسان یک ستاره جوان را در کهکشان راه شیری کشف کرده‌اند که 11 هزار سال نوری از ما فاصله دارد. دانشمندان امیدوارند که با این کشف، درک بهتری از نحوه شکل‌گیری ستاره‌های سنگین‌وزن در عالم هستی پیدا کنند
کد خبر : 112007

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Phys، ستاره جوان تازه‌کشف شده، آن‌قدر حجیم و متراکم است که 30 برابر جرم خورشید جرم دارد و هنوز هم در حال جمع‌آوری مواد از ابرهای مولکولی مادری خود است که به همین دلیل به نظر می‌رسد تا زمانی که به سن جوانی‌اش سر برسد، از این هم پرجرم‌تر شود.


این گروه ستاره‌شناسی، که توسط تیمی از دانشمندان دانشگاه کمبریج هدایت می‌شود، مرحله کلیدی را در تولد یک ستاره بسیار سنگین شناسایی و دریافته کرده است که این نوع ستاره‌ها به روش مشابه ستاره‌های کوچک مثل خورشید خودمان یعنی از یک دیسک در حال چرخش از گاز و گرد و غبار شکل می‌گیرند.


در کهکشان ما، ستاره‌های جوان سنگین‌وزنی که جرم آنها گاهی به هشت برابر جرم خورشید می‌رسد، نکات کلیدی کمی برای مطالعه در اختیار دانشمندان قرار می‌دهند تا ستاره‌های کوچک‌تر. دلیل این امر نیز آن است که آنها خیلی سریع شکل می‌گیرند و در جوانی هم از بین می‌روند و همین عمر آنها را از 100 میلیارد ستاره کهکشان شیری متمایز کرده است و علاوه بر این، این ستاره‌ها معمولا نسبت به ستاره‌های کوچک‌تر فاصله بیش‌تری از ما دارند.


دکتر جان ایلی، از موسسه ستاره‌شناسی دانشگاه کمبریج که در این تحقیق همکاری کرده است، می‌گوید: «ستاره متوسطی همانند خورشید در طی میلیون‌ها سال شکل می‌گیرد و این در حالی است که ستاره‌های سنگین با سرعتی نجومی، نزدیک به 100 هزار سال، شکل می‌گیرند و تولید می‌شوند».


وی می‌افزاید: «این ستاره‌های سنگین همچنین از آنجا که خیلی سریع شکل می‌گیرند، عمر کوتاه‌تری دارند و همین امر موجب می‌شود که در زمانی که در دوران کودکی هستند، از تیررس دانشمندان دور بمانند و در واقع، دانشمندان فرصت زیادی برای رصد آنها ندارند».


در این مورد جدید نیز، دانشمندان با رصد روی ستاره جدید، جرم این پیش‌ستاره (prostar) را 30 برابر جرم خورشید تخمین زده‌اند. به گفته این دانشمندان، دیسک اطراف این ستاره جوان نیز از جرم بالایی برخوردار است و بین دو تا سه برابر جرم خورشید ماست.


دکتر دانکن فورگان، از دانشگاه سنت‌آندروز و یکی دیگر از دانشمندان این تیم، می‌گوید: «محاسبات نظری ما نشان می‌دهد که دیسک دور این ستاره می‌تواند حتی زیر لایه‌هایی از گاز و گرد و غبار پنهان شده باشد. این دیسک حتی می‌تواند از چیزی که ما تصور می‌کنیم نیز متراکم‌تر باشد؛ تا حدی که به دلیل گرانش بالایش منفجر شود و به چندین جرم آسمانی کم‌وزن‌تر تبدیل شود».


مترجم: نسترن صائبی


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب