دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 مرداد 1395 - 11:00
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت:

لزوم بازنگری قوانین بالادستی برای سرمایه‌گذاران داخلی/ صنعت نفت به جای شعار به سرمایه نیاز دارد

تاکید ایران تنها بر سرمایه‌گذاری خارجی نیست بلکه لازم است تا قوانین بالادستی برای سرمایه‌گذاران داخلی هم درست شود. در کیش، بندر کرخه و ... با بخش خصوصی همکاری کردیم ولی آنها پولی نداشتند که وارد کار بکنند. در پروژه‌ای دیگر با یک بانک داخلی قرارداد بستیم، اما کار پس از مدتی متوقف شد، چون سرمایه‌ای برای ورود به کار وجود نداشت، به همین دلیل کار آنجا هم متوقف ماند.
کد خبر : 106059

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا،مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت به غارت شدن سرمایه‌های ملی به‌خصوص در منابع مشترک نفت‌وگاز هشدار داد و گفت: توسعه صنعت نفت به‌جای شعار به سرمایه نیاز دارد و نباید این تصور را ایجاد کرد که قراردادهای جدید نفتی قصد تضعیف توان داخل را دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) درباره‌ ورود سرمایه‌گذاران خارجی و انتقادهای شدیدی که به این موضوع وارد شده،گفت: اگر بخواهم صریح صحبت کنم باید بگویم در این زمینه حق و ناحق صورت می‌گیرد و برخی به دنبال آن هستند که منافع ملی را قربانی منافع سیاسی کنند. این موضوع هیچ افتخاری ندارد که میلیاردها دلار سرمایه زیر زمین باشد، اما مردم فقیر باشند. هنر این است که این سرمایه‌ها را تبدیل به درامد ملی کنیم و آن را به زندگی مردم برگردانیم.


عبدالرضا حاجی حسین نژاد با اشاره به این‌که حرکت نفت در ایران،سایر حوزه‌ها را نیز به حرکت در می‌آید، ادامه داد: کشور به صورت مستقیم و غیر مستقیم وابسته به نفت است اما دولت امروز منابع لازم برای ورود به این حوزه را ندارد و در مورد بخش خصوصی هم این توانایی دیده نمی‌شود و تنها بورس می‌تواند به این حوزه کمک کند که باید قوانین بالادستی برای آن تنظیم شود، ولی با این حال ورود این بخش نیز نیاز به زمان برای ورود به این حوزه دارد، در نتیجه ما ناچاریم از سرمایه‌گذاران خارجی استفاده کنیم.


وی در ادامه در پاسخ به این ادعا که با ورود سرمایه‌گذار خارجی، فرصت‌های شغلی در داخل از بین می‌رود، اظهار کرد: این اظهارات پایه و اساس منطقی ندارد. ما در داخل کشور چنین شرایطی را قبلا تجربه کرده‌ایم، به طور مثال شرکت "اِنی" که یک شرکت ایتالیایی است، در مدتی که در ایران کار می‌کرد توانست ۶۰ هزار بشکه نفت استحصال کند و عمدتا از نیروی ایرانی استفاده کرد. این شرکت سرمایه‌اش را آورد و ما نفت استحصال کردیم و پولش را برگرداندیم. بعد از آن با ورود چینی‌ها صرف نظر از قیمت و کیفیت، تولیدمان به ۲۰۰ هزار بشکه رسید.


حاجی حسین نژاد در ادامه با اشاره به تدوین قانون حفاظت از سرمایه خارجی در کشور، افزود: این قانون بسیار خوبی‌ است که تصویب شده است و باعث جلب اطمینان سرمایه‌گذار خارجی می‌شود. این قانون مترقی تصویب شده تا خارجی‌ها بیایند و در ایران سرمایه‌گذاری کنند؛ نکته مهم این است که اگر نمی‌خواستیم آن‌ها بیایند برای چه این قانون را تصویب کردیم؟!


وی با اشاره به این‌که قرار نیست توان ایرانی‌ها در مواجهه با سرمایه‌گذاران خارجی نادیده گرفته شود، افزود: خارجی‌ها آمدند و با بررسی کردن آزادگان جنوبی با استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا، با تایید لایه‌های برداشتی ما در فاز یک‌ظرفیت‌های ما را بیشتر اعلام کردند.


وی ادامه داد: سرمایه‌گذار با ورود به کشور تکنولوژی می‌آورد و ما به این تکنولوژی نیاز داریم. اکنون با راندمان بالای رشته تکمیلی هوشمند در بحث حفاری چاه، می‌توانند از چندین لایه به‌طور همزمان بهره‌برداری کنند و برای مثال می‌توان از حوزه غرب کارون به جای یک میلیون، دو میلیون بشکه در روز تولید کرد.


حاجی حسین نژاد با بیان این‌که نباید سرمایه‌گذاران خارجی را محدود به یک کشور مانند چین کنیم، اظهار کرد: این کار باعث کاهش کیفیت و افزایش هزینه می‌شود. اِنی ایتالیا روی هر بشکه نفت هفت هزار دلار سرمایه‌گذاری می‌کرد، در حالی که بعد از آن چینی‌ها بالای ۳۰ هزار دلار قرارداد بستند و این پول از مملکت خارج می‌شد. سال ۱۳۹۱، بابت هر چاه ۲۰ میلیون دلار داده می‌شد که در سال ۱۳۹۳، با روی کار آمدن دولت جدید و بهبود وضعیت روابط با دنیا این رقم به ۱۲.۵ میلیون رسید و امسال تنها ۷.۵ میلیون دلار هزینه دارد. این درحالی است که هزینه چینی‌ها آن زمان که خیلی خوب و به‌صرفه کار کردند حدود ۱۱ میلیون دلار برای هر چاه شد. در شرایط فعلی با چند پیمانکار هزینه صفر تا ۱۰۰ بهره‌برداری از یک چاه را به ۷.۵ میلیون دلار رسانده‌ایم. به خاطر این‌که پیمانکاران فهمیدند شرکت های خارجی دیگری قصد ورود به ایران را دارند و این مسایل باعث کاهش قیمت‌ها و حفظ این پول در کشور شد.


مدیرعامل متن با تاکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مشترک و اهمیت جذب سرمایه‌گذاران خارجی، گفت: در حال حاضر در منطقه‌ای هستیم که بقیه در حال جذب سرمایه هستند. با این حال و باوجود محدودیت‌های قانون اساسی درباره نقش خارجی‌ها در صنعت نفت، باید کاری کنیم تا در همین بازار رقابتی سرمایه‌گذار وارد کشور شود. شرکت فرانسوی که اخیرا به ایران آمد، علاقه‌مند شد تا از تمام کارخانجات اهواز بازدید کند. در نتیجه باید اولا از بازار داخلی استفاده کند، ثانیا با رفع ایرادات مدیریتی و برنامه‌ای به بهبود کارخانه‌ها کمک نماید و مهم‌تر این‌که شرایط حضور آنها در بازار خارجی را فراهم آورد و چون انرژی و کارگر ما ارزان است همکاری با ایرانی ها برای سرمایه گذاران خارجی جذاب است. این به این معنی است که ورود سرمایه‌گذاری خارجی فرصتی برای تولیدکنندگان داخلی فراهم می کند که با اثبات کیفیت کارشان، بازارهای جدید بین‌المللی برای محصولاتشان پیدا کنند.


حاجی حسین نژاد با اشاره به کمبود بودجه عمرانی دولت و لزوم حضور سرمایه‌گذار خارجی، افزود: اکنون زمان این نیست که خودمان را تحریم کرده وبا ایجاد دروغ‌هایی، شرکت‌های خارجی را از ورود به ایران منصرف کنیم. ما باید با حفظ اصول و ایجاد شرایط رقابتی اجازه حضور سرمایه‌گذار خارجی را بدهیم. به همین منظور وزارت نفت در تلاش است تا شرکت‌های E&P ایجاد کرده و به آنها فرصت هفت ساله داده است؛ به این معنی که شرکت نفت بخشی از این کار را به عهده گرفته تا شرکت‌ها به این سطح حتی در حد کار در خارج از کشور برسند.
وی در ادامه در رابطه با اشکالاتی که به قراردادهای بیع متقابل و IPC گرفته می‌شود، ادامه داد: هر قراردادی حتما ایراداتی دارد که بعد از اجرا مشخص می‌شود، در قرارداد بیع متقابل گفته شده بود که کار وقتی تمام می‌شود که ۲۱ روز از ۲۸ روز پروژه بدون وقفه به کار خود ادامه دهد. اما قرارداد IPC قصد رفع این اشکالات را دارد که زمان حضور پیمانکار در پروژه را افزایش داده تا منافع آنها بیشتر درگیر شود.


وی افزود: IPC قصد کنار زدن ایرانیان را ندارد، بلکه قصد توانمند کردن آنها را دارد.در واقع IPC قصد تقویت شرکت‌های ایرانی را دارد. اخیرا مذاکراتی داشتیم که در آن یک شرکت آسیای میانه با ۱۰ سال سابقه قصد ورود به ایران با ۱۰۰ سال سابقه تجربه حفاری را دارد. ما باید شرایطی را فراهم کنیم که شرکت‌های ایرانی هم به چنین خودباوری‌ برسند ما باید بپذیریم صنعت نفت با شعار ساخته نمی‌شود،بلکه با واقعیت ساخته می‌شود که اولین اولویت آن بعد سرمایه ،تکنولوژی و بعد مدیریت و برنامه‌ریزی است؛ که البته ما بخشی از آن را بلدیم و بقیه آن را باید یاد بگیریم.



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب