دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 مرداد 1395 - 09:00
آشنایی با محصولات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی:

راهکارهای استفاده شده در دستگاه اصلاح ابیراهی جزء 20 راهکار برتر دنیا معرفی شد

کامبیز رهبر، دانش‌آموخته دکتری تخصصی کامپیوتر از دانشگاه علوم‌تحقیقات و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد تهران جنوب است. او ابداع کننده دستگاه اصلاح ابیراهی است که کشیدگی‌ها و ماتی تصویر اندوسکوپی و میکروسکوپی را رفع می‌کند.
کد خبر : 103865

دکتر کامبیز رهبر در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا گفت: «حوزه تخصصی کاری من پردازش تصویر، بینایی ماشین، مدل‌سازی اوپتیکی و مدل‌سازی تصویر است. این دستگاه اصلاح ابیراهی که VACOR 100 نام‌ دارد کشیدگی‌ها و ماتی تصویر را رفع می‌کند. ابیراهی به معنی خارج شدن چیزی از مسیر خودش است، ساده‌ترین مثال برای آن چشمی در است، تصویری که از چشمی در می‌بینید دچار کشیدگی‌ و دارای ماتی است و با حالت عادی تصویر تفاوت دارد، این مسئله به خاطر اثر غیرخطی لنز است.»


او افزود: «در این محصول سعی شد اثر ابیراهی حذف شود. اصلاح انجام شده هم در افزایش sharpness تصویر و هم در اصلاح کشیدگی‌های هندسی منظم و نامنظم موثر است. این کار می تواند به افزایش دقت در فرایند تشخیص و اندازه گیری کمک بسیار زیادی کند. یکی از حوزه‌های کاربردی این دستگاه جاهایی است که این کشیدگی‌ها و ماتی‌ها باعث ایجاد مشکل می‌شود.»


رهبر گفت: «به عنوان مثال در حوزه پزشکی مانند آندوسکوپی، کلونوسکوپی و... برای کمتر آسیب رساندن به بدن، قطر لوله را کوچکتر می‌کنند، و برای اینکه دید خوبی داشته باشند از لنز‌های چشم ماهی و لنز‌های مشابهی مانند چشمی در استفاده می‌کنند در نتیجه تصویری که مشاهده می‌شود دارای کشیدگی‌هایی است.»


او افزود: «این محصول مانند ستاپ باکس برای تلویزیون که جز تغذیه ورودی‌های تلویزیون، اثر دیگری بر تلویزیون ندارد، زیر یا کنار اندوسکوپ قرار می‌گیرد و خروجی‌های اندوسکوپ، کلونوسکوپ یا سیستوسکوپ که قرار است روی مانیتور نشان داده شود وارد این سیستم شده و اصلاح می‌شود. در هر فریم چیزی حدود 2 صدم ثانیه تاخیر وجود دارد که بسیار کم است و می‌توان از آن صرف نظر کرد.»


رهبر درباره مشخصات فیزیکی این دستگاه گفت: «وزن این دستگاه 2 کیلو گرم و مصرف آن 5 ولت، 4 آمپر و 20 وات است. این دستگاه دارای پیشرفته‌ترین پروتکلی که برای انتقال سیگنال تصویری استفاده می‌شود یعنی پروتکل HDMI است.»



او افزود: «ابیراهی به خروجی مانیتور یا تلویزیون اندوسکوپ و میکروسکوپ متصل می‌شود. سپس خروجی اصلاح شده از محصول برای نمایش به مانیتور یا تلویزیون فرستاده می‌شود. همچنین اپراتور محصول می‌تواند سیگنال تصویر یا ویدیوی ورودی را اصلاح و سپس به خروجی مانیتور یا تلویزیون ارسال کند و یا اینکه با فشردن یک دکمه روی محصول سیگنال تصویر یا ویدیوی ورودی را به صورت مستقیم و اصلاح نشده به خروجی بفرستند.»



این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد تهران جنوب گفت: «در بسیاری از دستگاه‌های اندوسکوپ، کلونوسکوپ و... جدید مشکلات کشیدگی تصویر را رفع کرده‌اند. مزیت این دستگاه این است که می‌تواند روی همان سیستم‌های قدیمی نصب شود و مشکلات تصویر آن‌ها را تا حدی برطرف کند و تصویر شفا‌ف‌تری ارائه دهد. در نتیجه بجای تعویض دستگاه‌ و جایگزین کردن آن با نسخه‌های 2015 و 2016 افراد می‌توانند با با نصب این دستگاه بر روی دستگاه‌های قدیمی‌تر و با هزینه کمتری کیفیت تصویر دستگاه را ارتقا دهند.»




او افزود: «فعلا بیشتر بر روی استفاده این دستگاه در حوزه پزشکی کار شده است، اما این دستگاه می‌تواند در حوزه‌های صنعت، صنایع نانو، صنایع نفت و گارو پترو شیمی، تجهیزات نیروگاهی برای موتور ژنراتورها، صنایع خودروسازی، اندوسکوپی داخل موتور، حمل و نقل ریلی، کشتی‌رانی و هر جایی که نیازمند تهیه تصویر باشیم کاربرد داشته باشد و نواقص سیستم اپتیکی را تا حدی برطرف کند.»


رهبر درباره فاز تجاری‌سازی این محصول گفت: «فاز طراحی نمونه اولیه انجام و تست‌های اولیه گرفته شده است، همچنین از سوی بیمارستان بوعلی مکاتبات مربوط به فاز تجاری‌کردن این محصول در حال انجام است، تا تست‌های آزمایشگاهی آن در این بیمارستان انجام شود. برای این دستگاه فاز تجاری‌سازی به مفهوم طراحی بهینه‌تر تعریف می‌شود، زیرا فاز تجازی‌سازی این محصول مشابه فاز تجازی‌سازی سیتم‌های مکانیکی نیست که دارای پیچیدگی باشد. بحث الکترونیکی این محصول به طور کامل انجام شده، و در نهایت یک سری تیون‌های نرم‌افزاری و الگوریتمیک می‌تواند ما را به فاز تجاری‌سازی کامل برساند.»


او گفت: « موسسه‌ای به نام BioMedLib در آمریکا مجموعه راهکارهایی را که برای ارتقای کیفیت تصویر در مقالات ISI پیشنهاد دادیم و بعد در طراحی و ارتقای این دستگاه از آن راهکارها استفاده کردیم را به عنوان 20 راهکار برتر دنیا معرفی کرد.»


تصاویر زیر نمونه ای از تصاویر جمع آوری شده از بخش اندوسکوپی و کولونوسکوپی بیمارستان آریا وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد است. این تصاویر نمونه‌های واقعی تهیه شده با اندوسکوپ و نتیجه اصلاح شده آن بوسیله دستگاه VACOR 100 هستند.





انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب